• Informacje na temat:

    marchewki z tymiankiem

Przepisy na temat: marchewki z tymiankiem
  • Brokułowa z ryżem i tymiankiem

    Pyszna i sycąca zupa dla całej rodziny

  • To danie wypróbujcie koniecznie, bo nie wymaga żadnego wysiłku a jest przepyszne. Może stanowić dodatek do obiadu lub być samodzielną przekąską. Nawet na zimno.

  • Noga gęsia pieczona w glazurze ze śliwek kalifornijskich

    Sposób przygotowania Nogi gęsie umyj, osusz, natrzyj dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą, obłóż tymiankiem, odstaw do lodówki na co...

  • Marchew jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. To wspaniałe warzywo o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. W kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Jest składnikiem wielu zup, surówek czy słodkich wypieków. Jest też świetnym dodatkiem do dań głównych. Do niedzielnego obiadu przygotowałam młodą i chrupiącą marchew, aromatyzowaną tymiankiem i czosnkiem. Taka marchewka na ciepło idealnie komponuje się z...

  • Zupa z soczewicą

    Sposób przygotowania Soczewicę zalej wodą, posól i gotuj ok. 25 minut. Pomidory sparz, obierz, oczyść i pokrój na kawałki. Marchewki,ziemniaki, czosnek...

  • Potrawy, które oprócz smaku i idealnej konsystencji, dostarczają nam także wspaniałych aromatów są najlepsze. Moja dzisiejsza propozycja jest takim wspaniałym dla naszych zmysłów połączeniem. Nieskomplikowane, ale bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne risotto z dodatkiem pieczarek i świeżego tymianku pozwoli nam dostarczyć sobie dużej dawki przyjemności :) Jeść tylko ze smakiem! :)

  • Modne torty? Kolorowe i piętrowe!

    Czarny tort to już nie jest ekstrawagancja - przekonują Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat. "Dziewczyny z wypiekami" mówią, że jesienią modne są torty piętrowe, zdobione żółtymi i pomarańczowymi liśćmi. Smaki? M.in. dynia i marchewka...

  • ukochana marchew w wersji pieczonej, frytkowej. zdrowa. ziołowa.

  • Lazania bez beszamelu

    Sposób przygotowania 1. Pomidory sparz, obierz, pokrój. Marchewki obierz, zetrzyj. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim połowę cebuli i czosnku. Dodaj pomidory(...) 5 minut. Wlej 1/3 sosu i duś 20 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz oregano i tymiankiem.  3. Cukinie pokrój w plasterki. Oba sery zetrzyj, wymieszaj. Płaty makaronu gotuj 5 min w posolonej wodzie...

  • Wypróbowany przepis na "Gulasz wołowy z rozmarynem i tymiankiem"

Artykuły na temat: marchewki z tymiankiem
  • Pieczeń z fasolką i marchewką z ziołami

    ...1. Obrane marchewki gotujemy w osolonej wodzie 10-12 minut razem z rozmrożoną fasolką, odcedzamy. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy. Obrane cebule drobno siekamy. 2. Do mięsa dodajemy jaja(...) oleju na jasnozłoty kolor. 4. Pieczeń przekładamy na półmisek, kroimy na plastry. Posypujemy drobno posiekanymi oregano, tymiankiem, pietruszką i obkładamy pieczonymi ziemniakami. Podajemy z surówkami.

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Karmelizowane marchewki

    Składniki: 8 szt. marchewek 10 g masła Sól Pieprz 5 łyżek oliwy Tymianek Pokrój marchewki w duże słupki, obgotuj w osolonej wodzie przez 8-10 minut.  Smaż na patelni ok 6 minut. Dopraw.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Kasza jęczmienna z marchewką

    Z jakiegoś powodu w domu zawsze brakuje ginu i czekolady, za to marchew i cebula uczepiły się naszych lodówek jak pijawki - zawsze mamy ich mnóstwo. Dzięki temu przepisowi skutecznie zużyjesz zapasy. Możesz też wykorzystać dynię zamiast marchewki, jeśli po czterech tygodniach od zakupu wciąż pełni jedynie funkcję dekoracyjną. Wieczorem Rozgrzej piekarnik do 180°C (gazowy ustaw na poziom...

  • Kupujecie czasem małe marchewki "baby carrots" popularne w supermarketach? Równie dobrze możecie kupić zwykłą marchewkę, sami ją umyć i pokroić… Fot. 123RF"Baby carrots", czyli minimarchewki o długości około 5 cm, dostępne w sklepach, zapakowane w woreczki i gotowe do chrupania, to nie jest jakaś specjalna odmiana botaniczna marchwi. Obecnie nie są to także młode marchewki, co sugerowałaby nazwa "baby" (z ang. "młode"). Do marchewkowych woreczków trafiają głównie odmiany o krótkim okresie...

  • Gulasz z pieczarkami i marchewką

    1. Cebulę obrać, posiekać. Mięso pokroić w niedużą kostkę. 2. Połowę oleju rozgrzać na  patelni, włożyć mięso i posiekany tymianek, smażyć, by się zrumieniło...

  • Tymianek – znamy go doskonale i często wykorzystujemy w kuchni. Ba, często nawet uprawiamy go w przydomowych ogródkach. Ale czy wiemy jak wpływa na nasz organizm? Okazuje się, że to niepozorne zioło ma nam do zaoferowania znacznie więcej niż tylko doskonały smak. Fot. 123RF/Picsel Ta wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego przyprawa coraz częściej gości na naszych stołach. W większości przypadków, po tymianek sięgamy jedynie ze względu na jego smak, jednak warto pamiętać, iż posiada on...

  • Marchewka i Wloski Koper w wanili czyli wiosenna kolacja

    ...po prostu go lubie. Wczoraj polaczylam go z mloda wiosenna marchewka i z przyprawami: tymiankiem, swieza kolendra i laska wanilii. Powstalo pachnace i lekkie danie. Duzy peczek mlodej marchewki...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...