• Informacje na temat:

    masa kawowa do ciastek

Przepisy na temat: masa kawowa do ciastek
  • Lekki torcik kawowy

    .... Wylej na spód z ciastek. Wierzch wyrównaj. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Gotowy tort wyjmij z tortownicy. Oprósz kakao. Udekoruj np. ziarenkami kawy...

  • Coś nie coś dla amatorów kawy z nutą karmelową.

  • Sernik z jeżynami

    Składniki na 12 porcji: Spód: 25 dag czekoladowych herbatników 10 dag masła Masa: 15 dag gorzkiej czekolady 80 dag mielonego twarogu 15 dag cukru 1 op. budyniu(...): 1. Spód: ciastka drobniutko pokrusz. Masło stop, przestudź, wymieszaj z okruszkami. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep masą z ciastek. Mocno dociśnij. Wstaw na ok. 30 minut do...

  • Tarta kawowa z białą czekoladą

  • Tiramisu w 4 wersjach

    ...mascarpone połącz z twarogiem i utrzyj z 8 dag cukru. 2. Melon pokrój na 4 cząstki, jedną odłóż, pozostałe oczyść, odetnij miąższ od skóry i pokrój go w plasterki. Formę wyłóż 1/2 ciastek, skrop 1/2 kawy. Na herbatnikach rozsmaruj 1/4 masy serowej. Przykryj ją plasterkami melona, 1/4 kremu i resztą ciastek. Skrop je pozostałą kawą i posmaruj resztą masy serowej. Deser wstaw do lodówki na 3 godziny...

  • W kuchni staropolskiej pieczenie bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Duże i pięknie ozdobione babki wraz z mazurkami stanowią klasykę słodkiej strony wielkanocnego stołu. U nas w tym roku dumnie na stole prezentowała się babka kawowa. Puszysta, wilgotna o bardzo delikatnym, nie dominującym smaku kawy. Babka długo zachowuje świeżość, dlatego najlepiej smakowała tuż po świętach ????

  • Malinowe tiramisu

    ...nalewką. Spód prostokątnej formy (ok. 15 x 20 cm) wyłóż połową ciastek. Skrop je połową kawy z nalewką. Na ciastkach rozsmaruj połowę kremu. Posyp startą czekoladą i przykryj pozostałymi biszkoptami...

  • Smaczny pomysł na "Ciastka kawowe z masą adwokat"

  • Rolada jogurtowa z kawą

    Sposób przygotowania 1. Pokrusz 5 ciastek. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij. Dosyp 1/2 szkl. cukru, dodaj żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, wsyp do masy(...) żelatynę. Poczekaj chwilę,aż masa zacznie tężeć. Kawę wymieszaj z resztą likieru. 4. Biszkopt rozwiń, równomiernie skrop ponczem kawowym.Ciasto posmaruj kremem. Ponownie zwiń. Wstaw do lodówki. Gdy...

  • Torcik jest nie tylko smaczny ale i efektownie wygląda po przekrojeniu.

Artykuły na temat: masa kawowa do ciastek
  • Kawa - nie tylko w filiżance

    ...ucierania masa powinna być jednolita. 2. W szklance wody rozpuść żelatynę, a gdy ostygnie dodaj ją do masy żółtkowej. Wszystko utrzyj na jednolity krem. 3. Zalej kawę 1/2 szklanki wrzątku. Wymieszaj(...) składniki dobrze połączyły się i powstała gładka jednolita masa. 3. Biszkopt przekrój na pół, aby otrzymać dwa równe krążki. Każdy nasącz pozostałym aromatem rumowym (lub rumem) i przełóż masą kawową...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • ...malutkim , zestawic i mieszac i znowu na chwilek na gaz i mieszac i tak sie stworzy odpowiednia masa . Nastepnie nalezy to przelozyc do foremki wysmarowanej tyroszke tluszczem - moze byc do ciastek no...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    Urozmaicenie tradycyjnie polskiego menu na weselu na pewno zaskoczy twoich gości. Żeby jednak zamiast szoku przeżyli miłą niespodziankę, do zmiany utartych zwyczajów trzeba się dobrze przygotować.

  • W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto drugi przepis Justyny, który podbił serca jurorów. Ciasto parzone: 125 ml wody 125 ml mleka 3,2 % 125 g masła 5 g soli 10 g cukru 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 5 sztuk) odrobina cukru pudru Krem kawowy: 200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki kawy espresso 200g cukru pudru 30ml wody Pralina: 25g masła 220g drobnego cukru 100g orzechów (u mnie 50g pokrojonych orzechów...

  • Anna Starmach: Życie pięć smaków

    ...razu jestem zaintrygowana... To jakaś kawowa wróżba? Anna Starmach: Trochę tak. Gdy organizm podpowiada mi: "zamów cappuccino", znaczy, że jestem w łagodnym nastroju, dzień będzie spokojny...

  • Coraz trudniejsze zadania w jednym z najsłodszych programów telewizyjnych. Zobacz, co tym razem będą musieli przygotować uczestnicy. Fot. materiały partnera W poprzednim odcinku programu, cukiernicy przygotowywali pudding z serem ricotta według przepisu Michała Brysia. Okazało się, że z pozoru bardzo proste zadanie przerosło niektórych uczestników. Najgorzej z wyzwaniem poradził sobie Rafał, najlepiej zaś Małgorzata. W konkurencji autorskiej królowały łakocie z surowego ciasta. Amatorzy...

  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    ...dobrze połączyły, a masa nie zwarzyła. 3. Zupełnie już wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty (użyj do tego szerokiego noża, nitki lub żyłki). Nasącz łyżką rumu pierwszy blat, następnie rozsmaruj na(...) oraz cukier. Gotuj i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Potem ostudź. 4. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy. Placki przekładaj na przemian...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...