• Informacje na temat:

    marcepan w proszku

Przepisy na temat: marcepan w proszku
  • Lubecki tort marcepanowy

    Z Lubeki, ojczyzny marcepanu.

  • Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować masę marcepanową. Taka masa, oprócz tego, że jest niezwykle smaczna, jest też bardzo plastyczna. Można ją wykorzystać do zrobienia dekoracji na torty i ciasta.

  • Świąteczne serniczki

    Z marcepanowymi ozdobami.

  • sprobuj to sie dowiesz jaki ma wysmienity smak

  • Marcepanowe babeczki

    Składniki: 25 dag borówek (świeżych albo mrożonych) 10 dag masy marcepanowej 15 dag masła 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1 opak. cukru waniliowego 3 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany kremówki sól papierowe foremki do muffinek Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Każde wgłębienie w formie na...

  • Przez wiele lat żyłam w przekonaniu, że nie cierpię marcepanu. Okazało się, że to tylko i wyłącznie z tego powodu, iż... nigdy wcześniej nie jadłam PRAWDZIWEGO marcepanu. Jego smak jest dużo bardziej subtelny, a jednocześnie bardziej wyrazisty, bo nie upychamy tam żadnej chemii i zapychaczy, które powodują, że marcepan może ślęczeć na sklepowej półce 2 lata. Podstawa to migdały, cukier i woda różana. Ja używam i polecam tę:...

  • Wielkanocne niespodzianki od Lidla

    ...zając (4,99 zł/150 g/1 szt.) czy uwielbiane przez najmłodszych praliny w kształcie pisanek (4,99 zł/100 g/10 szt.). W najnowszej ofercie Lidla coś dla siebie znajdą także miłośnicy marcepanu. Na sklepowych półkach dostępny będzie marcepan z nadzieniem nugatowym w mlecznej czekoladzie (3,99 zł/100 g/1 szt.), a także marcepanowe jajko (5,99 zł/ 175 g/1 szt.). Produkty te na pewno będą miłą...

  • Zrobiłam małą próbę i myślę, że będę robiła częściej. Moja rodzina zjadła nasz marcepan od razu po wyjęciu z lodówki. Jest bardzo smaczny i zdrowy. Wykonuje się go dość szybko. Masa jest plastyczna. Można ją zjadać samą, albo wykorzystać do przyozdobienia ciast, tortów, deserów. Jeżeli chcemy większą ilość, składniki należy proporcjonalnie powiększyć.

  • Kopiec kreta

    Z marcepanowym kretem.

  • Wypróbowany przepis na "Marcepan na białym torcie z winogronami"

Artykuły na temat: marcepan w proszku
  • Nie tylko marcepan

    Lubeka słynie z marcepanu, ale kuchnia regionu Szlezwik-Holsztyn ma o wile więcej do zaoferowania.

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Napoje gazowane znamy od dawna. Lubimy je, bo są słodkie i smaczne, ale powinniśmy być ostrożni i pić je z umiarem. Fot. 123RF/Picsel W czasach PRL-u piliśmy napój "Ptyś" produkowany w szklanych, litrowych butelkach o barwie zielonej lub brązowej - miał on smak cytrynowy. Sprzedawano również "Cytronetę" i "Cytrynadę", napoje cytrynowe w woreczkach foliowych, które przebijało się słomką. "Polo Cockta" to kolejny produkt tamtych czasów - krajowa namiastka Coca-Coli, do dziś budząca...

  • Pyszna tarta morelowa

    ...z marcepanem i soczystymi owocami... mniam. Ciasto 1 jajko 125 g masla 1/2 szklanki ( szklanki standardowe o pojemosci 250 ml) cukru pudru 1...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Tort sernikowy

    Składniki na 10-12 porcji Na biszkopt: 3 jajka, 9 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: 35 dag twarogu (trzykrotnie zmielonego), 35 dag jogurtu naturalnego np. greckiego, 7 dag cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżeczki żelatyny Ponadto: 40 dag marcepanu, 1 i ½ szklanki cukru pudru, 4-6 łyżek soku z cytryny, żółty barwnik...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • Ciasta z rabarbarem

    Słodko-winne ciasto z blachy Składniki: 2 puszki (po 425 g) moreli, 1 kg rabarbaru, 20 dag masy marcepanowej, 25 dag masła, 25 dag cukru, 2 cukry wanilinowe, 1/3 fiolki migdałowego zapachu do ciasta, 4 jajka, szczypta soli, 25 dag mąki pszennej i 7,5 dag ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, mięta do dekoracji, tłuszcz i mąka do formy Morele osączyć z syropu. Rabarbar oczyścić...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...