• Informacje na temat:

    marynaty z octem

Przepisy na temat: marynaty z octem
  • Grzybki w occie do kolacji

    ...l): połącz składniki marynaty i zagotuj. Mieszaj, żeby sól i cukier się rozpuściły. Grzyby rozłóż do wyparzonych słoików (do 1/2 wysokości). Dodaj po 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego...

  • Smaczne, aromatyczne jajka na śniadanie wielkanocne.

  • Befsztyki w occie balsamicznym

    Składniki na 4 porcje: - 50 dag polędwicy wołowej, - 2 łyżki masła, - 4 cebule, - 1/2 szklanki oliwy, - sól, - 1/5 szklanki ciemnego octu balsamicznego, - łyżka rozmarynu, - czarny pieprz Przygotowanie: Oliwę zmiksuj z octem, rozmarynem i 1 posiekaną cebulą. Tą marynatą zalej pokrojone w plastry mięso i odstaw na 3-4 godziny. Następnie wyjmij z marynaty, lekko rozbij i smaż na grillu...

  • Przepis na smaczne paróweczki.

  • Marynata do warzyw

    Jak się okazuje, marynaty nie są zarezerwowane tylko dla mięs. Warzywa, które spędzą kilka godzin w mieszance przypraw również nabiorą wyjątkowego smaku. Marynować możemy dowolne warzywa: bataty, pietruszkę, marchew, paprykę itp.

  • Smaczny pomysł na "Soczysta wołowina z marynaty"

  • Przetwory do mięs i serów

    ....  2. Na marynatę wlej do garnka po szklance wody, wina oraz octu. Cytrynę sparz, wyszoruj. Pokrój w plasterki. Wrzuć do składników marynaty.  3. Dodaj przyprawy: gorczycę, ziarna pieprzu i ziela...

  • Wyborny boczek na święta.

  • Szaszłyki z ryb - Renata

    Wykonanie: Filety opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Wódkę wymieszać z 5 łyżkami sosu sojowego. Do tej marynaty włożyć rybę i odstawić na 30 minut, następnie rybę wyjąc i nabić na patyczki do(...) i papryką. Smażyć ok 5 minut na 3 łyżkach oleju. Dodać kiełki soi i fasoli, podgrzewać jeszcze 1-2 minuty. Całość doprawić octem winnym, cukrem, solą keczupem oraz pozostała porcją sosu sojowego. Pozostałą...

  • Kotlet podany po staropolsku.

Artykuły na temat: marynaty z octem
  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...oraz dodatki zakwaszające i zagęszczające. Dlatego konfitury, dżemy, marynaty, soki oraz wszelkie inne przetwory własnej produkcji są bezkonkurencyjne. Sama decydujesz o smaku oraz ilości cukru i jesteś(...) produkty Na przetwory wybieraj owoce i warzywa świeże zdrowe, bez plam i suche (nasiąknięte wodą szybko zgniją). Pamiętaj, najlepsze dżemy, konfitury czy marynaty otrzymasz wtedy, gdy do ich...

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Czas na marynaty

    Zestaw słoików warto mieć pod ręką. Czas na marynaty uważamy za otwarty.

  • Ocet jabłkowy jest bardzo niedocenianym składnikiem naszej diety. Nie ma zatrważającej ilości witamin i mikroelementów, ale posiada bardzo duże pokłady potasu. Warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi w życiu codziennym. Fot. 123RF/Picsel Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek z miodem lub cukrem. Jego przygotowanie własnoręcznie jest trochę czasochłonne. Jeśli nie chcecie czekać trzech tygodni aż odpowiednio skwaśnieje, możecie kupić już gotowy ocet w sklepie. Jak stosować ocet...

  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku, kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    ...zioła oraz miód i prosta marynata do karkówki gotowa! Czerwony ocet winny niezastąpiony składnik marynaty do wołowiny i dziczyzny. Estragonowy wybornie smakuje z serami, jajkami, podkreśla smak...

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Filety z kurczaka w occie balsamicznym

    ...ze spora iloscia koperku. Mieso wyjmujemy z marynaty, smazymy 2 minuty z kazdej strony na lyzce oliwy, solimy, pieprzymy. Na koniec wlewamy resztke marynaty i redukujemy. smacznego.

  • Nasi przodkowie wiedzieli, że dłuższa trwałość żywności to większa szansa na przetrwanie w czasach głodu. Zobacz, jak radzili sobie z konserwacją żywności przed wynalezieniem lodówki. Większość metod jest praktykowana do dziś. Fot. 123RF/Picsel Lodówka Wikingów Już Wikingowie wpadli na pomysł, gdzie przechowywać żywność - zwłaszcza mięso - aby jak najdłużej zachowało świeżość. W swoim domu wykopywali głęboki dół. Na dnie układali lód, a całość zabezpieczali deskami i mchem. Wojownikom z...