• Informacje na temat:

    marynata jogurtowa z kolendra

Przepisy na temat: marynata jogurtowa z kolendra
  • 5 marynat do dań z grilla

    ...przygotowania: 15 minut Lekka marynata jogurtowa Składniki: - 1 pomarańcza, - 200 g jogurtu, - 2 łyżki średnio ostrej musztardy, - 1-2 łyżeczki miodu, - czarny pieprz Przygotowanie: Zetrzeć skórkę(...)Marynata ziołowa Składniki: - 1 czerwona cebula, - 2 gałązki rozmarynu, - 1 gałązka oregano, - 2 gałązki tymianku, - ząbek czosnku, - 6 ziaren pieprzu, - 100 ml oliwy z oliwek, - 100 ml...

  • nudny kurczak ,nudna marynata nie to coś innego

  • teraz jes duży wybór róznych zupek blyskawicznych a makaron wykorzystuje do sałatek lub innej zupy

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

  • Fajny sposób na zamarynowanie grzybów.

  • Pyszna, domowa, aromatyczna. Najlepsza jako przystawka. Nigdy wcześniej nie robiłam marynaty jogurtowej, ale teraz na pewno się to zmieni, gdyż sezon grillowy już się rozpoczął i tę marynatę można spokojnie wykorzystać do marynowania mięsa na grill :)

  • KURCZAK WYCHODZI PYSZNY... A Z GRILLA SKRZYDEŁKA NA TEJ MARYNACIE... GOŚCIE ZAJADAJĄ SIĘ...

  • dobra do drobiu i do ryb

  • Babka jogurtowa jest jednym z najprostszych ciast jakie kiedykolwiek upiekłam. Doskonałe w smaku, wilgotne i pachnące. Doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zabieganych. Wystarczy tak naprawdę 20 minut(bez czasu pieczenia) i mamy gotowe ciasto. Pyszna babka jogurtowa jest doskonałym wypiekiem na nadchodzące święta. Zachowuje długo świeżość więc możecie spokojnie przygotować ją kilka dni wcześniej. Do babki jogurtowej możemy dodać również jabłka lub inne ulubione owoce. Polecam!

Artykuły na temat: marynata jogurtowa z kolendra
  • Jesień, chce się jeść!

    Równanie jest proste: temperatura spada, więc apetyt rośnie. Słońca coraz mniej? Częściej masz ochotę na coś słodkiego. To dlatego, gdy lato zmienia się w jesień, często przybywa nam kilogramów. I potrzebna jest zmiana menu. Andrzej Bryk, szef kuchni w hotelu DoubleTree w Warszawie, powiedział nam, co jeść, by zaspokoić głód i nie przytyć.

  • Kolendra to popularna przyprawa i baza do mieszanki curry. Liście kolendry to świetny dodatek do sałatek, sosów i zup, a nasiona nadają się do podkreślenia smaku dań z ryb i mięs. Świeże listki mają piękny, lekko cytrynowy zapach. Czy kolendra ma jakieś zalety poza dodawaniem smaku i aromatu potrawom? Niedoceniana kolendra ma wiele korzystnych właściwości. Fot. 123RF.COM/PICSEL W nasionach kolendry znajdują się woda, tłuszcze, białka, celuloza, sole mineralne oraz olejek eteryczny. Są również...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Wraz z minioną majówką sezon grillowy można uznać za otwarty. A jeśli czas na grilla, to również czas na szaszłyki. Tym razem spróbujmy odmienić ich oblicze dzięki nutce azjatyckiego smaku. Fot. 123RF/Picsel Tym razem, żeby zaskoczyć zgromadzonych przy stole, zamiast tradycyjnych szaszłyków zróbmy azjatyckie sataye. Są to nadziane na bambusowe patyczki plastry mięsa lub ryby w charakterystycznej, pełnej egzotycznych przypraw marynacie, grillowane i podawane z sosami, najczęściej ostrymi....

  • Klasyczne Ceviche to rodzaj sałatki z owocami morza, dla tych którzy za nimi nie przepadają, jest alternatywa w postaci Ceviche ze śledzia norweskiego. Składniki: Filet śledziowy- 100 g 1 łyżka octu 1łyżeczka octu sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku paryka chili 1/3 zielone jabłko 50 g ogórek 50 g 3 pomidory koktajlowe czerwona cebula 20 g ginger 10 g sos sojowy 1/2 łyżeczki olej 1 łyżka kolendra 10 g Marynata: Sok z cytryny wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem,...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Amerykańskie barbecue niewiele ma wspólnego z polskim grillowaniem, bowiem w procesie pieczenia mięsa liczy się tu nie tylko jego jakość, ale też sposób opiekania i rodzaj używanego do tego drewna. Fot. 123RF/Picsel W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii grillowanie nosi nazwę barbecue - słowo to odnosi się nie tylko do sprzętu używanego do przyrządzania mięsa, ale oznacza też przyjęcie, podczas którego piecze się i podaje grillowane potrawy. Drewno decyduje o smaku!...

  • Siła tkwi w prostocie. Aby przygotować ten pyszny koktajl, potrzebujecie zaledwie kilku składników, które najpewniej macie w swojej lodówce. SKŁADNIKI - 350 g jogurtu naturalnego - 50 g Śmietanki Łaciatej 18% - 100 g truskawek świeżych (waga po odszypułkowaniu) lub mrożonych + kilka do dekoracji - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Krok 1Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Następnie umieszczamy je w blenderze. Dodajemy do niego Śmietankę...