• Informacje na temat:

    marynaty do zeberek

Przepisy na temat: marynaty do zeberek
  • Rumiane żeberka w sosie barbecue

    Sposób przygotowania Przygotuj marynatę: goździki i listki laurowe (suszone) utłucz w moździerzu, posiekaj listki tymianku, rozmarynu i ząbki czosnku. Wszystko razem wymieszaj i dodaj pozostałe składniki marynaty. Natrzyj nią starannie żeberka ze wszystkich stron. Przykryj je folią aluminiową i odstaw (np. na noc) do lodówki. Upiecz je na dobrze rozpalonym grillu, smarując pod koniec jeszcze raz...

  • Sekretem udanego grilla jest marynata. To ona nadaje charakter potrawom z grilla, dlatego warto starannie dobrać jej składniki. To całkiem proste i pozwala na dużą dowolność. Kompozycje do marynowania mogą być słodkie, wytrawne, czy pikantne. Zależy to od naszej wyobraźni. Podstawą dobrej i smacznej marynaty jest dobór odpowiednich przypraw. Drugim ważnym składnikiem jest płyn, czyli oliwa, albo olej, ocet lub sok z cytryny, czy wino, miód. I cała gama dodatków jak np. musztarda, ketchup,...

  • Żeberka z tymiankiem

    ...garnku, na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać dżem, ketchup i tymianek, po zagotowaniu zdjąć z ognia. Żeberka przesmażyć na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem, dodać do marynaty. Tak...

  • Przepis na smaczne paróweczki.

  • Paprykowe żeberka BBQ

    ...oregano. Do pozostałej marynaty, dodać przecier pomidorowy i miód, dokładnie wymieszać. Tak powstałym sosem wysmarować obficie mięso z papryką. Rozgrzać grill do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200 st(...), 2 łyżki oleju pomidorowego (z marynaty suszonych pomidorów), 1/2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, kilka liści sałaty, Sposób przygotowania: Bakłażana pokrajać w ćwierć-plastry...

  • Kotlet podany po staropolsku.

  • Marynowane żeberka z sałatką ziemniaczaną

    ..., musztardę, sól i pieprz, zagotować, przelać do miski, do marynaty włożyć poprzekrawane ziemniaki i odstawić na co najmniej godzinę. Żeberka wyjąć z marynaty, posolić, opiec na rozgrzanym grillu...

  • Wyborny boczek na święta.

  • Grillowane żeberka w marynacie gruszkowej

    ...orać i pokroić w drobną kosteczkę. Żeberka umyć, osuszyć. Pokrojone szalotki, gruszki, 200 ml wina i dwie łyżki przygotowanej mieszanki przypraw zmieszać w naczyniu, a następnie do marynaty włożyć...

  • Smaczne, aromatyczne jajka na śniadanie wielkanocne.

Artykuły na temat: marynaty do zeberek
  • Pikantne żeberka

    ...w temperaturze 190°C, aż żeberka będą miękkie. Podczas pieczenia smaruj je od czasu do czasu resztą marynaty. Podawaj z frytkami i surówką.

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Grillowane żeberka

    Przygotowanie: Do miseczki wlej olej, ocet winny oraz sos sojowy. Dodaj musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą posmaruj mięso. Od-staw do lodówki na ok. 2 godziny. Piecz na rozgrzanym grillu 30-45 minut, co jakiś czas odwracając i smarując resztą marynaty. Zobacz także:

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Pikantne żeberka

    ...i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190°C, aż mięso będzie miękkie. Podczas pieczenia smaruj je od czasu do czasu resztą marynaty. Podawaj z frytkami i surówką. Zobacz także:

  • Chcemy, by nasze potrawy były wyśmienite i długo zachowywały swój smak. Marynowanie jako sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych znowu staje się popularne. Wypróbuj nasze niecodzienne przepisy na marynowane owoce, warzywa, grzyby, ryby, orzechy, zioła i jajka. Produkty te konserwujemy w oleju, occie, cukrze, soli i alkoholu. Podpowiemy Ci, jak zrobić pesto nie tylko pomidorowe, lecz także makowe, borowikowe i z pestek dyni. Nauczymy Cię, jak zamarynować kapary i ślimaki....

  • Żeberka pierwsza klasa

    Przygotowanie Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze porcje. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj 20 minut.  W tym czasie przygotuj marynatę. W misce dokładnie wymieszaj miód, sos sojowy, olej, ocet, gin i przyprawy. Na końcu dodaj drobno posiekany czosnek. Wszystkie składniki połącz.  Żeberka wyjmij z wywaru, wystudź i włóż do marynaty. Odstaw na dwie godziny do lodówki.  Po tym czasie...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...

  • Żeberka z rusztu

    Przygotowanie Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj do niego ketchup, miód, sos sojowy, olej, ocet balsamiczny oraz musztardę. Wsyp szczyptę soli, pieprzu i chili, dokładnie wymieszaj.  Żeberka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj połową marynaty z obu stron.  Ułóż mięso na rozgrzanym grillu i silikonowym pędzelkiem posmaruj resztą marynaty. Grilluj po około 10-12 minut z każdej...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...