• Informacje na temat:

    marynata do miesa z winem

Przepisy na temat: marynata do miesa z winem
  • Karkówka w winnej marynacie

    Marynata sprawi, że mięso nabierze niezwykłego aromatu.

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Pieczona dynia z ziemniakami i mięsem

    ..., pieprzem, polej odrobiną oleju. 2. Na blasze ułóż ziemniaki, skrop olejem, upiecz. 20 minut przed końcem dodaj dynię, upiecz do miękkości. Do rondla wlej olej, usmaż mięso, podlej winem, duś 15

  • Bardzo smaczna marynata do pieczonych udek z kurczaka lub do mięs na grilla

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...przecier i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ew. kilkoma kroplami octu balsamicznego lub czerwonym winem. Dodaj oliwki i resztę posiekanych ziół. Chwilę podgrzej i podaj np. z ziemniakami. Pierś...

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

  • Kurczak rozmarynowy

    ...wymieszaj z miodem oraz musztardą. Taką marynatą posmaruj kawałki kurczaka. Przełóż do brytfanki. Mięso obłóż gałązkami rozmarynu. Podlej białym winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180

  • Fajny sposób na zamarynowanie grzybów.

  • Rarytas z królikiem

    .... z ekspresowej herbaty szczypta soli pieprz natka pietruszki do dekoracji Marynata: 1/3 szkl. oleju z pestek winogron lub słonecznikowego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka sosu(...). Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z winem i resztą składników. Mięso zalej marynatą, przemieszaj i odstaw do lodówki na całą noc. 2. Królika wraz z marynatą przełóż do brytfanki, dodaj pokrojone pieczarki...

  • Szybka marynata, dzieciaki i dorośli ją uwielbiają. Wystarczy, że mięso leży w marynacie 20 min.

Artykuły na temat: marynata do miesa z winem
  • Kurczak z winem

    Składniki na 4 porcje: 1 duży kurczak, 2 butelki czerwonego wytrawnego wina, 1 marchew, 2 cebule l 1 pomidor, 30 dag pieczarek, 2 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 3 gałązki świeżego tymianku, listek laurowy. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Pomidora umyć, pokroić. Warzywa zalać winem, dodać sól i resztę przypraw. Marynatą zalać...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Soczysta szynka w cytrusowej marynacie

    Pomarańcze umyj. Z jednej zetrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok. Zagotuj go z połową miodu, winem, przyprawami i kilkoma goździkami. Wystudź. Mięso zalej chłodną marynatą. Wystającą część szynki posmaruj łyżką oleju. Całość przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie obróć mięso ok. 3 razy, polewając je łyżką oleju. Przed pieczeniem szynkę natnij z wierzchu w kratkę. Przełóż...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • We Francji do obiadu i kolacji koniecznie należy podać kieliszek różowego lub czerwonego wina, które nie tylko wzbogaca walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wspomaga trawienie. Nie każdy jednak wie, że wino również idealnie sprawdzi się jako składnik różnego rodzaju posiłków. Trudno wyobrazić sobie takie dania, jak Coq au vin, spaghetti Gordona Ramasay'a czy nasz słynny Polski bigos, bez dodatku wina, które znakomicie podkreśla ich smak i aromat. Dzięki dodatkowi odrobiny alkoholu...

  • Mięsa z suszonymi owocami

    ...nim roladę. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać i po-kroić w talarki. Cebulowe talarki rozłożyć w brytfannie i ułożyć na nim obsmażone mięso. Wlać wysmażony sos z patelni. Podlać winem (ewentualnie małą...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Wyśmienity duet mięso i owoce

    ...winem. Orzechy sparz, obierz ze skórki i rozgnieć wałkiem do ciasta. Imbir obierz ze skóry (najlepiej oskrob go zwykłą łyżeczką) i pokrój w plasterki. Mięso umyj i dokładnie osusz papierowym(...) rumiano. Na drugiej patelni rozgrzej masło, włóż plasterki imbiru i podsmaż je. Następnie dodaj na patelnię morele wraz z winem, w którym się moczyły, oraz ziarenka czerwonego pieprzu. Duś wszystko 15

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...