• Informacje na temat:

    marchew z groszkiem i kukurydzą

Przepisy na temat: marchew z groszkiem i kukurydzą
  • ...kopru), marchew (pokrojona w drobną kostkę, dodać 3 łyżki stołowe), 1 średni ziemniak pokrojony w kostkę, korzeń pietruszki i małego selera (po 3 plasterki), 2 ząbki posiekanego czosnku, 1 łyżka...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Posyp solą i pieprzem. Kukurydzę osącz. Twarożek wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, kukurydzą i rzeżuchą. Dodaj marchewkę z groszkiem, wymieszaj. Nadzienie rozłóż na mięsie, zwiń w roladę, zwiąż nicią(...), tartą bułką i kukurydzą. Dodaj marchewkę z groszkiem, wymieszaj. Płaty mięsa połóż tak, by mocno na siebie nachodziły, rozłóż na nich nadzienie i zwiń w roladę, zwiąż nićmi. Włóż do brytfanki...

  • Proponuję dziś przepyszną wersję klasycznego risotta wraz z mrożonym groszkiem i chrupiącą kukurydzą. Proste, pyszne i sycące danie, serdecznie polecam. Z podanych proporcji powstanie danie dla 3 osób.

  • Tarta warzywna

    Składniki na 6 porcji: - 20 dag mąki, - 5 dag mielonych orzechów włoskich, sól, pieprz, - strąk czerwonej papryki, brokuł, - cukinia, olej, cebula, 10 dag kukurydzy, 2 marchewki, - 10 dag(...) paprykę, cukinię, brokuły, marchew, groszek, cebulę, kukurydzę. Smażyć około 10 minut. Warzywa ułożyć na cieście, posypać solą i pieprzem. Można też wycisnąć na nie ząbek czosnku. Jajka wymieszać z mlekiem...

  • Kiedy oglądam amerykańskie filmy, prawie zawsze do obiadu podawana jest marchewka z groszkiem. Już na pierwszy rzut oka widać, że te dwa rodzaje warzyw są po prostu ugotowane, odcedzone i podane takie "sypkie". I ja tego nie kupuję. Owszem, można zjeść i takie, ale można też skąpać je w maśle, podsypać odrobiną pszennej mąki, by pławiły się w aksamitnym sosie. Taka jest właśnie moja marchew z groszkiem: na bogato i pysznie.

  • Wypróbowany przepis na "Babeczki z groszkiem i kukurydzą"

  • Sprawdzony przepis na "Tarta z papryką, groszkiem i kukurydzą"

  • Marchew odkrywamy na nowo :D Orzeźwiający anyż połączony z czosnkiem daje niesamowity aromat.

Artykuły na temat: marchew z groszkiem i kukurydzą
  • Komu szkodzą warzywa i owoce

    ...i wiśnie. A z warzyw to pomidor, marchew, groch lub soczewica i seler. Cukrzyca. Podnoszą cukier Diabetycy muszą wyeliminować z menu produkty bogate w skrobię. Na ich czarnej liście powinny znaleźć...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla naszej cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złotego odcienia. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A zadba też o nasz wzrok....

  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    ...rodziny, kotlety na posiłek dla dwojga, marchewkę z groszkiem na raz, mieszankę warzywną na zupę. A gdy ugotowało Ci się za dużo obiadu, zamroź całe danie składające się np. z kaszy, kotleta i buraków(...) blanszuje się dłużej (5-7 minut); brukselkę, pokrojoną marchew kę, kalarepkę, różyczki kalafiora krócej (3 minuty), a rozdrobnione brokuły, bób, fasolę szparagową, groszek najkrócej (2 minuty). Nawet grzyby...

  • Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby. Składniki: Solony filet ze śledzia norweskiego 2 buraki ćwikłowe 2 marchwie 2 ziemniaki 2 kiszone ogórki 1 cebula Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego Olej słonecznikowy 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego Kwaśna śmietana Przygotowanie: 1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na...

  • Przygotowania do świąt – zakupy czas zacząć!

    ...samą Wigilią – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. To również odpowiedni czas na niektóre warzywa, np. ziemniaki, marchew czy pietruszkę. Możesz też do koszyka...

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ...warzyw, które w 100 g zawierają około 10 g węglowodanów. Chodzi o brukselkę, buraki, paprykę czerwoną, kapustę białą i czerwoną, pora, marchew, pietruszkę, dynię, fasolkę szparagową. Postaw na dobre...

  • Ponieważ marchew jest w naszym kraju powszechnie dostępna, bywa że jej właściwości są bagatelizowane i niedoceniane. Jest to duży błąd, gdyż zawarte w niej składniki odżywcze maja zbawienny wpływ na działanie naszego organizmu. Czy zdrowe produkty, które mogą nam pomóc w przypadku wielu dolegliwości, zawsze muszą być niezwykle rzadkie i pochodzić z odległych krajów? Otóż nie! Okazuje się bowiem, że wiele hodowlanych w naszych ogródkach roślin również posiada niezwykle właściwości lecznicze....

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    ...indeks glikemiczny (IG) rzadziej niż po inne warzywa sięgaj po gotowaną marchew, buraczki, kukurydzę, ziemniaki. Uważaj na pułapki: Miód i syrop klonowy to także źródło cukru. Szybko podnoszą stężenie(...) szklanki ryżu, marchewka, cebula, 6 pieczarek, pół litra bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz Ryż podsmaż na oliwie, zalej bulionem, dodaj startą marchewkę, duś 20 minut. Podsmaż cebulkę...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i...