• Informacje na temat:

    marynata do mięs przed wędzeniem

Przepisy na temat: marynata do mięs przed wędzeniem
  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    Znakomite jako dodatek do mięs i wędlin albo jako samodzielne danie.

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    Hiszpańskie oliwki to królowe przekąsek. Pojawiają się wszędzie tam, gdzie panuje dobry nastrój i wyśmienita zabawa. Nie może ich zatem zabraknąć podczas letnich wieczorów spędzonych w gronie przyjaciół, np.: przed telewizorem, w czasie oglądania zdjęć z wakacji, czy grillowania w ogrodzie.

  • Łatwa, pyszna, polecam

  • Szybkie dania jednogarnkowe

    Potrawka z kluseczkami i kurczakiem Sposób przygotowania 1. Mięso umyj i zalej zimną wodą. Zagotuj, odlej wodę z szumowinami. Opłucz mięso i zalej ponownie niewielką ilością wody, powoli gotuj(...) w osolonej wodzie. Z garnka wyciągnij warzywa i mięso. Wywar dopraw octem i ew. solą lub pieprzem ziołowym.  4. Pomidory pokrój w większą kostkę. Razem z kalafiorem dodaj do wywaru. Dołóż obrane z kości...

  • Bardzo smaczna marynata do pieczonych udek z kurczaka lub do mięs na grilla

  • Pieczone skrzydełka na 4 sposoby

    .... 2. Zamarynowane skrzydełka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 40 minut. W czasie pieczenia mięso posmaruj kilka razy pozostałą marynatą wymieszaną(...)) gotowej konfitury morelowej do mięs (ew. sosu słodko-kwaśnego) sól, pieprz Przygotowanie: 1. Skrzydełka opłucz, dobrze osusz. Chili rozetnij, usuń pestki. Strączek opłucz i drobno posiekaj...

  • Polędwice (ze schabu) lub balerony ( z karkówki) przed wędzeniem trzeba zesznurować żeby się nie rozpadły i były zwięzłe. Taki sam manewr stosuje przy sznurowaniu np. rolady z boczku lub indyka przed pieczeniem.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...(pęsetą), umyć i osuszyć. Cielęcinę, wątróbkę - uprzednio zaparzone, czyli przelane wrzątkiem - i słoninę przekręcić przez maszynkę do mięsa, w zależności od upodobań - można dwukrotnie. Cebule udusić na(...)Przeczytaj fragment książki "Kuchnia na plebanii": Stefania Hoffmann i Irena Sieradzka całe życie zawodowe spędziły, gotując na plebaniach. Pierwsza - córka przedwojennego zarządcy kościelnego...

  • Oxymel to wyciąg z roślin podnoszących odporność wykonany na bazie octu jabłkowego, posłodzony miodem. To prawdziwa bomba odpornościowa, a ponieważ wielkimi krokami nadchodzi jesienna plucha, chłód i mroźna zima, warto sobie tę odporność wzmocnić. Oxymel działa także wspomagająco podczas kuracji, gdy już złapiesz katar i chrypkę.

Artykuły na temat: marynata do mięs przed wędzeniem
  • Apetyt na mięso

    ...widzenia, wspomaga ochronę układu oddechowego i immunologicznego. Składnikiem tego mięsa jest także selen. Wzmacnia on odporność i chroni przed nowotworami. To prawda, że przygotowanie potraw na bazie(...) z winem dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia. Miękkie mięso wyjmij, pokrój w skośne plastry. Sos spod mięsa wymieszaj z chlebem, duś kilka minut. Przetrzyj prze sito i dopraw. Tak...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Dwa w jednym

    Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

  • Odpowiednio skomponowana dieta staje się źródłem składników chroniących przed nowotworami. Czosnek, cebula, pomidory, kurkuma, zielona herbata to popularne produkty obfitujące w związki antyrakowe. Może warto zatem, aby podczas kolejnych zakupów trafiły do naszego koszyka? Fot. 123RF/Picsel Czosnek i cebula Aromatyczne warzywa cebulowe są często wykorzystywane jako dodatek wzmacniający smak potraw. W medycynie wykorzystuje się z kolei ich działanie przeciwbakteryjnie i przeciwmiażdżycowe....

  • Żeberka „palce lizać” z brzoskwiniowym sosem BBQ

    Przygotowanie: Usuń błonę z dolnej części żeberek, jeśli jest taka konieczność: użyj noża do obierania, by oddzielić warstwę skóry od kości i oderwij ją rękami. Dzięki temu sucha marynata zostanie lepiej wchłonięta i poprawi się konsystencja mięsa, które łatwiej odejdzie od kości. Wymieszaj cukier, musztardę, kmin, paprykę, sól, pieprz i chili w proszku, by zrobić suchą marynatę. Natrzyj...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    ...1/2 godz. przed wędzeniem rozpal brykiet drzewny. Gdy się rozżarzy, zgarnij na jedną stronę i połóż na niego mokre wióry olchowe lub jabłoniowe. Ryby wyłóż po przeciwległej stronie od żaru, na(...)Ta tłusta ryba zawiera wit. A, D i z grupy B oraz minerały: potas, fosfor, selen i magnez, a także duże ilości kwasów tłuszczowych. 100 g makreli (czyli zaledwie 3 łyżki rozdrobnionego mięsa...

  • Aby organizm mógł sprawnie funkcjonować, potrzebny nam jest zdrowy i odpowiednio długi sen. Jednak nocna regeneracja może zostać zakłócona przez to, co jemy wieczorem. Oto kilka produktów, które powinniśmy szerokim łukiem omijać w porze kolacji. Wielu z nas uważa, że zjedzenie wieczornego posiłku jest największą zbrodnią przeciwko zdrowemu odżywianiu. Dosyć niesłusznie utarło się przekonanie, że zjedzenie kolacji stanowi niemal najprostszy sposób na zyskanie dodatkowych kilogramów. Owszem,...

  • Rewelacyjne rumowe żeberka

    Łączny czas: 3 godziny plus marynowanie  Składniki: sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1,5 kg żeberek wieprzowych (od strony kręgosłupa), bez błony Sucha marynata: 5 łyżek syropu(...) całą noc).   Przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki, otrzep z nadmiaru suchej marynaty i zostaw na wierzchu, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. W tym czasie przygotuj grill na technikę pół na...

  • Kolejna edycja Restaurant Week rusza już 18 kwietnia. Z tej okazji sprawdziliśmy festiwalowe menu w krakowskiej restauracji Pinakoteka. Adres Dolnych Młynów 10 z pewnością znają wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia w Krakowie. To właśnie tutaj, w budynkach dawnej fabryki tytoniu, niecałe dwa lata temu zaczęło formować się kulturalne centrum miasta. W kompleksie Tytano znajdziecie mnóstwo ciekawych klubów, inicjatyw społecznych oraz restauracji, które przyciągają tysiące Krakowian. Jednym z...