• Informacje na temat:

    marcepan makiem żurawina

Przepisy na temat: marcepan makiem żurawina
  • Strucla z marcepanem

    Sposób przygotowania 1. Orzechy grubo posiekaj, wymieszaj z żurawiną. Skrop likierem morelowym i odstaw na kilkanaście minut. Masę marcepanową pokrój w grubą kostkę.  2. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Dodaj posiekane orzechy, żurawinę oraz marcepan. Przemieszaj. Ciasto przełóż na...

  • Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować masę marcepanową. Taka masa, oprócz tego, że jest niezwykle smaczna, jest też bardzo plastyczna. Można ją wykorzystać do zrobienia dekoracji na torty i ciasta.

  • Sposób na bakaliowego pączka

    ...organizowane przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Pączki wypiekali z największą starannością, dodając do nich nadzienia w postaci różanej konfitury lub marcepanu. Aby jeszcze bardziej...

  • sprobuj to sie dowiesz jaki ma wysmienity smak

  • Ciasto marcepanowo-żurawinowe

    Składniki na ok. 16 kawałków: - 200 g miękkiego masła lub margaryny, - 100 g miękkiego marcepana, - 150 g drobnego cukru, - 1 opakowanie cukru waniliowego, - 2 łyżeczki startej skórki(...), - 2 łyżki stołowe cukru, - 2 łyżki stołowe rumu, - cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Masło lub margarynę rozetrzeć w misce na kremową masę. Marcepan pokroić na małe kawałki i wraz...

  • Sprawdzony przepis na "Strucla z żurawiną i marcepanem"

  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    ...g masła, - jajko, - 1-2 łyżki zimnego mleka, - 150 g masy marcepanowej, - 30 g suszonej żurawiny, - 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, - białko z 1 jajka, - 2 łyżki soku z cytryny(...) najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Masę marcepanową podzielić na małe kawałki. Zmiksować...

  • Smaczny domowy marcepan.

  • Pyszne, kruchutkie i słodkie ciasteczka!

  • UPIEKSZA TORTY I CIASTKA

Artykuły na temat: marcepan makiem żurawina
  • Świąteczne ciasteczka z różnych stron świata

    ...g masła, - jajko, - 1-2 łyżki zimnego mleka, - 150 g masy marcepanowej, - 30 g suszonej żurawiny, - 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, - białko z 1 jajka, - 2 łyżki soku z cytryny(...) najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Masę marcepanową podzielić na małe kawałki. Zmiksować...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...

  • Święta Bożego Narodzenia to czas gotowania i przygotowywania słodkich wypieków. Oprócz tradycyjnego makowca, keksu i sernika, warto pamiętać o drobnych słodkościach, które pokochają nasze dzieci i wnuki. Sprawdźcie pomysły naszych użytkowników na najlepsze świąteczne ciasteczka. Fot. 123RF/Picsel Małe ciasteczka dostarczają nam wiele przyjemności. Są nie tylko pyszne, ale też uroczo wyglądają. Co bardzo ważne ich przygotowanie możemy zamienić w wielką świąteczną zabawę, angażującą całą...

  • Przygotowując ciasteczka na kinderbal, Wojtek puścił wodze fantazji. Wypróbujcie jego przepisy! Batoniki 600 g ciemnej czekolady Marcepan: 90 g cukru 1⁄5 szklanki wody 120 g mąki migdałowej 40 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Dżem: 1 szklanka jagód 1 szklanka cukru Temperowanie czekolady: Roztopić w kąpieli wodnej 400 g czekolady, musi mieć temperaturę około 45℃. Schłodzić do około 27℃, w trakcie dosypując posiekaną resztę czekolady (200 g), cały czas mieszając. Podgrzać...

  • W menu Wiktorii pojawiły się cake popsy, kruche rogaliki z serem i owsiane ciasteczka. Które z tych smakołyków przypadło do gustu dzieciakom najbardziej? Kruche rogaliki serem:20 g drożdży (świeżych) 60 ml śmietany 18%2 jajka 200 g mąki125 g masła2 łyżki cukru Nadzienie:400 g twarogu niemielonego w kostce (półtłustego lub tłustego)2 żółtka4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać żółtko i całe jajko. Mąkę posiekać z masłem i dodać do drożdży,...

  • Spróbujcie przygotować świąteczne babeczki według przepisu jurorów "Bake Off - Ale Ciacho!" - Gosi Molskiej i Krzysztofa Ilnickiego. Sprawdzą się nie tylko na Wielkanoc. Gniazdka z białej czekolady 175 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g masła 150 g cukru drobnego 2 jajka 3 łyżki mleka ekstrakt waniliowy wg uznania szczypta soli Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz...