• Informacje na temat:

    mas czekoladowa

Przepisy na temat: mas czekoladowa
  • ​Mus czekoladowy

    Musy czekoladowe powstają z połączenia ubitych białek z rozpuszczoną czekoladą. A jak sobie z tym poradzić w kuchni roślinnej? Bardzo prosto. Można użyć popularnej aquafaby (woda z gotowania ciecierzycy) lub galaretki lnianej. Te roślinne żele idealnie się napowietrzają i przypominają ubite białka kurze. Lubię takie potrawy, bo dają duże pole do popisu i wywołują zdziwienie wśród konsumujących takie desery. "Ale jak to z lnu?" Ano tak - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki...

  • Wypróbowany przepis na "Rolada czekoladowa"

  • Trufle czekoladowe

    .... 3. W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj...

  • Puszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniową galaretką.

  • Czekoladowe słodkości

    ...na płaską, pokrytą pergaminem blaszkę. Piecz 12-15 min w 180 st. C. Ciepły biszkopt przełóż na ściereczkę (usuń pergamin), zroluj razem z nią. Mascarpone zmiksuj z nutellą. Rozwiń ostudzoną roladę, posmaruj kremem, ponownie zroluj. Schładzaj 2 godz. Mleczną czekoladę rozpuść z masłem. Polej roladę. Brownie z malinami Sposób przygotowania Umieść w rondelku drobno posiekaną czekoladę...

  • Ciasto czekoladowe, które proponuje jest wprost idealne do kawy. Chociaż nie należy do mało kalorycznych deserów, od czasu do czasu można podarować sobie odrobinę słodyczy. Ciasto jest gęste, zbite i bardzo mocno czekoladowe. Na taką pokusę warto się skusić... :)

  • Czekoladowa chmurka

    Sposób przygotowania 1. Czekoladę do dekoracji włóż do zamrażarki. Przygotuj spód: herbatniki przełóż do woreczka foliowego i kilkakrotnie przesuń po nim wałkiem do ciasta. Masło rozpuść, gdy przestygnie, połącz z ciasteczkami. Masą wyłóż tortownicę, wstaw do lodówki, by dobrze stężała.  2. Masa: żelatynę rozpuść w ciepłej kawie. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę, połącz z ricottą...

  • Uzbierało się kilka czekolad, nie chciałam by zostały schrupane:) Zrobiłam więc deser, którym można delektować się dłużej przy kawce i nie tylko:)))

  • Torcik mocno czekoladowy

    Coś dla miłośników czekoladowych deserów!

  • Lubicie bajki? Tym bardziej opowiedziane przeze mnie? No mam nadzieję ;) Po krótkich wakacjach wracam do Was z kolejnymi pysznościami :) W końcu ile można dać od siebie odpoczywać?

Artykuły na temat: mas czekoladowa
  • Placek czekoladowy

    Upiecz ciasto w tortownicy, przekrój wzdłuż, przełóż ulubionym kremem, np. śmietankowym, udekoruj wiśniami z kompotu.

  • Wbrew pozorom, potrawy z dodatkiem czekolady wcale nie muszą być tuczące lub niezdrowe. Wystarczy umiejętnie łączyć składniki. Fot. 123RF/Picsel SKŁADNIKI - ½ szklanki płatków owsianych górskich - ¾ szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru pudru albo miodu - 1 1/2 łyżeczki kakao - 1 łyżka płatków migdałowych albo innych posiekanych orzechów - ½ banana lub innego owocu PRZYGOTOWANIE Krok 1Do słoika wsypujemy płatki owsiane, kakao oraz cukier. Dodajemy mleko. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim, aby...

  • Czekoladowy fondant

    Foremki wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką. Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzej do 200˚C. Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść razem z masłem...

  • Czy wiesz jak przygotować fantastyczne wypieki z czekoladą w roli głównej? Jeśli jesteś ciekawy, sprawdź nasze propozycje! Tarta czekoladowa z kremem z czarnego bzu i prosecco Porcje:Tarta o średnicy 26 cmCzas przygotowaniaok. 1 godziny czas pieczenia: ok. 20 minut czas chłodzenia: ogółem ok. 2 godzin Składniki:150 g zimnego masła200 g mąki100 g cukru pudru1 żółtko100 g czekolady Lindt Excellence 70 %100 g czekolady Lindt Excellence Vollmilch3 listki żelatyny2 jajka100 ml prosecco75 ml...

  • Czekoladowy przysmak

    Zarezerwuj popołudnie na pieczenie ciasta. Nie będziesz żałować.

  • Przepis techniczny Michała Brysia z piątego odcinka programu "Bake off - Ale Ciacho!" Nagrzać piekarnik do 190C. Oba rodzaje ciast robić równolegle. Ciasto czekoladowe   280g mąki typ 500 30g  kakao 3 g drożdży GOLD Ok 120 g wody 60g żółtek 30g oleju z pestek winogron 30g cukru 5g drobnej soli morskiej Zrehydrować drożdże w 50g wody.   Przesiać mąkę z kakao. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałymi składnikami z wyjątkiem soli. Wymieszać składniki ( jeszcze nie zagniatać). Dodać sól...

  • Czekoladowy torcik

    ...1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 200 g czekolady, studzimy. Czekoladowe ciasteczka rozkruszamy. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, pokruszone ciasteczka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Jaja ubijamy na puszystą masę i dodajemy do sypkich składników. Na koniec łączymy z rozpuszczoną czekoladą. 3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy...

  • W finale odcinka, w konkurencji technicznej cukiernicy zmierzyli się z wyjątkową recepturą mistrza na magiczną czekoladową kulę. Jeśli chcesz przygotować taki deser, skorzystaj z przepisu Krzysztofa Ilnickiego. Dobos kakaowy210 g żółtko75 g cukier kryształ120 g białko75 g cukier kryształ50 g śmietanka 30%70 g płynne masło 1 szt. skórka pomarańczowa130 g mąka T-45030 g kakao Ubić żółtko z cukrem. Osobno ubić białko z cukrem. Połączyć. Wymieszać masło ze śmietanką i zemulgować z jajami. Dodać...

  • Czekoladowe tartaletki

    Herbatniki rozkrusz na proszek. Dodaj roztopione masło, wymieszaj i powstałym ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze 100 ml kremówki.  Masę zostaw do ostygnięcia, ale musi pozostać płynna. 300 ml kremówki ubij na sztywno. Stopniowo dodaj czekoladę, miksuję. Na końcu wlej letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masą wypełniam tartaletki i wstawiam na...

  • Gosia Kosior połączyła biszkopt i brownie. Musimy przyznać, że pomysł jest znakomity, a wykonanie jeszcze lepsze! Brownie135 g masła135 g czekolady 75%2 jajka210 g drobnego cukru 60 g mąki30 g kakao Biszkopt5 jaj¾ szklanki drobnego cukru2/3 szklanki mąki tortowej1/3 szklanki kakao Konfitura300 g agrestu300 g kiwi8 łyżek cukru2-3 łyżeczki agaru Orzechowe chrupki w karmelu2 łyżki wody5 łyżek drobnego cukru 200 g orzechów pekan Krem500 g serka mascarpone100 g gorzkiej czekolady100 g mlecznej...

Wideo na temat: mas czekoladowa
  • Galaretkowa masa do przekładania wafli

    Tortowe wafle do przekładania zwykle wypełniamy kajmakowymi czy czekoladowymi, szybko zastygającymi masami - w ten sposób powstaje wyborny piszinger, który ma już parusetletnią tradycję! Świetną odmianą dla klasycznych mas do przekładania wafli może być pyszna, delikatna, ale równie słodka masa przyrządzana z... galaretek! Zobaczcie, jak ją zrobić - to genialny sposób na szybki deser, który

  • Zmysłowe smaki: Mazurek "Snickers"

    Mazurek "Snickers" to słodko-słona propozycja na wielkanocny stół. Kruchy spód, masa czekoladowo-kajmakowa i orzeszki ziemne tworzą interesujące połączenie, do złudzenia przypominające popularny batonik. Wypróbujcie nasz przepis! Mazurek „Snickers” – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub „Zmysłowe smaki” na Facebooku! Zobacz też inne przepisy na świąteczne ciasta: Jak zrobić puszysty sernik nowojorski? Dacquoise – wyjątkowy tort na specjalne okazje...