• Informacje na temat:

    masa do ciast na bazie maki kukurydzianej

Przepisy na temat: masa do ciast na bazie maki kukurydzianej
  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    ...przechowywać w lodówce do tygodnia). Cytrynowe ciasto jogurtowe Sposób przygotowania 1. W misce, za pomocą drewnianej łyżki, utrzyj jajka z cukrem. Po kolei wbijaj do tej masy jajka i mieszaj na gładką masę. Dodaj skórkę cytrynową i wanilię. Do innej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mieszaninę na bazie mąki dodawaj do masła na zmianę z jogurtem cytrynowym (za...

  • Pyszne ciasto z mąki kukurydzianej, na pewno zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem. Ma piękny żółty kolor. Polecam :)

  • Puszyste, słodkie i mega truskawkowe!

  • Nie ma nic lepszego jak idealnie krucha szarlotka. Taką własnie otrzymamy dzięki bezglutenowej mące kukurydzianej.

  • Sandwicze lodowe zachwycają swoją oryginalnością i formą podania. Lody umieszczone pomiędzy dwoma ciasteczkami to prawdziwy hit wśród mrożonych deserów. Możesz konsumować je kiedy chcesz i jak chcesz, bez stolika i talerzyka.

  • Żółciutkie, puszyste i godne polecenia.

  • Ciasto z mąki kukurydzanej- ze słodkimi, sezonowymi morelami i galaretką.

  • Przepisów na kluski leniwe w internecie jest tyle co na sałatki jarzynowe - każdy robi je inaczej. U mnie leniwe zawsze były robione z ziemniaków i sera, a kopytka z samych ziemniaków. Przeglądając różne przepisy naprawdę można się już z tym pogubić co jest czym :-) Ja jestem wierna przepisowi, który podarowała mi mama. Takie kluseczki nigdy mnie nie zawiodły, nie rozpadły się, po prostu były i są idealne. Kiedyś jadałam je tylko z masełkiem i cukrem, jednak od niedawna zaczynam wprowadzać...

  • Genialny krem do dekorowania wszelkiego rodzaju ciast, tortów, ciasteczek. Moja pierwsza z nim przygoda :)

  • Biszkopt, który zawsze wychodzi! Jest tylko jedna zasada ILE JAJEK TYLE ŁYŻEK CUKRU I MĄKI np. 2 jajka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki lub 6 jajek, 6 łyżek cukry i 6 łyżek mąki. Przepis z 4 jajek spokojnie wystarczy na mały tort lub na ciasto z kremem ;)

Artykuły na temat: masa do ciast na bazie maki kukurydzianej
  • Gluten. Winny czy niewinny?

    ...odmienne rozumienie z technologicznego i medycznego punktu widzenia. W tym pierwszym wypadku glutenem określamy kompleks wytworzony po dodaniu wody do mąki pszennej i wyrobieniu ciasta, a następnie wypłukaniu z niego skrobi. Zabieg ten prowadzi do uzyskania ciągnącej się i elastycznej pozostałości zwanej właśnie glutenem. Jest on ważny szczególnie podczas tworzenia ciast i ich fermentacji, gdyż jego...

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...

  • Aby wydobyć z liści herbaty naturalny smak i głębię aromatu, należy do jej zaparzenia użyć świeżo przefiltrowanej wody. Tylko wówczas możemy liczyć na to, że do wody nie przedostaną się szkodliwe toksyny i inne niepożądane zanieczyszczenia,, które płyną z naszych kranów wraz z wodą wodociągową. Fot. 123RF/PicselJuż w poniedziałek, 3 września, we wszystkich sklepach sieci Biedronka można kupić zestaw - dzbanek filtrujący wodę Aquaphor Jasper wraz z super prezentami w promocyjnej cenie...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu,...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...