• Informacje na temat:

    marynowany łosoś do sushi

Przepisy na temat: marynowany łosoś do sushi
  • Kuchnia moskiewska

    ...morskich (krewetki, łosoś, małże). Mają też świetny (i dużo tłustszy), nabiał (mleka, serki, jogurty). Oprócz marek ogólnoświatowych, dzięki którym łatwiej się zorientować, co jest co, mają też własne(...) limuzyny, jest szansa na świetne jedzenie i to wcale nie za wielkie pieniądze. Dzisiaj Moskwa oszalała na punkcie sushi i steków. I takich restauracji w tej chwili jest najwięcej. Nie brakuje...

  • Smak sushi zawsze przenosi mnie w inny świat ...

  • Kaktus pałeczkami. Justa palcami /bo ponoć nie wolno sztućcami – faux pas się popełnia/. Kaktus z dużą ilością sosu sojowego. Justa z solą /chociaż powoli przestawiam się na sos/. Kaktus załadowane imbirem marynowanym. Justa ani grama. Kaktus wszystkie. Justa tylko łososiowe. Każdy na swój sposób. Jemy sushi. Domowe. Moje pierwsze.

  • Futomaki to bardzo popularne maki w Japonii i Korei. Są to cienkie (1-2cm) wygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :) Przepis i wykonanie mojej 14-letniej córy.

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

  • W sklepie promocja na składniki do sushi więc i ja się skusiłam żeby pobawić się smakami domowników. w efekcie nie wyszło tak tanio jak zapewniały gazetki reklamowe ale na pewno ciekawe danie.

  • Smaczny pomysł na "Kanapkowe sushi"

  • coś dla smakoszy łososia :)

  • Wypróbowany przepis na "Marynowany łosoś z dipem"

  • Sprawdzony przepis na "Łosoś marynowany w brandy"

Artykuły na temat: marynowany łosoś do sushi
  • Odchudzasz się? Zjedz sushi!

    Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy lubisz zdrowo jeść lub jesteś na diecie.

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede wszystkim łosoś...

  • Sushi krok po kroku

    ...najdłużej). Kuchnia Japońska nie lubi wielu przypraw. Potrawy mają zachować naturalny smak. Podstawą sushi jest świeża ryba. Najczęściej jest to łosoś, halibut, miecznik albo tuńczyk. Musisz być jednak(...) łososia. Mocno zwijamy i kroimy w grube plastry. Na stole wraz z sushi koniecznie powinny się znaleźć: sos sojowy, wasabi (ostry, zielony chrzan japoński), marynowany imbir, a do picia zielona herbata.

  • Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu. Fot. Oto!suhiPowstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości...

  • LOSOS gravlax czyli marynowany... jak w Ikei.

    ...... Uwaga ten losos bedzie tylko marynowany dla kobiet w ciazy i malych dzieci ta ryba musi byc z pewnego zrodla bez pasozytow, schorzen jak do sushi czy maki... jesli nie mamy pewnego zrodla...

  • Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby - w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi - maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca jednak wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy. W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też...

  • Na surowo

    Wraca moda na jadanie surowych mięs. Coraz częściej podajemy sushi lub carpaccio, a obok tradycyjnego tatara z mięsa, pojawia się też rybny.

  • "Każde ziarno ryżu ma swą twarz"To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć....

  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...", a tam naprawdę przychodzą ludzie, którzy chcą nas zaskoczyć i tak np. był łosoś marynowany w czosnku i koperku, do tego słodki sos truskawkowo-waniliowy, puree z brokułów albo kotlet schabowy(...)? - Moim wielkim marzeniem jest wyjazd do Japonii, to na razie dość odległa przyszłość. Bardzo jestem zainteresowana tamtejsza kuchnią. Chciałabym spróbować prawdziwego sushi - takiego, jak naprawdę powinno...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...