• Informacje na temat:

    masa limonkowo-miętowa

Przepisy na temat: masa limonkowo-miętowa
Artykuły na temat: masa limonkowo-miętowa
  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na miętowy tort bezowy z malinami, udekorowany jadalnymi kwiatami. Beza10 białekszczypta soli 500 g cukru pudru miałkiego2 łyżeczki octu spirytusowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej10 listków świeżej mięty Krem400 ml śmietanki kremówki 30% Sos pistacjowy75 g białej czekolady150 g niesolonych, obranych pistacji200 ml śmietanki kremówki 30% Temperowana czekolada500 g białej czekolady Dekoracja250 g świeżych malin250 g świeżych...

  • Tunezja jest niezwykle apetyczna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, słodko, ostro i słono. Nawet najwięksi smakosze poczują się tu jak w kulinarnym raju. Tunezyjska kuchnia łączy w sobie francuską subtelność z afrykańską pikanterią, którą w większości potraw zapewnia harissa. Ten bardzo ostry sos przyrządzany z suszonych czerwonych papryczek chili wymieszanych z oliwą z oliwek stał się niemal narodowym znakiem rozpoznawczym. Tunezyjczycy uwielbiają przyprawy i obok wspomnianej...

  • Tradycyjna potrawa wielkanocna w nieco innym wydaniu. Jak wam się podoba taki przepis na paschę, wypróbujecie? Ciasto kruche70 g masło35 g cukier puder1 g sól25 g jaja100 g mąka pszenna30 g mąka migdałowa Utrzeć pierwsze trzy składniki. Dodać jaja i dwie mąki. Wyrobić ciasto i schłodzić. Rozwałkować i wyciąć dwa kwadraty większe niż rozmiar formy. Odpiec dwa spody na blaszce. Po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe, dociąć do rozmiaru formy. Masa żelatynowa 150 g woda30 g żelatyna 180 bloom...

  • Ochota na odrobinę egzotyki? Lodowy deser z gujawą i sosem waniliowym bez wątpienia was zachwyci. Masa z makiem2 jajka3 łyżki cukru pudru500 ml śmietanki 36%100 g bez100 g maku1 tabliczka czekolady mlecznej300 g mieszanki studenckiej100 g płatków białej czekolady Masa z gujawą2 jajka3 łyżki cukru pudru500 ml śmietanki 36%100 g bez200 g pulpy z gujawy200 g kandyzowanych kolorowych ananasów100 g orzechów macadamia½ ananasa Kruche ciasto450 g mąki pszennej150 g masła150 g margaryny5 żółtek...

  • Finałowy wypiek Juli to koksowy biszkopt przekładany masą mango, kremem kokosowym oraz masą maślaną, udekorowany bezikami. Biszkopt160 g wiórków kokosowych 320 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 jajek 340 g cukru pudru Masa mango300 g miąższu z mango1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off..." Krzysztof Ilnicki przygotował dla uczestników trudne zadanie. Jego przepis na panna cottę wymaga precyzji i sporej wiedzy kulinarnej. Spróbujecie? Panna Cotta 250 g mleka 3 szt wanilii Masa żelatynowa: 218 g białej czekolady 5 g żelatyny 25 g wody 31 g masy żelatynowej 343 g śmietanki 36% Zagotować mleko z wanilią. Zalać nim czekoladę i masę żelatynową. Połączyć. Dodać zimną śmietankę. Gdy zacznie tężeć, napełnić słoiki ustawione pod kątem 35-45°....

  • Druga część "Zielono i zdrowo" przygotowana w tej samej konwencji stylistycznej. Przepisy na proste smoothies, zdrowe koktajle z popularnych owoców, energetyzujące pomysły na śniadanie, desery i jako posiłek w trakcie dnia w jednej książce wydawnictwa Buchmann. Koktajle wzbogacają drogę do zdrowego odżywiania, urozmaicają codzienne menu w sposób ciekawy smakowo i bardzo prosty. Smoothies lubią dzieci i dorośli. Książka przypadnie do gustu zarówno osobom, które dopiero zaczynają przygodę ze...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Gabi - uczennica siódmej klasy szkoły podstawowej - przygotowała dla jurorów ciasto, przypominające pyszną marchewkę. Ciasto 4 jaja 1,5 szklanki cukru 2 szklanki drobno startej marchewki 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki cynamonu   Stopniowo ubijając jaja z cukrem, dodawać marchewkę, następnie olej. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Połączyć mokre składniki z...

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Julka zaprezentowała przepis na różowy tort bezowy. Pavlova6 białek300 g drobnego cukru do wypieków1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejróżowy barwnik Masa z zabajone6 żółtek7½ łyżki cukru75 g białego wina wytrawnegoskórka starta z 1 pomarańczy15 g żelatyny500 g śmietanki 36% Frużelina wiśniowa3 łyżeczki żelatynywoda do zalania żelatyny (tyle, by ją przykryć)750 g wydrylowanych wiśni75 g cukru2 łyżki soku z cytryny Konfitura z owoców leśnych...