• Informacje na temat:

    marchewka starta duszona

Przepisy na temat: marchewka starta duszona
  • Wołowina duszona na sposób żmudzki

    Z fasolą i jabłkami.

  • Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka...

  • Zupa szpinakowa

    Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ugotować w osolonej wodzie.

  • pyszna i zdrowa

  • Duszona gicz cielęca i risotto po mediolańsku (Ossobucco i risotto alla milanese)

    Składniki: - 3 cebule, - 6 ząbków czosnku, - 250 g marchewki, - 250 g selera naciowego, - 4 plastry giczy cielęcej (po ok. 350 g), - sól, pieprz, - 50 g mąki, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 0,25 l wytrawnego białego wina, - 400 ml bulionu, - puszka pomidorów, - łyżeczka suszonego tymianku, - pół łyżeczki suszonego oregano, - 1-2 listki laurowe, - pęczek pietruszki, - skórka starta...

  • Duszona marchewka idealnie nadaje się do obiadu zamiast zwyczajnej sałatki.

  • Pieczarki z serem

    Pieczarki obierz, umyj, odkrój nóżki. Ser zetrzyj na tarce.

  • Super smaczny dodatek do obiadu

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    ...: 1 kg żeberek wieprzowych, kg kapusty, marchewka, 2 duże cebule, 2 spore pomidory, łyżka siekanego kopru, sól, pieprz, listek laurowy, 2 łyżki mąki, olej do smażenia. • Żeberka starannie umyj, osusz...

  • Idealnie pasuje do ziemniaków i jajka sadzonego.

Artykuły na temat: marchewka starta duszona
  • Losos i "stare" marchewki oraz cd. z wczoraj

    ...i polewamy sokiem wycisnietym z pol cytryny. Wrzucamy te na patelnie skorke starta z tej samej polowki cytryny oraz 30 g masla. Calosc pokrywamy woda i dusimy... doprawiajac sola. Dusimy wedlug uznania ja...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Niedzielne mięso duszone

    ...solą i białym pieprzem. Udekorować świeżymi ziołami. Podawać z białym pieczywem. Karkówka duszona na warzywach Składniki na 4 porcje : 1000 g wieprzowej karkówki bez kości, sól, pieprz, 2 łyżki...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Zapiekanka z marchwią i pieczarkami

    1. Mięso krótko płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oczyszczone pieczarki kroimy na połówki, a obrane i umyte marchewki...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Placki z cukinią

    Placki możesz podać z potrawką z duszonych warzyw (papryka, cukinia, cebula, bakłażan) lub z gęstą śmietaną. Pyszne gorące, ale na zimno też dobre.

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Kupujecie czasem małe marchewki "baby carrots" popularne w supermarketach? Równie dobrze możecie kupić zwykłą marchewkę, sami ją umyć i pokroić… Fot. 123RF"Baby carrots", czyli minimarchewki o długości około 5 cm, dostępne w sklepach, zapakowane w woreczki i gotowe do chrupania, to nie jest jakaś specjalna odmiana botaniczna marchwi. Obecnie nie są to także młode marchewki, co sugerowałaby nazwa "baby" (z ang. "młode"). Do marchewkowych woreczków trafiają głównie odmiany o krótkim okresie...