• Informacje na temat:

    marynata do karkówki wino czosnek

Przepisy na temat: marynata do karkówki wino czosnek
  • Marynowana karkówka

    .... W dużej misce ułożyć mięso. Dodać czosnek, ziarenka pieprzu, rozmaryn, oliwę, sok z cytryny i wino. Przykryć i odstawić na około 5 godzin do lodówki. 2. Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem(...)Składniki: - 1,5 kg karkówki z kością, - 1 cebula, - 4 gałązki rozmarynu, - ząbek czosnku, - 10 ziarenek pieprzu, - 2 łyżki oliwy, - 4 łyżki soku z cytryny, - 250 ml bulionu, - 1 l białego...

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

  • Lekkostrawne grillowanie

    ..., oliwy, soku z cytryny, miodu, sosu sojowego, sosu teriyaki oraz przypraw i ziół. Tradycyjnie dodaje się sól, pieprz, granulowany czosnek, jałowiec, tymianek, oregano, majeranek, bazylię. Marynatę(...) wszystko - każdy rodzaj mięsa, ryby, owoce morza, warzywa (ziemniaki, paprykę, bakłażany, patisony, kukurydzę, cebulę, czosnek) oraz owoce (jabłka, banany, gruszki, śliwki). Serwowane potrawy zależą...

  • Szybka marynata, dzieciaki i dorośli ją uwielbiają. Wystarczy, że mięso leży w marynacie 20 min.

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...smaż je, aż staną się szkliste. Dodaj czosnek, listek laurowy, ziarenka ziela oraz pieprzu oraz 1 łyżkę tymianku. Duś na małym płomieniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj miód. Podgrzewaj 5 minut. Do cebuli dolej wino, całość wymieszaj. Zwiększ płomień i gotuj, aż cały płyn wyparuje. Wtedy wlej gorący bulion. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Przypraw solą, pieprzem...

  • Coraz mniej staram się w swojej kuchni stosować gotowych mieszanek przypraw czy marynat, jest zdrowiej, taniej i myślę, że smaczniej. Przepis ten pochodzi z Vitalii i jest przeze mnie troszkę zmodyfikowany.

  • Mięso staje się kruche i dobrze doprawione.

  • Niedrogie i niebanalne!!!

  • Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.

  • Smaczny pomysł na "Zamojski czosnek w winie"

Artykuły na temat: marynata do karkówki wino czosnek
  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • Prezentujemy kolejny odcinek naszego serialu kulinarnego. Tym razem Beata Śniechowska - zwyciężczyni 2. edycji programu Masterchef - przygotowała dla was wyjątkową karkówkę. Oto jej przepis! Soczysta karkówka na INTERIA.TV. Składniki: 1-1,5 kg karkówki w całości 5 cm kawałek świeżego imbiru ½ pomarańczy (uprzednio sparzonej) 1 czerwona cebula Ok. 150 ml sosu sojowego jasnego 2 łyżki dobrej jakości ketchupu 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka...

  • Souvlaki z sosem tzatziki

    Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego dodaj skórki i sok z cytryn, posiekany czosnek, paprykę w proszku, tymianek, miętę, wino oraz oliwę. Marynatę dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Umytą oraz pokrojoną w paski karkówkę nadziej na patyczki do szaszłyków (przekładając cząstkami cebuli) i włóż do marynaty. Przygotuj sos. Do miski wlej jogurt i dodaj do niego posiekany czosnek...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • A na talerzu maj

    ...ziemniaków, opakowanie roszponki, 1 duża czerwona cebula, 12 pomidorków koktajlowych, 6 kotletów z karkówki po 180-200 g, gęsty sos balsamico, 250 g twardego sera feta Marynata: pół szklanki oleju(...), na nie kawałek karkówki. Na mięso - 4 połówki ziemniaków, 6 połówki rzodkiewek, 4 połówki pomidorków, garść roszponki, cebulę i ser. Skrop każdą porcję gęstym balsamico, posyp pieprzem. Sałatka...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Pyszne mięso na słodko

    ..., 1/2 l esencjonalnego wywaru mięsnego, 5 dag gorzkiej czekolady, sól, pieprz, 10 dag szalotek, tymianek do dekoracji Przygotowanie: 1. Posiekaj cebule i czosnek. Marchewkę i seler pokrój w drobną kostkę(...): 360 kilokalorii Pieczeń karkowa w miodzie Składniki na 4 porcje: 1,2 kg karkówki bez kości, łyżka miodu, 2 łyżki ostrego ketchupu, łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy, sól, 20 goździków...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...