• Informacje na temat:

    marynowanie niedzwiedziego czosnku w oliwie-

Przepisy na temat: marynowanie niedzwiedziego czosnku w oliwie-
  • W warzywniaku zaciekawiona zielonym pęczkiem, kształtem przypominającym liście konwalii dowiedziałam się, że to czosnek niedźwiedzi: polski super food o niesamowitych właściwościach leczniczych, który  wpływa pozytywnie na naszą odporność, układ sercowo -naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Sezon na czosnek niedźwiedzi jest bardzo krótki, wiec trzeba się spieszyć i wykorzystać jego smak w kuchni. Ja na pierwszy ogień postanowiłam zrobić pyszne zielone pesto,...

  • Pesto z bazylii chyba wszystkim jest dobrze znane. Jednak pesto można przygotować w zasadzie z każdej zielonej rośliny - natki pietruszki, rukoli, a nawet liści rzodkiewki. Dziś w roli głównej - czosnek niedźwiedzi! Wspaniały, wiosenny cud natury. Czosnek niedźwiedzi doskonale sprawdza się w kuchni. Co ważne, lepiej się trawi niż klasyczny czosnek, a po zjedzeniu nie mamy problemu z nieprzyjemnym zapachem z ust. Ma wspaniały, ostry smak oraz niezwykłe właściwości lecznicze. Przechowywanie tej...

  • Zamiast bazylii, aromatyczny, ostry czosnek niedźwiedzi. Smakuje rewelacyjnie jako dodatek do gnocchi czu makaronu. Można przechowywać w lodówce ok. 10-14 dni. Z podanych składników powstaje ok. 200g pesto.

  • Czosnek niedźwiedzi, nazywany także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, to niesamowicie aromatyczna, wyrazista oraz zdrowa roślina, na którą właśnie trwa sezon. Zawiera niezwykle cenne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie i grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminy A, C, E, selen, a także sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na nasze włosy i paznokcie, które stają się mocniejsze i...

  • Każdy, kto lubi czosnek, pokocha tę roślinę! Niezwykle aromatyczna, a mimo to nie pozostawia zapachu w ustach, tak charakterystycznego właśnie dla czosnku. Po makaronie z tym własnie pesto można więc spokojnie się całować:)

  • Czosnek o podkręconym smaku będzie świetnym dodatkiem do sałatek, ryb, grzanek i nawet mięs. Tutaj przepis na czosnek z chilli oraz czosnek z cytryną w oliwie.

  • Bardzo zdrowe pesto z czosnku niedźwiedziego.

  • W ostatni weekend byłam w mojej ukochanej Polanicy i dostałam od Taty sporą porcję świeżego, bardzo aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Uwielbiam wyraziste smaki i oczywiście pesto, więc postanowiłam przygotować je z tzw. czosnku cygańskiego lub jak nazywają go w innych częściach kraju - cebuli czarownic. Nazwy ciekawe, prawda? Ale nie ma się co dziwić, ponieważ czosnek niedźwiedzi ma niezwykłe, wręcz magiczne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie, grzyby oraz zmniejsza ryzyko...

  • Nadeszła długo oczekiwana wiosna! Z jej początkiem mamy szczególną ochotę na zmianę swojego menu na lżejsze, orzeźwiające i kolorowe. Wiosenna sałatka w stylu fit to doskonała propozycja na początek wiosny. Jest świeża i lekka, a zarazem bardzo zdrowa i pożywna. Łagodny, słodkawy i lekko czosnkowy aromat liści czosnku niedźwiedziego nadaje sałatce niezwykłej świeżości. Talerz pełen wiosennych rozmaitości, który świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Bardzo gorąco Wam polecam!

  • Cukinia w oliwie należy do kanonu naszych ulubionych antipasti, przygotowywanych latem na nieprzyjazny zimowy czas. Tuż obok grillowanej marynowanej cukinii, którą również zamykam w słoikach każdego lata.

Artykuły na temat: marynowanie niedzwiedziego czosnku w oliwie-
  • Naturalnie obniż ciśnienie

    ...też dodawać do sałatek oraz marynować w oliwie. Można zrobić też czosnkowy sos pesto. Jak go przygotować? Potrzebujemy ok. 5 wiązek liści czosnku niedźwiedziego, 100 ml oliwy z oliwek i sól. Umyte i odsączone liście czosnku drobno posiekajmy. Następnie rozetrzyjmy z solą i oliwą, włóżmy do słoika i zamknijmy. Tak przygotowane pesto przechowujmy do kilku miesięcy w lodówce.

  • Czy można korzystać ze wszystkich zalet czosnku, nie borykając się z takimi problemami jak podróbki lub charakterystyczny, brzydki zapach z ust? Istnieje pewna odmiana tej rośliny, która nam to zagwarantuje. Dowiedz się, dlaczego warto odkryć czosnek niedźwiedzi. Fot. 123RF Kupując czosnek, bardzo trudno stwierdzić, czy mamy do czynienia z tym najlepszym - uprawianym w Polsce. Niezwykle łatwo możemy nabrać się na jego azjatyckie odpowiedniki, które nie są już ani tak aromatyczne, ani zdrowe....

  • Czy można korzystać z wszystkich zalet czosnku, nie borykając się z takimi problemami jak podróbki lub charakterystyczny, brzydki zapach z ust? Istnieje pewna odmiana tej rośliny, która nam to zagwarantuje. Dowiedz się dlaczego warto odkryć czosnek niedźwiedzi. Fot. 123RF Kupując czosnek, bardzo trudno stwierdzić, czy mamy do czynienia z tym najlepszym - hodowanym w Polsce. Niezwykle łatwo możemy nabrać się na jego azjatyckie odpowiedniki, które nie są już ani tak aromatyczne, ani zdrowe....

  • Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli, chodzi o jego właściwości. Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości? 1. Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za...

  • Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli chodzi o jego właściwości. Czosnek warto jeść nie tylko w sezonie przeziębieniowym! Fot. pixabay.com Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości? 1: Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk Czosnek nie tylko...

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Już starożytni używali oliwy jako leku na oparzenia słoneczne, bóle głowy i brzucha, a liśćmi drzewa oliwnego oczyszczali rany. Arabowie i Izraelici smarowali stopy oliwą z oliwek, aby uchronić się przed ranami spowodowanymi długim marszem, a także przed ukąszeniami jadowitych węży i owadów. Badania dowiodły, że oliwa ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami, między innymi zapobiega nowotworom. Fot. 123RF/Picsel Oczyszczanie ran liśćmi oliwnymi to...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Już starożytni używali oliwy jako leku. Współczesne badania dowiodły, że ma ona ma szereg właściwości leczniczych i pomaga nam chronić się przed wieloma chorobami. Tylko w jaki sposób ustrzec się jej podróbek? Fot. 123RF/Picsel Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Rodzaje oliwy z oliwek Oliwa virgin (naturalna) to najlepszy i najmniej...

  • Hiszpania to kraj flamenco, gazpacho i gorących plaż. To również największy na świecie producent oliwy z oliwek, bez której żaden miłośnik kuchni śródziemnomorskiej nie może się obejść. Fot. 123RF/Picsel Hiszpania stoi na czele producentów oliwy - ma aż 36% udziału w światowej produkcji oliwy. W samej prowincji Jaén w Andaluzji produkuje się tyle oliwy, co w całej Grecji! Oliwę produkuje się głównie w czterech regionach: Andaluzji, Kastylii-La Mancha, Estremadurze i w Katalonii. Uprawia się...