• Informacje na temat:

    margaryne roztopic przepis na piernik

Przepisy na temat: margaryne roztopic przepis na piernik
  • Pierwszy piernik, który się nam udał. Kilka przepisów ze Smakera okazało się być niewypałami, więc sięgnęliśmy do jednej z książek s. Anastazji. Ciasto wyszło wspaniałe!

  • puszyste i smaczne

  • Piernik do którego można dodać wszystko co kto lubi, dżemy, powidła, jogurty, orzechy, rodzynki. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.

  • Przepis na ten piernik znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Pamiętam jego smak i zapach z dzieciństwa. Polecam go dla wszystkich zapracowanych, jest bardzo szybki w przygotowaniu. U mnie wersja jaką zawsze robiła moja mama, czyli z wiśniowym ptasim mleczkiem. Warto go przygotować na 2 dni przed podaniem, jest najsmaczniejszy.

  • szybki przepis dla spóźnialskich :)

  • Jest to chyba najszybsze ciasto na świecie, w domu roboczo nazywamy je piernikiem Michała, gdyż Mąż, jako dziecko wygrzebał skądś ten przepis i piekł ten piernik jeszcze jako kilkunastoletni chłopiec. Dziś ja wygrzebałam ten przepis, bo miałam ochotę na takie właśnie ciasto. Gotowe jest w godzinę, do tego owocowa herbata, dżem z dyni i idealny podwieczorek gotowy:) Zapraszam również na mojego bloga: Królewskie rozkosze podniebienia

  • Aby ułatwić Wam przygotowanie piernika staropolskiego postanowiłam umieścić poszczególne etapy w jednym miejscu. Szczególnie polecam to ciasto, jest niebywale delikatne, aromatyczne i miękkie.

  • Prosty przepis na świąteczny piernik. Pieczemy go bez dodatku kakao, więc swój kolor zawdzięcza użytej sodzie i dodatku miodu.

  • Smaczne ciacho do kawy..

  • Pyszny, delikatny i aromatyczny piernik, doskonały na święta bądź do kawy.

Artykuły na temat: margaryne roztopic przepis na piernik
  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Badania potwierdzają: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca Fot. materiały prasowe W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła...

  • W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały najnowsze wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Fot. materiały prasowe/ Program edukacyjny "Zdrowe Tłuszcze" Zgodnie z wynikami badań zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła miękką margaryną, może przynieść więcej...

  • Znowu jakaś dieta? Nic podobnego. Kultura chińska proponuje nowe, skuteczne rozwiązania zdrowego odżywiania się, oparte na naturalnej energii produktów i ich leczniczych właściwościach. Fot. 123RF/Picsel Kiedy cywilizacja Zachodu dążyła do rozwoju gospodarczego i postępu technologicznego w Chinach rozpoczęły się badania nad profilaktyką chorób oraz sposobami zdrowego odżywiania. Chińczycy pragnęli stworzyć przepis na nieśmiertelność lub przynajmniej na długowieczność. Wymyślili różne metody...

  • Chcielibyście odtworzyć w zaciszu własnej kuchni spektakularny tort Tomasza, który zagwarantował mu zwycięstwo w trzeciej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"? Pierwsza, najwyższa warstwa - ptasie gniazdo z kukułczym jajem   Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 80 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej Krem: 300 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml zimnej śmietany 36% 2 jajka 2 żółtka 140 g cukru 70 ml wody 20 g kawy rozpuszczalnej Poncz: ½ szklanki wody sok z...

  • W menu Wiktorii pojawiły się cake popsy, kruche rogaliki z serem i owsiane ciasteczka. Które z tych smakołyków przypadło do gustu dzieciakom najbardziej? Kruche rogaliki serem:20 g drożdży (świeżych) 60 ml śmietany 18%2 jajka 200 g mąki125 g masła2 łyżki cukru Nadzienie:400 g twarogu niemielonego w kostce (półtłustego lub tłustego)2 żółtka4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać żółtko i całe jajko. Mąkę posiekać z masłem i dodać do drożdży,...