• Informacje na temat:

    masa do grzanek

Przepisy na temat: masa do grzanek
  • Chrupiące grzanki serowe

    Smakowity dodatek do gulaszu

  • Masło czosnkowe idealne do grzanek, grilla

  • Duński pasztet z wątróbki z grzankami

    Jeden z najlepszych pomysłów na zimowe menu, które chroni przed chorobami, znaleźli Duńczycy, przyzwyczajeni do chłodnego klimatu. W ich menu, obok bogatych w zdrowe tłuszcze ryb, często występuje też mięso i wyroby, których jest ono podstawą. Przykład? Tradycyjny duński leverpostej, czyli pasztet z bogatej w żelazo, cynk i witaminy z grupy B wątróbki - częsty dodatek do chrupiącego pieczywa.

  • Bardzo proste w wykonaniu danie na smaczny i tani obiad.

  • Kremowe grzanki z łososiem

    Składniki na 10 grzanek: - 5 bułek przekrojonych wpół (najlepiej z sezamem), - 200 g wędzonego łososia, - 100 g białego, kremowego serka, - 2 ostre papryczki, - cytryna, - szczypiorek lub koperek, - świeżo zmielony czarny pieprz, - sól Przygotowanie: Połówki bułek podpiec w piekarniku. Łososia pokroić w paski. Papryczki drobno posiekać i wymieszać z białym serkiem. Doprawić do smaku...

  • Polecam przepis na mase do wafli. Dostałam go dawno temu. Jest łatwy w przygotowaniu.

  • Kajzerka na 10 sposobów!

    Złote tosty na śniadanie Każda, nawet kilkudniowa kajzerka, może być bazą pysznych grzanek. Kromki opiecz skropione jedynie smakową oliwą (np. czosnkową, bazyliową) lub zrób tosty z serem żółtym (startym lub w plastrach), pomidorem, pieczarkami itp. Grzanki do zupy Pieczarkowa, cebulowa, krem z pomidorów lub groszku będą znakomicie smakowały z grzankami z bułki. Pokrój ją na kromki lub...

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

  • Tatar - najlepiej grubo siekany i z małą liczbą dodatków

    ...i odstawiamy do lodówki. Teraz czas na majonez domowej roboty. Wystarczy wymieszać żółtko z musztardą, a następnie cały czas mieszając trzepaczką wlać oliwę cienkim strumieniem aż masa zgęstnieje. Na...

  • Naprawdę pyszna!

Artykuły na temat: masa do grzanek
  • Nóżki wieprzowe z teryną z rabarbaru, grzanką z bulwy jam i musem ze słodkich ziemniaków

    By przygotować to danie trzeba poświęcić sporo czasu. Smak jest tego wart.

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • Słodkie grzanki

    Połowę kromek bułki z jednej strony posmaruj konfiturą i posyp odrobiną płatków migdałowych. Przykryj resztą kromek, lekko dociśnij. Jajka wbij do głębokiego...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Legendy francuskich knajpek

    Chrupiący pan, chrupiąca pani - tak można przetłumaczyć nazwy tych słynnych, choć niesłychanie prostych francuskich grzanek-zapiekanek.

  • Nie każdy z nas musi być masterchefem, żeby czarować w swojej kuchni. Czasem wystarczy przewaga kreatywności i pomysłowości nad wiedzą i umiejętnościami. Warto mieć w pamięci znane przysłowie: praktyka czyni mistrza i odważniej eksperymentować ze smakiem. Karnawał, a także wszelkie inne spotkania ze znajomymi, to świetna ku temu okazja. Umawiamy się z bliskimi na wieczór, kupujemy dobre wino i bezradnie stajemy przed lodówką przeczesując wzrokiem jej półki. Przyjrzyjmy się kilku przepisom...

  • Nowa odsłona śledzika

    Najczęściej podajemy go z cebulą lub w śmietanie. Jednak pyszny jest też na grzankach lub z pomarańczą.

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...

  • Serowa zupa piwna

    ​Nawet jeśli ktoś nie jest miłośnikiem piwa, będzie zachwycony tą kremową zupą, do której przygotowania potrzeba tylko jednego garnka. Blond Ale zawiera goryczkę, która stanowi uzupełnienie serowego aromatu drożdży odżywczych. Tą cudowną zupą możesz się zajadać jesienią i zimą, kiedy będziesz mieć ochotę na coś sycącego i rozgrzewającego. Aby całość była jeszcze bardziej odżywcza, posyp zupę czosnkowymi grzankami lub podsmażonymi warzywami.

  • Historia czekolady to starożytne ludy, ludzkie tragedie czy początkowe wzgardzanie tym smakołykiem przez Europejczyków. Uwielbiana przez wszystkie dzieci czekolada znana jest od prawie 2 tysięcy lat, ale tak naprawdę powszechnie dostępna dopiero od niedawna. Fot. 123RF/Picsel Cenny napój Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi, kakaowce zaczęli uprawiać Olmecy, lud zamieszkujący tereny obecnego Meksyku. Pierwsi docenili smak kakao robionego z owoców kakaowca. Około III w....