• Informacje na temat:

    marynowana w czerwonym winie

Przepisy na temat: marynowana w czerwonym winie
  • Przetwory do mięs i serów

    Aromatyczny czosnek, żurawina, grzybki w occie czy konfitura z czerwonej cebuli to niezastąpione dodatki do zimowych kanapek, sałatek oraz przystawek.

  • Zalewa do zrobienia w kilka minut a kurczak smakuje wyśmienicie. Pasuje do różnych sałatek.

  • Przygotowanie Pokrojony karczek posolić, popieprzyć, oprószyć papryką, rozmarynem, jałowcem zalać czerwonym winem i marynować od 6 do 8 godzin. W rondlu rozgrzać oliwę zesmażyć boczek, włożyć pokrojoną wieprzowinę i przysmażyć. Dodać czosnek cebulę, pieczarki, paprykę smażyć 10 min. zalać bulionem i czerwonym winem pozostałym z marynowania. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i dusić do...

  • Propozycja na aromatycznego i delikatnego łososia marynowanego w miodzie i czerwonym winie, podawanego ze słupkami warzywnymi skąpanymi w słodkim sosie sojowym. Całość dopełniają ziarna słonecznika i świeży szczypiorek.

  • Karkówka w winnej marynacie

    Składniki: 4 kotlety z karkówki  (po ok. 20 dag każdy) Na marynatę: 3 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (100 ml) 1 niewielka cebula 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz bazylia do dekoracji Przygotowanie: Marynata: ząbki czosnku obierz, rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym...

  • Wypróbowany przepis na "Ryba na ostro w czerwonym winie"

  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    Hiszpańskie oliwki to królowe przekąsek. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie panuje dobry nastrój i wyśmienita zabawa. Nie może ich zatem zabraknąć podczas letnich wieczorów spędzonych w gronie przyjaciół, np.: przed telewizorem, w czasie oglądania zdjęć z wakacji, czy grillowania w ogrodzie.

  • Sprawdzony przepis na "Polędwica z dzika w czerwonym winie"

  • Chutney paprykowo-cebulowy

    Doskonały dodatek do mięs.

  • Przepis wart wypróbowania: "Gruszka w czerwonym winie"

Artykuły na temat: marynowana w czerwonym winie
  • Toskania z perspektywy kieliszka i talerza

    Jeśli lubisz dobrze zjeść i pić wyśmienite wino, Toskania jest miejscem wymarzonym - choćby na kilkudniową wycieczkę. Ale lepiej nie pakuj do walizki dżinsów, bo możesz się do nich nie zmieścić wracając do domu...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Wołowina po burgundzku i nie tylko

    Czerwone mięso zwiera dużo żelaza odpowiedzialnego za produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Żeby przyjąć tyle tego składnika, ile znajduje się w jednym steku, trzeba by zjeść 7 kg szpinaku!

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Jak upiec kaczkę?

    ...patelni. Nałóż listki na pokrojoną w plastry, usmażoną kaczkę i polej sosem. Najlepszy będzie słodki. Do szparagów pasuje daktylowy. Usmaż daktyle z cukrem, czerwonym winem i octem balsamicznym. Pycha...

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Remedium na bóle głowy

    ...cyfrowego asystenta ze sobą na przyjęcie czy do restauracji i sprawdzać przed wypiciem wina jego skład. Naukowcy odkryli, że największe stężenie amin biogennych występuje w czerwonym winie i sake(...) występują w całej gamie dojrzewających, fermentowanych czy marynowanych produktów, np. w serach, oliwkach, orzechach, winie, czekoladzie oraz wędzonym mięsie. Pokarmy, które spożywamy, są...

  • 7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo. W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także...

  • Wojciech Cyran: Z winem jest trochę jak z książkami

    ...mięs). Interesujące jest to, że słodycz w winie dobrze balansuje pikantność potrawy. W kuchni, jak w życiu, przeciwieństwa niekiedy się przyciągają... Tutaj mogę zaproponować półwytrawne wina ze(...) lubimy i znamy. Będzie to dobry prezent lub świetny temat do rozmowy na randce. Nie muszę wspominać, że wiedza winiarska jest sexy i że warto się na winie znać... Imponuje i na randce i na spotkaniu...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...