• Informacje na temat:

    mas do orzeszków

Przepisy na temat: mas do orzeszków
  • Blok z pomidorami

    Składniki na 6 porcji: 70 dag mielonego mięsa drobiowego 2 pszenne tosty lok. 25 małych pomidorków 120 ml mleka do namoczenia tostów 1 mała cebula 1 jajko 1 szkl. ugotowanego ryżu (ew. pęczaku) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki orzeszków piniowych sól pieprz suszona bazylia trochę oliwy do skropienia pieczeni i posmarowania formy listki świeżej...

  • Orzeszki to pyszne ciasteczka

  • Papryki po toskańsku

    Składniki 4 porcje: 2 duże czerwone papryki 20 dag sera ricotta albo twarożku śmietankowego  15 dag sera feta 50-60 ml gęstego jogurtu bałkańskiego 1 spory ząbek czosnku 2 łyżki czarnych oliwek 4 łyżki orzeszków piniowych albo pestek słonecznika sól biały pieprz sałata do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Orzeszki piniowe (ew. pestki słonecznika) wrzuć na...

  • Pyszne, kruche ciasto w formie orzechów. Do tego oczywiście masa... orzechowa :) Wypiekanie korpusików jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy.

  • Pasztet z królika - Robert Sowa

    Składniki na 10 porcji: 1 królik (ok. 1-1,2 kg); 100 g słoniny; 100 g boczku; 200 g łopatki wieprzowej; 2 cebule; 4 jajka; 2 ząbki czosnku; 1 czerstwa bułka kajzerka; 200 ml białego wina; 100 ml winiaku; garść orzeszków pistacjowych; tłuszcz do wysmarowania foremek; sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek Sposób przygotowania Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz...

  • Jeśli lubicie blok czekoladowy to orzeszki z masą z mleka w proszku przypadną Wam do gustu.

  • Czekoladowo-herbatnikowe ciasto (bez pieczenia)

    Pokruszone herbatniki zatopione w czekoladowej masie - to prawdziwie kawalerski przepis. Na zamówienie Williama - ciasto, które zostanie podane na przyjęciu weselnym, przygotował Paul Courtney.

  • Te konkretne orzeszki są niezapomnianym smakiem mojego dzieciństwa. Robię je w dwóch wersjach: z masą kakaową lub z masą kokosową. Jeśli chcę mieć obie wersje masy piekę skorupki z dwóch porcji ciasta. Do wykonania orzeszków potrzebna będzie specjalna patelnia. Można ją kupić w dwóch wersjach: „na prąd” lub na zwykłą gazówkę.

  • Ruloniki z trzema serami

    Przygotujesz je w zaledwie pół godziny!

  • Delicje. (Potrzebny specjalny wypiekacz.)

Artykuły na temat: mas do orzeszków
  • Klopsy wołowe z orzeszkami piniowymi

    Przygotowanie: Rodzynki opłucz na sitku i dobrze odsącz. Orzeszki piniowe posiekaj. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj do niego orzeszki piniowe,...

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Ciastka z imbirem i orzeszkami

    ...1. Jajko roztrzep w kubku i wymieszaj z miodem (2 łyżki odłóż). Suche składniki wraz z orzeszkami przełóż do miski i wymieszaj z masą jajeczną. Za pomocą łyżki formuj placuszki o średnicy ok. 6 cm, grube na 1/2 cm. Przenieś je na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.  2. Czekoladę połam i rozpuść z łyżką masła. Za pomocą pędzelka posmaruj nią ciastka...

  • Orzechy, kasztany jadalne i żołędzie przez lata nie miały dobrej passy. Traktowano je jako jedzenie dla biedoty i paszę dla zwierząt. Zepchnięte na boczny tor, powróciły na stoły stosunkowo niedawno i od tego czasu coraz częściej lądują na naszych talerzach lub w filiżankach. Kasztany jadalne są nie tylko smaczne, ale i zdrowe/Picsel Kiedyś traktowane jako substytut droższych ziemniaków i jadane głównie przez ubogich, dziś królują w wykwintnych restauracjach, zwłaszcza na Półwyspie...

  • Pieczony schab z orzeszkami

    ...masła, piec 1 godz w temp. 180°C, podlewając bulionem. 2. Czosnek i cebulę posiekać, przesmażyć na 2 łyżkach masła. Chleb namoczyć w wodzie, wycisnąć, wymieszać z posiekanymi orzechami i natką, usmażoną cebulą, pozostałym masłem. Podpieczony schab przestudzić, obłożyć masą, piec jeszcze 30 min w temp. 200°C. Zlać sos spod pieczeni, zagotować, zagęścić mąką, doprawić. 3. Marchew pokroić w plasterki...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Opływają w czekoladzie. Orzeszki z kajmakiem

    Przygotowanie Masło ucieram ze 140 g cukru pudru i żółtkami. Dodaję mąkę z 2 łyżkami kakao, szczyptą soli i zagniatam, by składniki się połączyły. Jeśli ciasto klei się do rąk, dosypuję mąki. Z ciasta formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki. Odrywam po kawałku ciasta i wylepiam nim foremki do orzeszków, które piekę 10-12 minut w 180º C. Ciastka wyciągam...

  • Historia czekolady to starożytne ludy, ludzkie tragedie czy początkowe wzgardzanie tym smakołykiem przez Europejczyków. Uwielbiana przez wszystkie dzieci czekolada znana jest od prawie 2 tysięcy lat, ale tak naprawdę powszechnie dostępna dopiero od niedawna. Fot. 123RF/Picsel Cenny napój Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi, kakaowce zaczęli uprawiać Olmecy, lud zamieszkujący tereny obecnego Meksyku. Pierwsi docenili smak kakao robionego z owoców kakaowca. Około III w....

  • Śledź faszerowany orzeszkami ziemnymi

    ...orzeszkówdokładamyłyżkę masła, abycała masa ładnie się połączyła i była zwarta. Teraz niech przestygnie. 6. Kolejnykrok to przygotowanie dodatków oraz ugrillowanie śledzia.Dodatki przygotowujemy równolegle(...) przygotowujemy farsz do śledzia. Rozdrabniamy solidną garść orzeszków ziemnych. Można to zrobić swoim ulubionym, sprawdzonym sposobem, albo tłukąc je młotkiem do mięsa przez ściereczkę, można również...

  • To dobrze wszystkim znane powiedzenie w dniu św. Walentego nabiera zupełnie innego znaczenia - za sprawą afrodyzjaków. Powiemy Wam jakie potrawy przygotować na romantyczną kolacje w dniu zakochanych aby zaostrzyć apetyt i rozbudzić zmysły. Fot. 123RF/Picsel Pobierz za darmo 69 pomysłów na Walentynki >>Najbardziej na zmysły oddziałują ostrygi (swoim kształtem przypominają kobiece narządy płciowe), które wzmagają pożądanie, powodują wzrost poziomu hormonów płciowych. Jeśli tylko wasz ukochany...

Wideo na temat: mas do orzeszków
  • Zmysłowe smaki: Mazurek "Snickers"

    Mazurek "Snickers" to słodko-słona propozycja na wielkanocny stół. Kruchy spód, masa czekoladowo-kajmakowa i orzeszki ziemne tworzą interesujące połączenie, do złudzenia przypominające popularny batonik. Wypróbujcie nasz przepis! Mazurek „Snickers” – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub „Zmysłowe smaki” na Facebooku! Zobacz też inne przepisy na świąteczne ciasta: Jak zrobić puszysty sernik nowojorski? Dacquoise – wyjątkowy tort na specjalne okazje...