• Informacje na temat:

    marynata do szaszłyków z sosem sojowym

Przepisy na temat: marynata do szaszłyków z sosem sojowym
  • Szaszłyki wieprzowe, z egzotyczną sałatką

    ...z cukrem, sokiem  z cytryny i czosnkiem. Skrop sosem sałatkę. Posyp płatkami chilli. 

  • Szaszłyki dość nietypowe, bo wyłącznie mięsne, w oryginalnej słodko-słonej marynacie. Wybrałam do nich mięso z udek kurczaka, bo jest mniej suche niż filety. Takie mięso można kupić w marketach, już pozbawione skórek i kości. Szaszłyki są delikatne w smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami).

  • Słodko-kwaśne szaszłyki z grilla

    ...pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Czosnek obierz, posiekaj. Miód wymieszaj z sosem sojowym, czosnkiem, przecierem pomidorowym, octem winnym, sosem worcester, sokiem z cytryny, słodką i ostrą papryką. Przypraw do smaku. Piersi kurczaka umyj, osusz. Pokrój w cienkie paseczki. Mięso włóż do miski, zalej przygotowaną marynatą, dokładnie...

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Szaszłyki

    ...; 1 marchewka; 4 pieczarki; 2 łyżki zielonych kiełków (rzodkiewka, soja); 2 łyżki nasion sezamu. 1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w długie paski. Z cytryny wyciskamy sok, mieszamy z miodem i sosem sojowym. Do marynaty wkładamy mięso i marynujemy przez 2 godziny. 2. Mięso wyjęte z marynaty nabijamy wzdłuż na szpadki. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, podsmażamy szaszłyczki z obu stron do...

  • Pyszne, mięciutkie i soczyste szaszłyki w miodowo-sojowym sosie z sezamem. Fantastyczne, słodko-pikantne mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :)

  • Szaszłyk z wątróbek - Maciej Kuroń

    ...łyżeczka miodu, sól, pieprz, majeranek; 2 - 3 patyczki do szaszłyków wymoczone w wodzie. Wątróbki myjemy, czyścimy z tłuszczu i błon. Dzielimy na pojedyncze kawałki, ale nie kroimy. Boczek kroimy na plasterki o boku 2,5 cm. Wątróbkę i boczek mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, sosem sojowym, olejem, sokiem z cytryny, miodem i przyprawami...

  • KURCZAK WYCHODZI PYSZNY... A Z GRILLA SKRZYDEŁKA NA TEJ MARYNACIE... GOŚCIE ZAJADAJĄ SIĘ...

  • Sałatka z brokułów z szaszłykami drobiowymi

    Składniki na 6-8 porcji: - 5 filetów z kurczaka, - 2 kawałki trawy cytrynowej, - 3 łyżki soku z limonki, - 2 łyżki oleju sezamowego, - pieprz, - 100 g sezamu, - 2 kg brokułów, - 4 łyżki oleju, - sól, - 250 g majonezu sałatkowego, - 3-4 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Patyczki do szaszłyków włożyć na 30 minut do zimnej wody. Filety z kurczaka pokroić w paseczki i nadziewać na...

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

Artykuły na temat: marynata do szaszłyków z sosem sojowym
  • Szaszłyki pełne aromatu

    Z oliwy, sosu sojowego, czosnku i przypraw przygotuj marynatę. Bakłażana pokrój w około 1,5-2 cm plastry. Rozłóż je na desce i z obu stron posyp solą....

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • Szaszłyki drobiowo-warzywne

    Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Do kubeczka wsyp mieloną paprykę, pieprz kajeński, zioła prowansalskie, dodaj miód,...

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • Szaszłyk z dynią i tofu

    Przygotowanie Zacznij od przyrządzenia marynaty: wymieszaj oliwę z oliwek, olej sezamowy, sos sojowy tamari, chili, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir i wędzoną paprykę. Tofu pokrój w większe kostki i przełóż do marynaty, a następnie odstaw na co najmniej 2 godziny lub na noc do lodówki. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na zmianę pomidory, pieczarki, kawałki dyni...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...

  • Szaszłyki z tofu

    Takich szaszłyków jeszcze nie jedliście!

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....