• Informacje na temat:

    masa kakaowa do biszkoptu

Przepisy na temat: masa kakaowa do biszkoptu
  • Składniki: Biszkopt jasny: 4 jaja, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt ciemny: 4 jaja, pół szklanki cukru, 1 łyżka kakao - uzupełnić do połowy szklanki mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: pół litra mleka, pół kostki masła, pół kostki margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, cukier waniliowy.

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

  • Dziś, aby osłodzić tę pochmurną pogodę zapraszam na proste i szybkie ciasto - w sam raz do popołudniowej kawy. Biszkopt jest bardzo puszysty, lekki i wypełniony bakaliami. Upiekłam go bez dodatku tłuszczu, a przełożyłam klasyczną masą kakaową, którą moja Mama przygotowywała do przekładania andrutów. Smacznie polecam :)

  • Biszkopt kakaowy z kremem kokosowym bardzo smakował moim domownikom i gościom. Ciasto warte polecenia.

  • Biszkopt kakaowy który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników.

  • Karpatka w innym wydaniu, mniej słodsza niż tradycyjna co nie znaczy że mniej smaczna.

  • Pyszne ciacho.

  • Tania , latwa w wykonaniu i smaczna.., upieczona np. w okraglej blaszce,sprawdza sie jako baza do tortu.

  • Szybki dodatek do biszkoptu.

  • szybkie,puszyste lekkie

Artykuły na temat: masa kakaowa do biszkoptu
  • Rolada kakaowa

    Biszkopt łatwo się roluje, gdy jest jeszcze gorący.

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Sernik z brzoskwiniami

    Pokrojone w kostkę owoce można dorzucić do masy serowej. Jeśli nie masz biszkoptów, użyj kakaowych herbatników.

  • Historia czekolady to starożytne ludy, ludzkie tragedie czy początkowe wzgardzanie tym smakołykiem przez Europejczyków. Uwielbiana przez wszystkie dzieci czekolada znana jest od prawie 2 tysięcy lat, ale tak naprawdę powszechnie dostępna dopiero od niedawna. Fot. 123RF/Picsel Cenny napój Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi, kakaowce zaczęli uprawiać Olmecy, lud zamieszkujący tereny obecnego Meksyku. Pierwsi docenili smak kakao robionego z owoców kakaowca. Około III w....

  • Na wszelki wypadek poprosze was o kciuki  popoludniowe. Nie jest to zadna sprawa wielkiej wagi ale... O moja " slawe molojecka " chodzi. Wiesc w narod...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Tiramisu inaczej

    ...się rozpuści, a masa zbieleje, przerywamy. Dokładamy mascarpone. Najpierw delikatnie mieszamy łyżką, następnie miksujemy do całkowitego połączenia składników. Białka z cukrem ubijamy na pianę. Przekładamy ją do naczynia z kremem. Delikatnie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita i puszysta.  Klasyczne tiramisu W wolnym tłumaczeniu nazwa tego słynnego włoskiego deseru oznacza "ocknij się...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Ciasta z budyniem

    Kremowe sekrety Puszysta masa maślana Kostkę masła ucieramy do białości, stopniowo dodając 1,5 szklanki cukru pudru. Uszlachetniamy kilkoma kroplami ulubionego aromatu. Jeśli nie chcemy, by(...) usztywnienia). Najpierw dodajemy 1-2 łyżki kremu do żelatyny, dokładnie mieszamy i dopiero łączymy w całość. Masa bezowa Opadanie masy bezowej, a tym samym rozrzedzenie kremu nastąpi, gdy zaparzymy...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...