• Informacje na temat:

    marynata z mąką ziemniaczaną

Przepisy na temat: marynata z mąką ziemniaczaną
  • Coq au vin

    ...pokrojone pieczarki i zrumień. Dołóż mięso, marynatę, zmiażdżony czosnek, dopraw. Uduś. 2. Masło utrzyj z mąką, powoli dodaj do sosu, mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw, podaj z ziemniakami lub batatami...

  • nudny kurczak ,nudna marynata nie to coś innego

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...z pieczenia przelej do garnka. Resztę soku jabłkowego połącz z mąką ziemniaczaną. Dolej do sosu, zagotuj. Włóż resztę winogron. Gotuj na małym płomieniu około 5 minut. Przypraw sokiem z cytryny, solą...

  • teraz jes duży wybór róznych zupek blyskawicznych a makaron wykorzystuje do sałatek lub innej zupy

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...i pokrojone w ćwiartki. Pod koniec gotowania dodać łyżkę stołową octu i tyle samo cukru. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Posolić, wbić jajko, wymieszać z mąką, tak(...) w powstałym bulionie (często sprawdzać, by nie rozgotować). Na półmisku połączyć z sosem koperkowym. Sos koperkowy Masło na patelni połączyć z mąką, tworząc białą zasmażkę. Połączyć z koperkiem, solą...

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Ta pyszna gęś!

    Skoro indyk gości na amerykańskich stołach w Dniu Dziękczynienia, to dlaczego na polskich nie mogłaby pojawiać się gęsina w dniu Święta Niepodległości? W ubiegłym roku z taką inicjatywą, na rzecz rozwijania polskiej smakowitej tradycji, wystąpiła m.in. polska organizacja Slow Food.

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

  • Nie jedz indyka w święta!

    ..., zgęścić mąką ziemniaczaną roztrzepaną z odrobiną wody, doprawić solą i pieprzem. Kaczkę transzować i nakładać na talerze z kapustą i ziemniaczanymi krokietami. Dekorować plastrami pomarańczy(...) pomarańczy i ziarenka pieprzu. Temperaturę zwiększ do 225 st. C, aby kaczka ładnie się przyrumieniła. Wyjmij. Wywar przecedź, wymieszaj z bulionem, zagotuj. Zagęść mąką ziemniaczaną. Do sosu ponownie...

  • Fajny sposób na zamarynowanie grzybów.

Artykuły na temat: marynata z mąką ziemniaczaną
  • Dom pachnący cynamonem

    ...przecedzić, zaprawić go śmietaną, żółtkiem i mąką (do szklanki ze śmietaną dodajemy kilka łyżek ciepłego rosołu, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy to do garnka - taki zabieg pozwoli nam uniknąć zwarzenia(...). 3. Następnie przygotować marynatę: wszystkie składniki umieścić w garnuszku, dodając 120 ml wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż marynata nieco zgęstnieje. Ostudzić. 4. Śledzie pokroić na...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Orientalne przysmaki

    ...ogniu ciągle mieszając. Do mięsa dodać podsmażone warzywa, razem smażyć 2-3 minuty. Wymieszać marynatę z mąką kukurydzianą. Wlać do składników na patelni. Zagotować i smaż jeszcze kolejne 2-3 minuty...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Szybki zimowy obiad

    ...z zalewy i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Jeśli lubisz bardziej słodkie desery, dodaj do brzoskwiń 1-2 łyżeczki cukru. Zrób kruszonkę: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ..., a nie więcej, bo ciasto łatwo zepsuć. Trzeba umieć używać drożdży - kontrolować relacje między mąką a masą. To już gotowanie naukowe, z pełną kontrolą proporcji. Ale to nie jest mój styl, ja wolę...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Świąteczne przysmaki z Wielkopolski

    ..., dodawaj kolejno do masy, starannie ucierając.  Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj. Białka ubij i delikatnie wymieszaj z masą maślaną, przesypując stopniowo wymieszanymi mąkami(...); marynata: 3/4 szkl. białego wytr. wina, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki oleju, 2 cebule, liść laur., 4 goździki, 6 ziaren pieprzu, łyżka tymianku Przygotowanie: Mięso dokładnie umyj, oczyść z błon...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...