• Informacje na temat:

    marynowana papryka z warzywami

Przepisy na temat: marynowana papryka z warzywami
  • Marynata do warzyw

    Jak się okazuje, marynaty nie są zarezerwowane tylko dla mięs. Warzywa, które spędzą kilka godzin w mieszance przypraw również nabiorą wyjątkowego smaku. Marynować możemy dowolne warzywa: bataty, pietruszkę, marchew, paprykę itp.

  • Marynowana papryka jest idealna jako dodatek do kanapek i do dań obiadowych.

  • Udka z warzywami

    Z dodatkiem tymianku są jeszcze bardziej aromatyczne!

  • Papryka przed marynowaniem jest blanszowana, dzięki czemu jest miękka i delikatna.

  • Udziec jagnięcy z młodymi warzywami

    W tradycji wielkanocnej przyjęło się, że po czterdziestodniowym poście należy na świątecznym stole serwować różnorakie mięsiwa. Udziec jagnięcy z młodymi warzywami zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta.

  • Marynowana papryka. chrupiąca i lekko kwaśna. Idealna do kanapek i sałatek.

  • Kapusta marynowana

    Z innymi warzywami.

  • Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę. A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka. Do tego lekko chrupiąca.

  • Kolorowe szaszłyki z karczku

    Sposób przygotowania Karczek pokroić w kostkę (ok. 2,5 cm x 2,5 cm). Papryki umyć, wydrążyć z pestek i podzielić na małe części. Cebule pokroić w piórka, pieczarki na 6 cząstek. Olej wymieszać z przyprawami, polać nim mięso i warzywa oraz dokładnie wymieszać - marynować ok. 1 godziny. Następnie nadziewać na patyczki kostki mięsa na przemian z warzywami, po czym gotowe szaszłyki grillować ok...

  • Doskonały przetwór, który koniecznie musi znaleźć się wśród zimowych zapasów. Papryka idealna jako surówka do obiadu, ale również świetnie smakuje jako samodzielna przekąska..

Artykuły na temat: marynowana papryka z warzywami
  • Papryka marynowana

    Warzywa w słoiku.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej witaminy C niż w...

  • Papryka

    ...smak mięsa. Jest też bardzo zdrowa, bo surowa papryka ma pięć razy więcej witaminy C niż cytryna. Po oczyszczeniu może być oryginalną, jadalną miseczką na dip czy sałatkę z ryżu lub kaszy. Pieczenie(...) jest aromatyczna papryka Pimento. Papryka to też cała gama ostrych smaków! Wśród pikantnych odmian, nazywanych popularnie chili, jest np. papryczka Jalapeño, Habanero, Cayenne (z niej powstaje pieprz...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Dlaczego warto jeść paprykę?

    Zmniejsza apetyt, poprawia spalanie tłuszczu, ma więcej witaminy C niż cytryna. Papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia oraz suszenia nie traci całej cennej witaminy.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką

    Tajemnicą zdrowej fajity są chude piersi z kurczaka, dostarczające nam dużo białka, które wzmocnią mięśnie i zapewnią im dobre funkcjonowanie.

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Faszerowane warzywa

    Zapieczone, podajmy na obiad lub kolację

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...