• Informacje na temat:

    marchewka w zaprawie

Przepisy na temat: marchewka w zaprawie
  • Zupa szpinakowa zabielana

    ...0,5 kg mrożonego szpinaku, 2 ziemniaki marchewka, cebula, ząbek czosnku, 1,5 l wody, 1/2 szkl. śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki masła, olej, szczypiorek, groszek ptysiowy.

  • Tak przygotowane rzodkiewki można spożywać już na drugi dzień po przygotowaniu. Nadają się do sałatek, surówek oraz jako dodatek do wędlin, pasztetów czy tez kanapek.

  • Zupa chrzanowa

    Sycąca zupa o wyrazistym smaku

  • Sałatka bardzo prosta w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczna :)

  • Zupa z czerwonej fasoli

    Składniki: 25 dag czerwonej fasoli 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 łyżki smalcu 1 cebula 2 łyżki mąki 1-2 łyżeczki mielonej papryki przecier pomidorowy 10 dag kwaśnej śmietany 2 proc. 2 ząbki czosnku, chili sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ziarna czerwonej fasoli namocz. Najlepiej pozostaw je w naczyniu z wodą na całą noc. Następnego dnia zalej...

  • Wypróbowany przepis na "Kurczak w mlecznej zaprawie"

  • Wietnamskie kotleciki wieprzowe z makaronem ryżowym

    Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: wietnamska. Liczba porcji: 4-6. Czas przygotowania: 1 godzina (+ czas gotowania). Poziom trudności: łatwy.

  • Smaczna marchewka zasmażana idealna do obiadu.

  • Kolorowa mieszanka warzywna

    Wartościowy dodatek do drugiego dania.

  • Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka...

Artykuły na temat: marchewka w zaprawie
  • Ryba w marchewce

    Samo zdrowie .

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Zupa z warzywami

    Pyszna wiosenna zupa.

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Gulasz warzywny

    Obiad idealny na jesienne dni.

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Smakołyki z lasu

    Zupa z grzybów leśnych Składniki na 4 porcje: 1/2 kg dowolnych grzybów leśnych, 1 marchewka, 1/3 selera, 1 duża cebula, listek laurowy, sól,  pieprz, szczypta majeranku, 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki kaszy perłowej, 1 litr wody, 1 łyżka mąki pszennej. Do dekoracji: kilka gałązek świeżego rozmarynu lub koperku. Grzyby oczyść, umyj i osusz, a następnie pokrój na...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Pyszne zupy na rozgrzewkę

    ...świeżym majerankiem lub natką. Krupnik grzybowy w chlebie Składniki na 5 porcji: 1 i 1/2 l wody, 1/2 kg kości cielęcych, marchewka, pietruszka, cebula opalona na ogniu (dla lepszego smaku i koloru(...)-20 dag drobnej fasoli, 1 duża marchewka, kawałek selera, pietruszka, 20 dag ziemniaków, 1 mała cebula, 2 łyżki masła, ok. 200 ml śmietany, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, listek...

  • Kupujecie czasem małe marchewki "baby carrots" popularne w supermarketach? Równie dobrze możecie kupić zwykłą marchewkę, sami ją umyć i pokroić… Fot. 123RF"Baby carrots", czyli minimarchewki o długości około 5 cm, dostępne w sklepach, zapakowane w woreczki i gotowe do chrupania, to nie jest jakaś specjalna odmiana botaniczna marchwi. Obecnie nie są to także młode marchewki, co sugerowałaby nazwa "baby" (z ang. "młode"). Do marchewkowych woreczków trafiają głównie odmiany o krótkim okresie...