• Informacje na temat:

    masa makowa do ciasta drozdzowego

Przepisy na temat: masa makowa do ciasta drozdzowego
  • Drożdżowe plecionki

    .... Dodaj jajko i żółtko. Potem wlej ciepłe mleko, masło oraz zapach do ciasta. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.  2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość(...). Dodaj masło. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 1 godzinę. Ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Przytnij go, by miał dł. 65-70 cm i szer. 35-40 cm. Ze skrawków ciasta wytnij dekoracyjne listki...

  • Bardzo dobra masa do ciast. Polecam.

  • Drożdżowy makowiec

    Wilgotny i pyszny, z dużą ilością masy

  • W sklepie dostaniemy całą gamę różnych mas makowych, ale...żadna nigdy nie zastąpi nam tej, którą możemy zrobić sobie w domu. Żadna nie będzie tak bogata smakowo i tak pyszna ...

  • Słodkości z Tyrolu

    Tradycyjny Blattlstock składał się nawet z 20 warstw ciasta drożdżowego przekładanego masą makowo-gruszkową i wprost ociekał stopionym masłem. We współczesnych wersjach warstw jest mniej(...). Suszone gruszki ugotować, zmielić, zmieszać z utartym makiem i przyprawami. Na blat ciasta nałożyć ok 1 cm warstwę nadzienia, polać roztopionym masłam, przykryć kolejnym blatem. W ten sposób ułożyć...

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...ucierania, stopniowo dosypywać przyprawy korzenne (dodawajmy je powoli i po małej szczypcie, bo szczególnie z gałką i imbirem naprawdę łatwo przesadzić. Można też dodać do ciasta 1 łyżeczkę przyprawy do pierników). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, połączyć z masą żółtkową. Stopniowo dodawać namoczony chleb, mieszać, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Smak babki można też urozmaicić...

  • Makowiec jest nieodłączną częścią świąt Bożego Narodzenia. Według wierzeń ludowych spożywany w Wigilię ma zapewnić nam szczęście. W moim domu makowce czy też strucle makowe pieczone są w dużych ilościach. Lubimy je podjadać od Wigilii do samego sylwestra. Puszyste, drożdżowe ciasto z dużą ilością maku i bakaliami, pachnące miodem łatwo się przechowuje i długo zachowuje świeżość.

  • Jeśli lubicie wypieki z makiem nie możecie przejść obojętnie obok tego przepisu. Strucla makowa idealnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i w bardziej "powszechne" dni np. jako dodatek do kawy z przyjaciółkami.

  • Święta bez maku, to takie mało kompletne święta. Prosta w wykonaniu strucla makowa pozwoli Wam oszczędzić czas a tym samym zaskoczyć gości pysznym ciastem.

Artykuły na temat: masa makowa do ciasta drozdzowego
  • Drożdżowe ślimaczki z makiem

    W misce pokrusz drożdże i zalej je ciepłym mlekiem. Co dalej?

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    .... Oprócz tego dobrze uwędzoną i pokrojoną w kostkę kiełbasę, nadto czosnek, majeranek, słodką śmietankę, a podaje z ugotowanymi jajkami. U was w domu czuć już święta Jej specjalnością są ciasta. Kruche spody do mazurków piecze trochę wcześniej, bo im dłużej postoją, tym są później smaczniejsze. Pokrywa je najrozmaitszymi masami - pomarańczową, makową, kajmakową czy grysikową (kaszę mannę, na...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...

  • ...rogaliki.Upiec na rumiano. Polukrować.Masa makowa. Mak namoczyć w mleku. Zagotować. Przekręcić odsączony,zagotowany mak dwukrotnie przez maszynkę. Margarynę utrzeć z jajami i cukrem na puch.Dodawać łyżkami(...)Drożdże rozrobić z cukrem w ciepłym mleku. Poczekać aż urosną.Wyrośnięte drożdże dolać do mąki z margaryną. Wyrobić gładkie ciasto i uformować kulę.Kulę ciasta wrzucić do wiadra z zimną wodą...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Strucla makowa

    ...w rodzinie bardzo lubimy.   Podstawą jest ciasto drożdżowe dobrze wyrobione i pulchne oraz masa makowa zrobiona z maku. Nie polecam wam gtowyc mas makowych, dostępnych w polskich sklepach, gdyż ich(...) rośnie aż podwoi objętość.   Masa makowa  500 g zmielonego maku 100 ml mleka 2 łyżki miodu 50 g masła 50 g cukru Migdały, skórka pomarańczowa   I żadnych olejków i innych...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Aromatyczny makowiec

    Z ciastem drożdżowym.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...