• Informacje na temat:

    masa kajmakowa na 3 bita

Przepisy na temat: masa kajmakowa na 3 bita
  • Tort bakaliowy

    Składniki: Biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju Krem: 2 śmietany 30 proc. śmietan fix cukier waniliowy łyżka cukru pudru masa kajmakowa w puszce (40 dag) Wierzch: 4 łyżki wody 10 dag masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru bakalie Przygotowanie...

  • dodatek do ciast i kremow

  • 1 porcja: 330 kcal.

  • Ciasto bez pieczenia, które najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przed podaniem.

  • Pyszne ciacho :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Kajmakowa delicja"

  • Przepis wart wypróbowania: "Tarta czekoladowo-kajmakowa"

  • Przepis mojej kochanej Lucy Maud Montgomery :)

  • Gwarantuję, że wszyscy będą się zabijać o to ciasto.

  • Pycha ciacho bez pieczenia.

Artykuły na temat: masa kajmakowa na 3 bita
  • Boska czekolada

    ...wymieszaj. 5. Przykryj miskę folią aluminiową i umieść w niezbyt ciepłym miejscu (18-20 st. C), by masa stężała. 6. Za pomocą łyżeczki lub niewielkiej łyżki do lodów formuj niewielkie trufle(...) karmelu, na wierzch wlej resztę masy (do wysokości 3/4 foremki). 6. Wstaw do piekarnika (190 st. C) i piecz 10-12 minut (masa ma być ścięta z zewnątrz i płynna w środku). Po wyjęciu z piekarnika...

  • Cała rodzina zajada się Twoim ulubionym sernikiem, a Ty musisz obejść się smakiem z powodu restrykcyjnej diety? Nic podobnego! Sprawdź nasze pomysły na sernik bez laktozy w 3 odsłonach. Sernik bez laktozy przygotujesz na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić sojowym tofu, kaszą jaglaną lub specjalnym twarogiem o obniżonej zawartości laktozy. Do ciasta wystarczy dodać suszone owoce, migdały, orzechy, a nawet masło orzechowe, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak deseru. A jeśli...

  • Studenckie życie głównie kojarzy się z oszczędnym trybem życia. Często odbija się to na jakości jedzenia. Tymczasem pyszne jedzenie nie musi być drogie i czasochłonne. Na co zatem może sobie pozwolić osoba ze studenckim budżetem? Pierwsze samodzielne kroki nigdy nie są łatwe. Mieszkając w akademiku czy na stancji, student niejednokrotnie musi zatroszczyć się o zawartość lodówki. Nie raz przygotowanie smacznego posiłku większości kojarzy się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni i wysokim...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...

  • Zobaczcie, jak przyrządzić tradycyjne indyjskie placki naan, samosę i masalę! fot. sieć restauracji "Ganesh" Tradycyjne placki naan (przepis na 6 porcji) Składniki: 1 kg mąki pszennej200 ml mleka200 ml wody1 łyżka oleju1 jajko2 łyżki cukru1 łyżka soli Sposób przygotowania Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy dłońmi, aż do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Całość dzielimy na 6 równych porcji i na blacie oprószonym mąką formujemy w okrągłe placki. Następnie pieczemy w...

  • Przed wyjazdem na wakacje kamperem można przygotować zupy i inne potrawy, a następnie je zawekować. Warto mieć jednak kilka sprawdzonych przepisów pod ręką, by ugotować szybkie i sycące obiady i kolacje, na wypadek, gdyby zabrakło gotowych dań. Oto 3 pomysły na obiad, który bez trudu przygotuje się w kamperze. 1. Chłopski garnek Chłopski garnek to jedno z najsmaczniejszych, polskich dań jednogarnkowych. W garnku podsmaża się boczek lub kiełbasę, a następnie dodaje się pokrojone w kostkę...

  • Żyjemy w biegu i poświęcamy coraz mniej czasu na takie ważne czynności, jak przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, ruch czy nawet sen. A przecież wszystko to wpływa na nasze codzienne samopoczucie i zdrowie. Fot. materiały prasowe Pomysł na szybki i smaczny posiłek to niełatwe zadanie. Naprzeciw niemu wychodzi prawdziwy skarb kulinarny, który niejedną ma twarz, czyli sałatka. To doskonałe danie, szczególnie kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, czy po prostu nie mamy na to ochoty....

  • Kuchnia to nie miejsce, gdzie powinniśmy wytężać wzrok. Gotowanie to spektakl dla zmysłów wymagający dobrego oświetlenia. Fot. 123RF/PicselDobre światło pozwala na rozpoznanie, czy jedzenie się nie przypala, czy jakiegoś składnika brakuje, czy wszystko jest świeże, nieuszkodzone, dobrze pokrojone i dokładnie zmieszane. Jednym słowem - umożliwia kontrolowanie procesu przyrządzania posiłków. Udzielamy kilku praktycznych rad, jak rozmieścić punkty świetlne, aby gotowało się wygodnie, a kuchnia...

  • W tegorocznej edycji Whisky Live Warsaw, która odbyła się w dniach 14-15 października w Hotelu Courtyard by Warsaw Marriott Airport, uczestniczyło około 3,5 tysiąca miłośników bursztynowego trunku. Fot. materiały prasowe Wydarzenie odbywało się na dwóch poziomach. Na parterze ulokowano sklep festiwalowy oraz sesje food pairing. Piętro należało do wystawców - dokładnie 55 z 15 krajów. Swoich reprezentantów miały kraje powszechnie kojarzone z produkcją whisky - Szkocja, Irlandia czy Stany...