• Informacje na temat:

    masa budyniowa budyń

Przepisy na temat: masa budyniowa budyń
  • Placek drożdżowy z masą budyniową

    Sposób przygotowania 1. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz 1/2 szkl. mleka.W garnku zagotuj 2 i 1/2 szkl. mleka. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj mieszając,aż masa budyniowa zgęstnieje.Pozostałe mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go na 15 minut. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj zaczyn, połowę masła...

  • Wypróbowany przepis na "Tęcza jabłkowo-budyniowa"

  • Tartaletki z budyniem

    Smaczny deser z owocami.

  • Nie muszą być święta żeby upiec babkę. Prosta i szybka w wykonaniu babka budyniowa.

  • Eklery z budyniowym nadzieniem

    ...przekrój na pół.  3. Krem: rozetnij wanilię i wydrąż nasionka. W 1/4 szkl. mleka wymieszaj budyń. Resztę mleka zagotuj z ziarenkami wanilii, cukrem i pokruszoną czekoladą. Wlej rozrobiony proszek i mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Ostudź, usuń laskę wanilii. Śmietanę ubij, dodaj do zimnego budyniu, wymieszaj. Rozłóż krem na połówkach eklerek i przykryj ich wierzchami. Rozpuść czekoladę w ciepłej...

  • Torcik ptysiowy z budyniem i mandarynkami

    Sposób przygotowania 1. Proszek budyniowy wymieszaj z 50 ml mleka. W garnku zagotuj 450 ml mleka z 3 łyżkami cukru, wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia. Podgrzej resztę mleka, dodaj 120 ml wody, masło i szczyptę soli. Na wrzątek wsyp mąkę pszenną. Energicznie mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od dna i ścianek garnka. Gorącą masę...

  • Czy kiedykolwiek udało wam się zrobić ciasto w 3 minuty? Mi tak! A to dzięki temu, że pewnego dnia natknęłam się na błyskawiczny przepis na budyniowe ciasto z mikrofali. Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a akurat nie mamy nic takiego pod ręką. Przedstawiam wam przepis ciasto, które "robi się samo".

  • Budyń jaglany z kremem ze śliwki kalifornijskiej

    ...z wodą, w której się gotowały. W rondelku rozgrzewamy połowę masła i przekładamy na nie pastę ze śliwek. Smażymy, jak konfiturę, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie ściągamy z gazu, dodajemy pozostałe masło i miksujemy jeszcze chwilkę blenderem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta powoli dolewamy mleko migdałowe i miksujemy. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko...

  • Budyń inaczej.

Artykuły na temat: masa budyniowa budyń
  • Kruszoniak z masą budyniową i wiśniami

    Przygotowanie: Proszek budyniowy wymieszaj z 75 g cukru i 150 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, ciągle mieszając,...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Tartaletki z budyniem

    Prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na miodownik królewski. Ciasto miodowe 300 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 6 łyżek miodu 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu   Biszkopt 6 jajek 1 szczypta soli 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej   Krem budyniowy 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe na 3/4 l mleka 1 kostka masła (200 g)   Masa orzechowa 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu...

  • Sernik saksoński z puszystym kremem budyniowym

    ...spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. 2. Twaróg utrzyj z sokiem z cytryny, 200 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj proszek na budyń migdałowy. Wymieszaj mikserem. Proszek na budyń waniliowy wymieszaj z 6 łyżkami mleka i 40 g cukru. Resztę mleka zagotuj. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj minutę, aż masa zgęstnieje. Przelej ją do miseczki. Wymieszaj z 200 g masła. Odstaw do wystudzenia. 3. Tortownicę o śr...

  • Danusia przygotowała dla swoich najbliższych tort stworzony z jogurtowych blatów, przekładanych kremem budyniowym i nadzieniem z jabłek. Wszystko oblane czekoladą i udekorowane małymi ptysiami. Ciasto jogurtowe5 jaj1 szklanka cukru2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia200 ml jogurtu naturalnego200 ml oleju Nadzienie z jabłek5-6 jabłek½ szklanki cukrusok wyciśnięty z 1 limonki1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki agaru Ptysie¼ szklanki wody ¼ szklanki mleka50 g masłaszczypta soli1 łyżeczka...

  • Ciasto z budyniem i śliwkami

    ...proszki budyniowe, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj z 4 łyżkami cukru. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczone proszki budyniowe. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przykryj i odstaw, by budyń wystygł. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. 3. Na przestudzony spód wylej budyń. Na wierzchu rozłóż śliwki (rozcięciem do góry), oprósz cynamonem. Na śliwki zetrzyj...

  • Puszysty biszkopt kawowy z masą budyniową, bezą włoską i frużeliną z wiśni. Wszystko oblane polewą czekoladową i udekorowane owocami. Biszkopt kakaowy7 jajek rozmiar L1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju słonecznikowego2 łyżki kakao7 łyżek mąki pszennej Beza włoska65 g orzechów włoskich80 g białek120 g drobnego cukru Budyń waniliowy500 ml mleka100 g cukru1 laska wanilii4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej200 g masła w temperaturze pokojowej...

  • Torcik z makiem

    Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki, by masa makowo-budyniowa stężała.

  • Fantastyczny pomysł na urozmaicenie karpatki. Ciasto parzone90 g masła 180 ml wody100 g mąki pszennej3 jajka Budyń (crem patissiere)6 żółtek150 g cukru700 ml mleka100 g mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Domowy krem orzechowo-czekoladowy130 g orzechów laskowych90 g cukru pudru100 g gorzkiej czekolady70 g miękkiego masła90 g mleka Krem maślano-pralinowy300 g masła w temperaturze pokojowej300 g domowego kremu orzechowo-czekoladowego500 g wcześniej przygotowanego budyniu Domowa...