• Informacje na temat:

    marynata cytrynowa

Przepisy na temat: marynata cytrynowa
Artykuły na temat: marynata cytrynowa
  • Kurczak cytrynowo-ziołowy

    Aby kurczak miał chrupiącą skórkę, na 10 min przed końcem pieczenia posmaruj go lekko osoloną wodą.

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Sekrety trawy cytrynowej

    ...z owocami morza. Łodygi trawy znajdują też zastosowanie w herbatach i aromatycznych marynatach.  W pysznej zupie W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, starty imbir i papryczkę chili. Smaż...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Makaron spaghetti z cytrynowym kurczakiem

    1. Przygotuj marynatę do mięsa: tymianek i rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki i listki od gałązek, posiekaj je. Cytrynę sparz  wrzątkiem, wytrzyj...

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

  • Ratatouille w marynacie

    Kiedy w Paryżu kończy się zima, pierwsze oznaki wiosennego słońca można wypatrzeć na targowiskach. Choć bywa jeszcze zimno i szaro, pojawiają się barwne produkty z południa Francji - pisze Rachel Khoo.

  • Ola przygotowała niezwykle smaczny i przepięknie prezentujący się w ciemności tort. Jeśli lubicie smak porzeczki i cytrusowe nuty, ten wypiek z pewnością przypadnie wam do gustu. Biszkopt cytrynowy5 dużych jaj ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków¾ szklanki mąki tortowej¼ szklanki mąki ziemniaczanej1 cytryna (skórka) Frużelina porzeczkowa400 g czarnych porzeczek100 g cukru1 cytryna (sok)5 łyżeczek żelatyny75 ml wody Krem cytrynowy2 szklanki mleka4 jaja4 łyżki mąki pszennej5 łyżek mąki...

  • Grillowane pałeczki

    Przygotować marynatę z oliwy, utartego imbiru, soli, pieprzu i kolendry wymieszanych z plastrami pomarańczy, cytryny i limonki. Marynować w niej przez...

  • Cytryna jest dobra tylko na przeziębienie? Nic bardziej mylnego! Sprawdź jakie są jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze. Polecamy także sprawdzone przepisy na napoje i dania z cytryny. Fot. 123RF/Picsel Wartości odżywcze cytryn Cytryna jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Wzmacnia ona odporność organizmu i łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ma właściwości bakteriobójcze. Z tego powodu jest ona popularnym środkiem do walczenia z przeziębieniem. Oprócz tego...