• Informacje na temat:

    marynata z wina i cytryny

Przepisy na temat: marynata z wina i cytryny
  • Udka na białym winie

    Sposób przygotowania 1. Udka opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Mięso włóż do miski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz sokiem z cytryny. Świeże zioła opłucz, osusz, odłóż trochę rozmarynu, tymianku i oregano do dekoracji. Resztę ziół drobno posiekaj. Dodaj do czosnkowej oliwy. Zalej nią mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj, tak by udka...

  • Niezbędne do Tadżinu.

  • 5 marynat do dań z grilla

    Marynata ziołowa Składniki: - 1 czerwona cebula, - 2 gałązki rozmarynu, - 1 gałązka oregano, - 2 gałązki tymianku, - ząbek czosnku, - 6 ziaren pieprzu, - 100 ml oliwy z oliwek, - 100 ml wytrawnego wina czerwonego Przygotowanie: Zioła posiekać, pieprz grubo zemleć, cebulę pokroić, ząbek czosnku przepołowić. Oliwę zmieszać z winem, dodać pozostałe składniki. Czas przygotowania: 5 minut...

  • Jeśli nie znacie takiego, połączenia, tzn.cytryny z tuńczykiem to polecam wypróbować..

  • Grillowane żeberka w marynacie gruszkowej

    ...chilli, - 1 łyżeczki czarnuszki, - 2 zielone gruszki, - 125 g. szalotek, - ok 75 dkg. żeberek, - 450 ml białego wytrawnego wina, - 250 ml soku gruszkowego, - łyżeczka soku cytrynowego, - łyżka(...) orać i pokroić w drobną kosteczkę. Żeberka umyć, osuszyć. Pokrojone szalotki, gruszki, 200 ml wina i dwie łyżki przygotowanej mieszanki przypraw zmieszać w naczyniu, a następnie do marynaty włożyć...

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

  • Rarytas z królikiem

    .... z ekspresowej herbaty szczypta soli pieprz natka pietruszki do dekoracji Marynata: 1/3 szkl. oleju z pestek winogron lub słonecznikowego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: 1. Tuszkę królika umyj, oczyść i podziel na porcje. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Odstaw na godzinę...

  • Pieczona dynia z ziemniakami i mięsem

    Składniki: średniej wielkości dynia 40 dag piersi z indyka pół łyżeczki czerwonej papryki sok z połowy cytryny 5 ziemniaków 2 goździki szczypta kardamonu gałązka rozmarynu szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego olej sól pieprz Przygotowanie: 1. Pierś z indyka umyj, pokrój w kostkę, Przygotuj marynatę z kilku łyżek oleju, soku z cytryny...

  • Przepis na szybkie kiszone cytryny pochodzi z książki "Jerozolima" i próżno szukać go w głównej części książki, pełnej sałatek, zup, potraw z patelni i piekarnika. Przecież to tylko dodatek do różnych dań. Niezbędny dodatek. Dlatego sposobów kiszenia cytryn w całości (dłuższy proces) jak i w plasterkach – czyli nasze dzisiejsze kiszone cytryny na szybko – szukaj na końcu książki. Autorzy sugerują, że to przepis nawet 24-godzinny i że później należy przechowywać cytryny w lodówce, mnie się...

Artykuły na temat: marynata z wina i cytryny
  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • Nie od dziś wiadomo, że cytryna może pomóc nam uporać się z przeziębieniem oraz poprawić smak wielu potraw. Ale to nie wszystko! Okazuje się bowiem, że ten popularny owoc ma znacznie więcej zastosowań. Dodajemy ją do herbaty, przygotowujemy z niej syropy lub wykorzystujemy jako doskonały dodatek do ciast i dressingów sałatkowych. Włączenie cytryny do naszej diety to bardzo dobra decyzja, gdyż ma ona naprawdę zaskakujący wpływ na nasze zdrowie. Dzięki niej pozbędziemy się zgagi i nudności...

  • Sztufada

    Kilogram wołowiny (krótki, gruby kawałek); kieliszek czystej wódki; łyżeczka majeranku; 4 - 5 goździków; 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego; listek laurowy; łyżeczka masła; łyżeczka smalcu; sól. Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina; sok z połowy cytryny (zamiast wina i soku z cytryny może być szklanka mocnego octu winnego i szklanka wody); 2 cebule; po 10 ziarenek: ziela angielskiego...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Kilogram wołowiny (krótki, gruby kawałek); kieliszek czystej wódki; łyżeczka majeranku; 4 - 5 goździków; 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego; listek laurowy; łyżeczka masła; łyżeczka smalcu; sól. Marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina; sok z połowy cytryny (zamiast wina i soku z cytryny może być szklanka mocnego octu winnego i szklanka wody); 2 cebule; po 10 ziarenek: ziela angielskiego...

  • Zapraszamy do Żar na VII Jarmark Miodu i Wina Fot. 123RF/Picsel VII Jarmark Miodu i Wina odbędzie się w Żarach, w lubuskiem, w dniach 21 i 22 września.   Impreza rozpocznie się w sobotę o godz. 10.00 i potrwa do godz. 18.00. W niedzielę zapraszamy wszystkich zainteresowanych od goodz. 10.00 do 16.00. Jak co roku gościć bedziemy kilkudziesięciu wystawców - głównie będą to stoiska z miodami - bezpośrednio z polskich pasiek - oraz rękodzielnicze. Na naszej imprezie nie ma stoisk z...

  • Jak upiec kaczkę?

    Aromatyczna, dobrze przyprawiona, z lampką czerwonego wina – może stanowić miłą odmianę w twoim menu. Czasem pozwól sobie na coś ekstra.

  • Jaka jest historia wina? W jaki sposób powstaje alkohol? Jakie są potrzebne przyrządy do wyrobu wina? Jak wygląda przebieg produkcji wina w domu? Jak przeprowadzić fermentację, a później ją kontrolować? Czy wiesz, że wina można wyprodukować ze świeżych owoców, z wielu rodzajów owoców, z owoców z puszki, z suszonych owoców, a wreszcie z kwiatów, zbóż, z soku drzew? Poznaj receptury na wina i na napoje winopodobne (wermuty, wina ziołowe, wina lecznicze), miód pitny oraz dowiedz się wiele o...

  • Sprawdzone sposoby na drób

    ...odkładaj go do lodówki na wiele godzin, bo powoduje to namnażanie się bakterii. Od razu mięso umyj, osusz i zamarynuj lub zamroź. Do drobiu świetna jest marynata z winem. Szklankę białego wytrawnego wina wymieszaj z 4 łyżkami oliwy, 5 ząbkami czosnku, skórką z cytryny i tymiankiem. Marynuj mięso kilka godzin. Do drobiu pasują owoce, szczególnie jabłko, gruszka czy cytryna. Możesz je dołożyć do...

  • Klimatyczne wnętrze, pyszne jedzenie, świetni ludzie i wyśmienite wino - te kilka słów idealnie opisują Festiwal Wina , który odbył się w czwartek w Trattorii Soprano. Smaker objął to wydarzenie patronatem. Zapraszamy na relację! Gdy wybiła godzina 18:00, w dolnej sali restauracji Trattoria Soprano zaczęli gromadzić się miłośnicy wina. Festiwal otworzył sommelier Pan Lech Andrzejewski, który poprowadził warsztaty dla początkujących degustatorów. Dowiedzieliśmy się m.in. jak prawidłowo...