• Informacje na temat:

    masa kajmakowa bez mleka

Przepisy na temat: masa kajmakowa bez mleka
Artykuły na temat: masa kajmakowa bez mleka
  • Ciasta bez pieczenia

    ...połącz z żółtkami i obydwoma rodzajami mąki. 2. Do gotującego się mleka wlej zimną masę mleczną i (nie przerywając mieszania) gotuj kilka minut, aż masa budyniowa zgęstnieje. 3. Na blachę wyłóż połowę(...) dowolnymi wiórkami. Gotowe ciasto udekoruj suszonymi owocami i rodzynkami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 380 kalorii Batoniki z migdałami i imbirem Składniki na 20-25 sztuk...

  • Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu. Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 1 l mleka kokosowego 50 g brązowego cukru laska wanilii laska cynamonu ciasteczka owsiane kakaowe do dekoracji: 150 ml miodu płynnego 80 g orzechów laskowych 80 g orzechów włoskich 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej   Wykonanie: Kaszę...

  • Wielkanocne delicje

    Pascha z bakaliami Składniki na 12 porcji: 1 litr śmietanki kremówki, 1 litr mleka, 6 jajek, kostka + 2 łyżki masła (ok. 25 dag), 15 dag cukru pudru, 10 dag rodzynek, 5 dag migdałów, 5 dag(...). Zalej je wrzącym mlekiem, energicznie wymieszaj. Dodaj śmietankę kremówkę. Całość gotuj na bardzo małym ogniu tak długo, aż masa się zwarzy. Powstały twarożek przełóż na gazę, przecedź, dobrze osącz...

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności od rodzaju i...

  • Migdałowa nuta

    Rolada bakaliowa Składniki na 10 porcji: 40 dag twarogu trzykrotnie mielonego, 2 jajka, po 6 łyżek mleka i oleju, 8 dag cukru, 1/2 kg mąki, proszek do pieczenia, 40 dag jabłek, 5 dag rodzynek(...) oraz pokruszonymi migdałami. Roladę pokrój dopiero następnego dnia. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 435 kilokalorii Torcik makowo-orzechowy Składniki na 10 porcji: 4 małe...

  • Cała rodzina zajada się Twoim ulubionym sernikiem, a Ty musisz obejść się smakiem z powodu restrykcyjnej diety? Nic podobnego! Sprawdź nasze pomysły na sernik bez laktozy w 3 odsłonach. Sernik bez laktozy przygotujesz na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić sojowym tofu, kaszą jaglaną lub specjalnym twarogiem o obniżonej zawartości laktozy. Do ciasta wystarczy dodać suszone owoce, migdały, orzechy, a nawet masło orzechowe, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak deseru. A jeśli...

  • Wielkanocna awanturka

    ...święta z racji tego, że tata jest na ścisłej diecie, będą dietetyczne. Ania: Ciasta też? Marzena: Tak. Będą lody z mleka i otrębów owsianych, muffinki light. Ale bez obaw, kaloryczny mazurek wielkanocny też musi być! Dla makowego albo kajmakowego zawsze zrobię wyjątek. Jestem fanką mazurków. Jem je bez opamiętania. Do dzisiaj wydawało mi się, że to wyższa szkoła jazdy. Ale Aniu, drożdżowa baba...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem. Bakalie są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia, ale prawdziwe, polskie smaki można połączyć z odrobiną nowoczesności. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich - to tylko kilka z wielu inspiracji od marki Bakalland, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...