• Informacje na temat:

    masa do ciepłych lodów

Przepisy na temat: masa do ciepłych lodów
  • Truskawkowe pole na talerzu...

    Sezon na truskawki rozkwita, wraz z nim przybywa pomysłów na desery z tym jakże popularnym owocem. Latem, oprócz lodów, często sięgamy po torty, bowiem jest ku temu wiele okazji, np. komunie. Może warto wypróbować tort "truskawkowe pole"?

  • Wypróbowany przepis na "Deser w waflach do lodów"

  • Ciasto imbirowe z sorbetem

    ...nie rozpuści. Przelać otrzymany roztwór przez sitko, żeby usunąć z niego pestki. Pozostawić do ostygnięcia. Wlać do syropu szklankę zimnej wody i wymieszać. Odstawić do lodówki. Wycisnąć sok z 7 cytryn. Przelać go przez sitko, aby nie zostały w nim pestki. Połączyć go z ostudzonym syropem. Schłodzić całość w kąpieli lodowej. Wlać masę do maszyny do robienia lodów. Zmiksować na gładką, kremową masę...

  • Lekkie, delikatne ciasto z galaretką i ciepłymi lodami. Coś dla tych, którzy cenią sobie mniej słodkie desery

  • Chrupiący przysmak pistacjowy

    Sposób przygotowania 1. Spód: daktyle zalej 1/2 szkl. ciepłej wody. Odcedź, gdy już napęcznieją (nie wylewaj wody). Migdały zmiksuj z daktylami na konsystencję kaszy manny. Jeśli masa jest za sucha(...).  2. Masa: zmiel pistacje w malakserze. Dodaj migdały, olej kokosowy (lub arachidowy) i syrop albokrople miętowe. Wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używasz orzechów nerkowca, namocz je...

  • Pyszny syrop dla miłośników korzennych jesiennych smaków.

  • Jabłka na patyku

    Składniki: 4 jabłka Patyczki do szaszłyków lub lodów Dwie tabliczki czekolady Pół szklanki mleka Do wyboru: posiekane orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, kolorowa posypka... Przygotowanie: Czekoladę roztopić, stopniowo dodając mleko. Zagotować. Masa, która powstanie nie powinna być zbyt gęsta. Jabłka umyć. Owoce ponabijać na patyczki i maczać w ciepłej masie czekoladowej...

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

  • Desery z warzyw? Piotr Kucharski poleca lody... selerowe

    ...na wierzch, żeby uzyskać oryginalne w smaku lody" - tłumaczy w swojej najnowszej książce "Miejski farmer. Z ogrodu na talerz". Składniki potrzebne do zrobienia lodów selerowych z ciepłymi pieczonymi(...). Odcedzić połowę mleka, a w reszcie zmiksować seler z dodatkiem śmietany, żółtek i cukru. Odstawić do schłodzenia. Jeśli mamy maszynę do lodów, lody przygotować według instrukcji. Jeśli nie, masę zamrozić...

  • Pyszny sos z jagód. Naturalny. Wspaniały dodatek do deserów, lodów, naleśników, racuchów itp.

Artykuły na temat: masa do ciepłych lodów
  • Lody z masłem orzechowym i curry

    Ach, to był dobry miesiąc. Jednak najlepiej z tego pobytu wspominam właśnie lody. Oprócz tego, że można tam znaleźć mnóstwo lodów wegańskich i że wszystkie robione są z najlepszych składników, to(...) co pół godziny wyjmować pudełko i mieszać zamarzającą masę łyżką, zaczynając od brzegów, tam gdzie zamarza najszybciej. Im lepiej i dokładniej będzie pomieszana masa, tym lepsze wyjdą lody. Po wyjęciu...

  • Mrożone desery, które chłodzą i orzeźwiają, znane są ludziom od bardzo dawna. Już w V wieku, w basenie Morza Śródziemnego, można było dostać lody. Dziś dostępne są niemal na każdym rogu. Fot. 123RF/Picsel Na targach starożytnej Grecji można było kupić przysmak, na który składał się lód wymieszany z miodem i owocami. Również Persowie, dla ochłody w gorące dni spożywali zmrożone desery - budowali specjalne pomieszczenia chłodzące, w których możliwe było przechowywanie lodu i chłodzenie potraw....

  • ...oczywiście te sezonowe: w czerwcu truskawki, w lipcu i sierpniu maliny, wiśnie oraz czereśnie. Ale co zrobić w pozostałe miesiące roku? Zauważyłaś, że często owoce importowane do supermarketów z ciepłych(...) skutecznej regulacji procesów trawiennych. Masa: 10 g Sugerowana cena: 1,99 zł Świeża Truskawka Truskawki są słodkie, soczyste i zawierają dużo witaminy C. Ten owoc jest niestety...

  • Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. Na pytanie „z czym kojarzą ci się lody” zadane w ogólnopolskim badaniu przez markę Bracia Koral, aż 63 proc. Polaków odpowiada z latem i wakacjami. Ale mało kto wie o lodach coś więcej. Fot. materiały prasowe Mało kto zna historię lodów, która zaczyna się już w czasach starożytnych. Delektowali się nimi m.in. Aleksander Wielki, Hannibal, Kleopatra, Katarzyna Medycejska, król Ludwik XIV, Thomas Jefferson i wielu innych zapisanych w historii tego świata....

  • Matcha: Co, jak i z czym jeść

    .... Możesz ją też dodać do jogurtu, mleka, koktajlu, lodów, ciasta. Na następnej stronie znajdziesz przepisy z wykorzystaniem matchy >>> Lody z matchą Przygotowanie: Mleko i śmietanę wlej do(...) min. 12 godzin do zamrażarki. Na 10 minut przed podaniem wyjmij z lodówki, a następnie łyżką wykrój kulki i włóż do miseczek. Od razu podawaj. Sernik limonka - matcha (na zimno) Przygotowanie...

  • Mocno czerwone, żółte, zielone, niebieskie, a może brązowe? Lody zachwycają intensywnością barw, kusząc nimi swoich miłośników. Jednak kolor często zawdzięczają sztucznym barwnikom. Sprawdź, co może znajdować się w twoich ulubionych lodach. Fot. 123RF/Picsel Latem lody kuszą nas bogactwem smaków i intensywnością kolorów. Niestety, te wspaniałe właściwości zawdzięczają nie tylko zdrowym dodatkom. Oprócz owoców, czekolady, bakalii, czy orzechów, ten przysmak często zawiera również sporą ilość...

  • Gofry gryź!

    .... Gdy masa będzie miała temperaturę pokojową, wstaw ją do lodówki. Zagotuj pozostałą kremówkę z resztą masła orzechowego i glukozą. Dodaj czekoladę i zdejmij garnek z ognia. Schłodzoną masę kremowo(...) z lodówki, usuń skórę i pokrój w cienkie plastry. Połóż po porcji ryby na ciepłych gofrach, podawaj z porcją sałatki na wierzchu. Joanna Lorynowicz Twój STYL 5/2015

  • Wyobraź sobie, że możesz stworzyć dowolny smak lodów. Jaki by on był? Szarlotka babci Jadzi? Pierwsze letnie owoce? A może coś znacznie bardziej zwariowanego? Podziel się swoim pomysłem i wygraj fantastyczną nagrodę! W książce Davida Lebovitza znajdziecie dziesiątki przepisów na lody. Klasyczne oraz nietypowe jak lody oliwne. Jednak niech Was nie zmyli nazwa. Lody to tylko ta większa, środkowa część książki. Tak naprawdę jest to też skarbnica wiedzy o dodatkach do deserów. Jak je przyrządzać?...

  • Boska czekolada

    ...wymieszaj. 5. Przykryj miskę folią aluminiową i umieść w niezbyt ciepłym miejscu (18-20 st. C), by masa stężała. 6. Za pomocą łyżeczki lub niewielkiej łyżki do lodów formuj niewielkie trufle(...) karmelu, na wierzch wlej resztę masy (do wysokości 3/4 foremki). 6. Wstaw do piekarnika (190 st. C) i piecz 10-12 minut (masa ma być ścięta z zewnątrz i płynna w środku). Po wyjęciu z piekarnika...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...