• Informacje na temat:

    marchewka i brokuła z piekarnika

Przepisy na temat: marchewka i brokuła z piekarnika
  • Pasztet marchewkowo-brokułowy

    Na niebanalną, jesienną przystawkę możemy przygotować warzywny pasztet. Podstawa do jego wykonania będą: brokuły, marchewka i kalafior romanesco.

  • SMACZNE MIĘSKO!!!

  • Potrawka z ryżem

    ...nagrzanego piekarnika.  3. Ryż także podgrzej na parze. Delikatnie wymieszaj go z warzywami i natką. Tuż przed podaniem posyp serem typu parmezan.

  • ja do tego dania wykorzystałam różne rodzaje mięsa, ponieważ u mnie w domu każdy lubi inne mięso

  • Mięsne rolady z warzywami

    ...st. W tym czasie orzechy grubo posiekaj. Pozostały parmezan wymieszaj z orzechami. Rozłóż na wierzchu rolady 15 minut przed końcem pieczenia.  Drobiowy rulon z brokułami Sposób(...) szynkę. Rozsmaruj farsz i zwiń. W brytfance rozgrzej masło. Włóż roladę i obsmaż ją ze wszystkich stron. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piecz ok. 70 min. Polewaj wodą i sosem z dna formy...

  • rozkosz dla podniebienia........

  • Omlety z wędliną

    ...oraz gałką muszkatołową. Białka ubij na sztywno, połącz z żółtkami. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć groszek, różyczki brokuła i szynkę. Zalej masą jajeczną. Smaż ok. 10 minut, lekko podważając(...). Warzywa na patelni posyp kawałeczkami salami oraz fetą. Zalej masą jajeczną. Smaż ok. 5 minut. Potem patelnię przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego od 180 st. C. Piecz ok. 10 minut. 

  • Smaczny pomysł na "Warzywa z piekarnika"

  • Warzywne zapiekanki

    ...i kawałki mięsa.  4. Posiekany koperek wymieszaj z sosem jogurtowym. Polej nim kalafior. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz 30 minut. Przed podaniem udekoruj odłożonymi...

  • Łodyga brokuła jest dość twarda, ale bardzo aromatyczna. Nie warto jej wyrzucać!

Artykuły na temat: marchewka i brokuła z piekarnika
  • Pyszne z pieca

    Aby pieczeń zachowała soki, nie kroimy jej od razu po wyjęciu z piekarnika.

  • Z Pawłem Małeckim, jednym z najbardziej znanych polskich cukierników, rozmawiamy o słodkościach, rekordach Guinessa i kulinarnych inspiracjach. Przekonajcie się, czy czekolada może się znudzić. Czy czuje pan, że cukiernictwo to raczej domena pań? Paweł Małecki: Jeżeli ktoś ma pasję, to płeć nie ma tu znaczenia. Wybitnym cukiernikiem może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna. W Polsce mamy bardzo dobrych cukierników. Badania faktycznie wskazują, że amatorsko wypiekami i słodkościami częściej...

  • Pieczone warzywa z wędzonką

    ...z przykrywką, przesypując natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Zalać bulionem, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego  do temp. 200°C. Piec  około 60 min. Podawać  w naczyniu, w którym  potrawa...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Naleśnikowe różności

    Klasyczne z serem to łatwizna! Ale z brokułami, szpinakiem lub kaczką? Wspaniałe!

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • Zapiekanka warzywna

    ...z ognia, dodać tarty ser i żółtka, bardzo dokładnie wymieszać. Formę żaroodporną natłuścić i wysypać bułką tartą. Ułożyć warzywa i zalać sosem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać ok...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Zapiekanka warzywna z bulgurem

    .... Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20 minut. Zapiekankę udekorować odłożonymi ziołami. Zobacz także:

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...