• Informacje na temat:

    marchew z groszkiem i majeranek

Przepisy na temat: marchew z groszkiem i majeranek
  • Kasza z warzywami

    ..., pieprz majeranek Przygotowanie: 1. Kaszę przepłucz na sicie, wsyp do garnka. Wlej tyle zimnego bulionu, by kasza była przykryta. Pozostaw na kilkadziesiąt minut do namoczenia. Następnie dolej(...) marchewki, pietruszkę i seler. Warzywa pokrój na małe kawałki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki smalcu. Przesmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj warzywa, chwilę smaż. 4. Boczek...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...i piecz 15 min. II. Rolada drobiowa Za 40 zł: Składniki: ●1,5-1,7 kg piersi indyka ●4 łyżki bułki tartej ●rzeżucha ●jajko ●op. mroż. marchewki z groszkiem ●40 dag twarożku śmietan. ●puszka kukurydzy ●sól, biały pieprz ●olej Sposób przygotowania: Ugotuj marchewkę z groszkiem. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Mięso umyj, osusz, ponacinaj tak, aby powstał duży płat, lekko rozbij...

  • Kiedy oglądam amerykańskie filmy, prawie zawsze do obiadu podawana jest marchewka z groszkiem. Już na pierwszy rzut oka widać, że te dwa rodzaje warzyw są po prostu ugotowane, odcedzone i podane takie "sypkie". I ja tego nie kupuję. Owszem, można zjeść i takie, ale można też skąpać je w maśle, podsypać odrobiną pszennej mąki, by pławiły się w aksamitnym sosie. Taka jest właśnie moja marchew z groszkiem: na bogato i pysznie.

  • Żeberka w sosie

    ..., majeranek Przygotowanie: Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, posypać przyprawami i mąką. Zrumienić na oleju, skropić wodą, dusić pod przykryciem. Marchew obrać i umyć, ugotować z dodatkiem mleka. Pokroić w kostkę. Miękkie mięso wyjąć, trzymać je w cieple. Do sosu dodać marchew, groszek, wino i pozostałą mąkę rozmieszaną z małą ilością wody. Wymieszać, chwilę dusić. Na talerz wyłożyć...

  • Marchew odkrywamy na nowo :D Orzeźwiający anyż połączony z czosnkiem daje niesamowity aromat.

  • Wypróbowany przepis na "Limonkowa marchew"

  • Niby zwyczajna marchew a jaka wytworna. Dodatek soku pomarańczowego i miodu wyczarował z niech bardzo eleganckie danie. Ja stosuję ją najczęściej jako dodatek do drugiego dania lub po prostu jako fajna przekąska. Bo na zimo też świetnie smakuje.

  • Zdrowa,sycąca sałatka

Artykuły na temat: marchew z groszkiem i majeranek
  • Mięso prosto z pieca

    ..., 1/2 szklanki mleka (niekoniecznie), 3 cebule, 1/2 puszki zielonego groszku, 30 dag marchwi, 5 łyżek oleju, sól, pieprz, majeranek. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i łyżką mąki. Zrumienić na oleju, skropić wodą. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, obłożyć nią mięso. Piec godzinę w temp. 180°C. Marchew...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Jaglane oczyszczanie

    ..., napary, herbatki; substancje słodzące: stewię, ksylitol; dodatki, np.: sól morską, bazylię, cynamon, kminek, czosnek, imbir, majeranek, curry, cząber. Na diecie skreślamy : owoce i przetwory...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla naszej cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złotego odcienia. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A zadba też o nasz wzrok....

  • Jak chudnąć, gdy zdrowie szwankuje?

    ...ciebie dobrym pokarmem. Im więcej będzie ich w diecie, tym lepiej. Warto też suplementować selen, bo pomaga organizmowi w lepszym wykorzystywaniu hormonów tarczycy. Warto sięgać po kolendrę, majeranek(...) ziemniaki czy zielony groszek) oraz słodkie, takie jak gotowana kukurydza, gotowana marchewka czy gotowane buraczki - tych lepiej unikać. Niski IG mają mięsa, ryby i tłuszcze, więc te pokarmy można...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego, majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Oto majeranek od kuchni. Fot. 123RF "Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem...

  • Zamieszaj i do... pieca

    Składniki na 4-6 porcji:  25 dag marchewki, 1 pęczek dymki, 4 pomidory, 40 dag filetów z kurczaka, 1/2 litra bulionu, 25 dag kuskusu, 1 łyżka masła, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i chili, po(...) w kostkę. Cebulki posiekać, szczypior z dymki pokroić. Marchewki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchew zalać gorącym bulionem, gotować ok. 5-10 minut, aż stanie się miękka. Zdjąć z ognia, wsypać...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złoty odcień. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A, zadba też o wzrok. Dodatkowo...

  • Ponieważ marchew jest w naszym kraju powszechnie dostępna, bywa że jej właściwości są bagatelizowane i niedoceniane. Jest to duży błąd, gdyż zawarte w niej składniki odżywcze maja zbawienny wpływ na działanie naszego organizmu. Fot. 123RF/Picsel Czy zdrowe produkty, które mogą nam pomóc w przypadku wielu dolegliwości, zawsze muszą być niezwykle rzadkie i pochodzić z odległych krajów? Otóż nie! Okazuje się bowiem, że wiele hodowlanych w naszych ogródkach roślin również posiada niezwykle...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze....