• Informacje na temat:

    masa budyniowa z gruszkami

Przepisy na temat: masa budyniowa z gruszkami
  • Gruszki na migdałowym posłaniu

    ...budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wymieszaj ją z likierem oraz mielonymi migdałami. 3. Ciasto równo rozwałkuj. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na placku rozsmaruj budyń i ułóż gruszki z zalewy...

  • Sprawdzony przepis na "Sernik budyniowy z gruszkami"

  • Strudel z gruszkami

    Doskonały do popołudniowej kawy.

  • Wypróbowany przepis na "Tęcza jabłkowo-budyniowa"

  • Gruszkowa fantazja z bitą śmietaną

    Sposób przygotowania 1. Spód: zagnieć ciasto z podanych składników. Włóż do woreczka i schłodź. Migdały upraż na suchej patelni. Brzeg tortownicy wyłóż pergaminem a dół wylep ciastem. Podpiecz 15 minut w 200 st. Ostudź.  2. Masa: gruszki umyj i obierz. Przetnij na połówki i wydrąż pestki. Skrop od razu cytryną. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Wsyp proszek...

  • Nie muszą być święta żeby upiec babkę. Prosta i szybka w wykonaniu babka budyniowa.

  • Rozeta na francuskim cieście

    ...z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje.  3. Płaty francuskiego ciasta kolejno rozwałkuj na 2 owalne placki. Dwie okrągłe formy wyłóż pergaminem. Każdą wylep plackiem ciasta. Spody...

  • Ciasto wbrew pozorom nie jest pracochłonne, robi się je szybko i przyjemnie. Dla amatorów kawy cappuccino kawę rozpuszczalną śmiało można zastąpić właśnie taką śmietankową mieszanką. Pyszne, lekkie i intensywnie gruszkowe. Delicja :-)

  • Kremówka w polewie

    ...z mąkami, zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudź. Masło ucieraj, dodając małe porcje budyniu. 3. Czekoladę na polewę rozpuść w kremówce. Na ciasto wyłóż masę budyniową. Polej polewą. Schładzaj 2 godz. Z gruszkami: Zamiast jabłek możesz dodać twarde, pokrojone w większą kostkę obrane gruszki. Czas przygotowania: 80 minut...

Artykuły na temat: masa budyniowa z gruszkami
  • W obronie słodyczy

    ...o smaczniejszą. Składniki: opakowanie lodów śmietankowych, kakao w pudrze, świeża mięta do dekoracji, gruszka 500 ml, syropu prostego (250 ml wody/250 g cukru) ciasto kruche, masa czekoladowa. Masa do tarty: 7 żółtek, 2 łyżki cukru, 2,5 szklanki śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady, kruche ciasto: 2 szklanki mąki, 100 g cukru, 250 g masła, Crème anglaise: 250 ml mleka...

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Ciasta z budyniem

    Kremowe sekrety Puszysta masa maślana Kostkę masła ucieramy do białości, stopniowo dodając 1,5 szklanki cukru pudru. Uszlachetniamy kilkoma kroplami ulubionego aromatu. Jeśli nie chcemy, by(...) usztywnienia). Najpierw dodajemy 1-2 łyżki kremu do żelatyny, dokładnie mieszamy i dopiero łączymy w całość. Masa bezowa Opadanie masy bezowej, a tym samym rozrzedzenie kremu nastąpi, gdy zaparzymy...

  • W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentowała jurorom przepis na tort. Biszkopt200 g orzechów włoskich200 g orzechów makadamia 4 jaja (rozmiar L)154 g cukru7/10 łyżeczki proszku do pieczenia1½ łyżki oleju4-5 czubatych łyżek mąki pszennej Poncz150 ml naturalnego soku gruszkowego Konfitura z gruszek2 kg gruszek (odmiana limonera)100 g brązowego cukru1 łyżeczka tartego cynamonu½ łyżeczki tartego kardamonu Krem do obłożenia200 g śmietany 36%200 g serka mascarpone2 łyżki...

  • Żurawinowe słodkości

    ...przestygnie, bardzo powoli dodawaj ją do ubitej śmietany i mieszaj tak, by powstała jednolita masa. Z gruszek odlej syrop. 2 gruszki odłóż do osobnego naczynia (do dekoracji), resztę owoców pokrój(...) tortownicy wyłóż całymi biszkoptami. Schłodzoną śmietankę czekoladową z gruszkami powoli przełóż do tortownicy, tak, by nie naruszyć biszkoptów. Wyrównaj powierzchnię kremu nożem. 4. Wierzch ozdób...

  • Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...

  • Z tęsknoty za latem

    ...porcję żelatyny - z konfiturą morelową. Obie masy odstaw do lodówki. 4. Na placku ułóż lekko zastygłą konfiturę morelową. Wstaw ciasto do lodówki, poczekaj aż masa zastygnie i wtedy nałóż brzoskwinie...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Orzechowe frykasy

    ...mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Do gotującego się mleka wlej budyń i, mieszając, gotuj aż masa zgęstnieje. Przykryj, aby nie powstał kożuch. 2. Przygotuj ciasto. Przesianą mąkę połącz z sodą...

  • Późnym latem i wczesną jesienią w sklepach pojawiają się najsmaczniejsze gruszki – te najsłodsze i najbardziej aromatyczne. Nie zmarnuj sezonu! Nasi użytkownicy podpowiedzą ci, co smacznego możesz z nich przygotować. Fot. 123RF Kierowanie się sezonowością jest w kuchni najważniejsze. Tylko wówczas możemy być pewni, że dania przez nas przygotowywane będą tak smaczne, jak to tylko możliwe. Każdy wie, że najlepsze pomidory zjemy latem, za to brukselka najlepsza będzie dopiero po pierwszych...