• Informacje na temat:

    masa budyniowa grudki

Przepisy na temat: masa budyniowa grudki
  • Kołacz z kruszonką

    Sposób przygotowania 1. Spód: do miski wkrusz drożdże. Dodaj cukier, jajka, masło, mleko, mąkę, szczyptę soli (rozłóż je równomiernie). Odstaw na 3 godz.  2. Kruszonka: tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj odrobiną masła. Pozostałe masło rozetrzyj palcami z mąką, kokosem i cukrem. Gdy powstaną grudki, włóż kruszonkę do lodówki.  3. Masa: twaróg utrzyj z masłem, cukrem oraz jajkiem. Dodaj proszek...

  • owsianke jem codziennie na śniadanie, więc próbuję ją w jakis sposób urozmaicać. Jak dla mnie ta wersja jak dotąd jest najsmaczniejsza :-)

  • Tarta ze śliwkowym nadzieniem

    Sposób przygotowania 1. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Proszek budyniowy wymieszaj z 1/3 szkl. cukru i 1/2 szkl. soku. Resztę soku zagotuj. Wlej rozrobiony budyń i mieszając, gotuj, aż masa(...) drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki.  Z pozostałego masła, mąki, cukru, szczypty soli, cukru waniliowego i jajka zagnieć kruche ciasto. Schładzaj je 20 minut.  3. Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż...

  • Wypróbowany przepis na "Tęcza jabłkowo-budyniowa"

  • Owocowe smaki lata

    Cieszmy się nimi we własnej kuchni. Oto pyszne placki i bułeczki z owocami, które zapewnią wam błogie chwile niezależnie od pogody.

  • Dziś druga odsłona babeczek urodzinowych mojego syna,tym razem zrobiłam z masą budyniową i winogronem.Polecam dla dzieci, smaczna przekąska na urodzinowe przyjęcie :)

  • Słodkości z moreli

    Przygotowanie: 1. Morele umyj, pokrój na połówki i wyjmij pestki. Utrzyj 30 dag masła z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Kiedy ucierana masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij(...) pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj śmietanę, masło, cukier i cukier waniliowy (możesz dodać także 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny albo pomarańczy). 2. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki...

  • Wyśmienity:) smakuje dzieciom i dorosłym :)

  • Następny deser z parzonego ciasta. Polecam bo smaczne :)

  • Pyszna, oryginalna, pachnąca truskawkami, mocno wilgotna babka. Zaskakująca swoim pięknym kolorem, będzie jedyną w swoim rodzaju dekoracją wielkanocnego stołu. Idealna na Święta i okres wiosenny.

Artykuły na temat: masa budyniowa grudki
  • Kruszoniak z masą budyniową i wiśniami

    Przygotowanie: Proszek budyniowy wymieszaj z 75 g cukru i 150 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Potem przelej ją do(...) g cukru oraz cukrem wanilinowym. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło oraz jajko. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną małe grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. 3Wystudzony budyń wymieszaj ze śmietaną...

  • Danusia przygotowała dla swoich najbliższych tort stworzony z jogurtowych blatów, przekładanych kremem budyniowym i nadzieniem z jabłek. Wszystko oblane czekoladą i udekorowane małymi ptysiami. Ciasto jogurtowe5 jaj1 szklanka cukru2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia200 ml jogurtu naturalnego200 ml oleju Nadzienie z jabłek5-6 jabłek½ szklanki cukrusok wyciśnięty z 1 limonki1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki agaru Ptysie¼ szklanki wody ¼ szklanki mleka50 g masłaszczypta soli1 łyżeczka...

  • Kruche ciasto z masą serową i pomarańczami

    Sposób przygotowania:  Do miseczki wsyp mąkę, dodaj 100 g cukru i szczyptę soli. Wbij 1 jajko. Dołóż 200 g zimnego masła (wcześniej możesz je pokroić na małe kawałki). Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki, potem szybko (żeby nie ogrzać ciasta) zagnieć rękoma. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.  Pomarańcze sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z dwóch owoców...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Tradycyjna napoleonka

    Tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch płatków ciasta przełożonego masą budyniową.

  • Zobaczcie, które ze świątecznych wypieków widzów programu "Bake Off - Ale Ciacho!" najbardziej spodobały się internautom. Fot. Marta Budasz Przed świetami, wspólnie z naszym partnerem - programem "Bake Off - Ale Ciacho!", poprosiliśmy was o podzielenie się ulubionymi, świątecznymi przepisami. Poddaliśmy je pod głosowanie internautów i wyłoniliśmy dwa, które spodobały wam się najbardziej. Naszym zdaniem, sprawdzą się idealnie nie tylko na wielkanocnym stole. Mazurek sernikowy z białą czekoladą...

  • Napoleonki z maślanych ciastek

    ...1. Zagotowujemy 900 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko łączymy z budyniami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy masę budyniową i gotujemy, ciągle mieszając, na małym ogniu, by nie powstały grudki, a masa mocno zgęstniała. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Masło ucieramy na białą puszystą masę i stopniowo dodajemy do ostudzonego...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Tarta z kruszonką

    Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto.

  • Świecący, kosmiczny tort, to na pewno marzenie wielu dzieciaków. Jeśli chcesz przygotować niebanalny w smaku i formie wypiek, poznaj przepis Oli. Biszkopt5 jajszczypta soli¾ szklanki cukru2/3 szklanki mąki kukurydzianej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej BiszkoptBiałka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i żółtka. Połączyć mąki i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, postawić rant (o średnicy 16...