• Informacje na temat:

    masa kawowa na parze

Przepisy na temat: masa kawowa na parze
  • Wykonanie: Ciasto Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, dodać mielone orzechy włoskie, a na koniec ubitą z białek pianę, delikatnie mieszając. Całość wlać do okrągłej, dużej tortownicy i piec okolo 45 minut w temp. 180-200` C. Krem kawowy Jajka ubić z cukrem na parze (wstawić mniejszy garnek w większy wypełniony wrzącą wodą). Gdy masa będzie już puszysta - ostudzić. Utrzeć mikserem masło, dadać ubitą...

  • Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend :) Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt.

  • Coś nie coś dla amatorów kawy z nutą karmelową.

  • Tarta kawowa z białą czekoladą

  • W kuchni staropolskiej pieczenie bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Duże i pięknie ozdobione babki wraz z mazurkami stanowią klasykę słodkiej strony wielkanocnego stołu. U nas w tym roku dumnie na stole prezentowała się babka kawowa. Puszysta, wilgotna o bardzo delikatnym, nie dominującym smaku kawy. Babka długo zachowuje świeżość, dlatego najlepiej smakowała tuż po świętach ????

  • Wspaniały dodatek do deserów.

  • Pyszna, puszysto - kremowa masa, o niebiańskim smaku.

  • Kawowa wuzetka. Bitą śmietanę zastępuje tu masa serowo-śmietankowa. Ciasto dość proste w przygotowaniu.

  • Pyszne i lekkie ciasto

  • Pasztet z ryb słodkowodnych otulony kremowym awokado, z dodatkiem kolorowych warzyw - pięknie wygląda i pysznie smakuje.

Artykuły na temat: masa kawowa na parze
  • Deser z wiśniami

    Przygotowanie: Opłukane i osuszone wiśnie drylujemy i przekładamy do rondla, dodajemy 50 g cukru, miód, cukier waniliowy i gotujemy 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wiśni, mieszamy, zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na parze ze 100 g cukru na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy do mascarpone razem z naparem...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Fusy z kawy. Zdziwisz się, do czego można je wykorzystać

    ...wykorzystać ich aromat, który nawet po parzeniu zachowuje swą intensywność. Są na to dwa sposoby. Pierwszy: odsączone z wody fusy rozprowadź na papierze pieczeniowym i pozwól im wyschnąć. Uzyskasz w ten(...) doskonałymi "dostawcami" dobrej jakości fusów.  Dzięki temu, że posiadają specjalne, ceramiczne młynki i systemy parzenia, które uwalniają z kawowych ziaren maksimum smaku i aromatu, pozostałe po nich fusy...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Sześć powodów, dla których warto pić kawę

    ...: Po zaparzeniu naturalnej kawy odcedzaj ją, odkładając fusy. Przechowuj je w lodówce. Łyżkę fusów mieszaj z łyżką wody oraz 2-3 kroplami olejku cedrowego (lub łyżeczką oliwy albo 1/2 łyżeczki miodu(...) czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek, ubij je na parze z cukrem pudrem. Zmiksuj z naparem i czekoladą z masłem. Chłodź 1/2 godz. Białka ubij z cukrem kryształem na sztywną pianę...

  • W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto drugi przepis Justyny, który podbił serca jurorów. Ciasto parzone: 125 ml wody 125 ml mleka 3,2 % 125 g masła 5 g soli 10 g cukru 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 5 sztuk) odrobina cukru pudru Krem kawowy: 200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki kawy espresso 200g cukru pudru 30ml wody Pralina: 25g masła 220g drobnego cukru 100g orzechów (u mnie 50g pokrojonych orzechów...

  • Naturalne SPA w domu

    ...3/4 filiżanki zmielonej kawy. Odlej płyn i do fusów dodaj oliwę z oliwek - tyle, aby masa nie była za sucha. Wymieszaj, nałóż piling na skórę i masuj przez kilka minut (od dołu do góry, w kierunku serca...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    ...na wprowadzenie odrobiny nowoczesności i odejście od tradycji, proponuję postawić na oryginalne menu. Poza schematem Każdej parze młodej zależy na tym, aby ich wesele czymś się wyróżniało...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...