• Informacje na temat:

    maliny w sloikach na zime

Przepisy na temat: maliny w sloikach na zime
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

  • Autorka przepisu http://wmalinach.bloog.pl - nazwała to ciasto "Szarlotka galopka". Tak łatwo i szybko się robi.

  • Czas na leśne owoce

    ...słońcu czy w piekarniku. Napary z liści jagód są zalecane cukrzykom, bo regulują poziom cukru we krwi. Maliny. Zbieramy je w lipcu i sierpniu. Malinowa herbatka czy sok pomagają zwalczyć gorączkę, lekki ból gardła, "wypocić" przeziębienie czy grypę, złagodzić kaszel, a przede wszystkim rozgrzać się, by do infekcji w ogóle nie dopuścić. Maliny zawierają salicylany, które mają właściwości podobne do...

  • Pyszne maliny zamknięte w słoiku, które w środku zimy przypominają lato. Idealne do budyniu, deserów lub herbaty.

  • 3 różne przetwory, a jeden bałagan w kuchni :) sok, mus do deserów i konfitura, mój ulubiony sposób na wykorzystanie wszystkiego do ostatniej pesteczki :) odkryłam jak robić sok, aby wykorzystać malinowy miąższ

  • W swoim ogrodzie mam sporo malin więc przetwarzam je na wiele różnych sposobów. Dzisiaj proponuję maliny tylko z cukrem. Będą świetnym dodatkiem do ciast i deserów.

  • Zaczyna się sezon przeziębień...i to mi przypomniało o malinach do herbatki:) To taka nasza pierwsza pomoc w domu:) tak przyrzadzone maliny sa idealne na jesienną niepogodę.taka babcina spiżarnia:)

  • Szybkie, proste, muślinowe ciasto z zamkniętym wewnątrz aromatem owoców. Nie traficie takiego, co by się oparł i szczerze nie pochwalił.

  • Bardzo prosty w wykonaniu, a zimą dostarcza wiele radości smakowych pod postacią sosów do deserów, dań obiadowych i masy do ciasta.

  • Gorące, słodkie maliny pod chrupiącą kruszonką z migdałów

Artykuły na temat: maliny w sloikach na zime
  • Maliny są dobre na wszystko

    Skorzystaj z  sezonu i  porób zapasy tego cuda na zimę. Możesz ususzyć maliny w suszarce. Herbatka z tych owoców działa rozkurczowo, pomaga w bólach brzucha (w tym menstruacyjnych) i biegunkach. Owoce możesz...

  • Maliny to jedne z najbardziej lubianych owoców letnich. Są delikatne, soczyste i słodkie. Pasują zarówno do ciast, galaretek czy jogurtów, na bazie których można przygotować pyszne desery. Jednak co jeszcze, prócz znakomitego smaku kryją w sobie maliny? Fot.123RF/PICSEL Polska wraz Serbią i Chile jest jednym z najpotężniejszych producentów malin. Największe plantacje możemy zlokalizować na Lubelszczyźnie, gdzie najczęściej uprawia się następujące ich odmiany: Polka, Polana, Laszka i Glen...

  • Zastrzyk witalności dla organizmu, czyli sok z brzozy

    ...zapasteryzować około 20 minut w wyparzonych, szczelnych butelkach lub słoikach (np. z dodatkiem soku z porzeczki czarnej, maliny, wiśni czy aronii), a następnie przechowywać w chłodnym i ciemnym...

  • Małe, czerwone, pachnące, słodkie i jędrne. Takie właśnie są maliny. Właśnie trwa na nie sezon - czemu warto je jeść i jak je podać? Maliny nie tylko kuszą zapachem, kształtem i smakiem, ale są też bardzo zdrowe. Na czym polega sekret malin - czy faktycznie ich sok leczy przeziębienie? Tak! Maliny to naturalna aspiryna, zawierają bowiem salicylany, które działają tak, jak aspiryna czy polopiryna. Herbata z sokiem malinowym lub sam sok malinowy, pomoże nam się rozgrzać, wypocić i zwalczyć...

  • Kochasz weekendowe wypady na działkę?

    ...minimalną ilość luzu. Naczynie przykryj papierowym ręcznikiem i wstaw na najwyższą półkę. Maliny wyjątkowo nie lubią leżakowania w chłodziarce. Jeśli jednak chcesz wykorzystać je nieco później, przełóż...

  • Co prawda polskie maliny smakują tak dobrze, że można jeść je bez dodatków., my jednak zdecydowaliśmy się zaproponować wam kilka wyjątkowych przepisów, które pokażą wam zupełnie nowe oblicze tych pysznych owoców. Fot. 123RF Sezon malinowy w pełni. W większości ogródków krzaczki już zaczerwieniły się dzięki tym słodkim owcom. Czas więc wykorzystać ten smakowity dar natury. W jaki sposób? To już podpowiedzą nam użytkownicy Smakera, którzy sztukę przygotowywania potraw z malinami opanowali do...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    ...egzotyczne (awokado, mango, ananasy czy banany) przechowuj w ciepłych i suchych warunkach. Truskawki, maliny, jagody, poziomki oraz borówki muszą trafić do lodówki. Ważne jest, aby nie obierać ich...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

    ...kaszach. Powinny być one podstawą naszej codziennej diety. Soki i napary z malin W zapobieganiu i leczeniu objawów przeziębienia oraz grypy pomocne będą maliny i czarne porzeczki. Prócz tego, że...

  • Tekstury maliny, to kolejny przepis Krzysztofa Ilnickiego, który mógłby być wykorzystywany w najsłynniejszych restauracjach. Biszkopt malinowy85 g białko75 g cukier kryształ40 g żółtko30 g masło35 g mąka migdałowa60 g mąka pszenna50 g malina mrożona kruszona Przygotować bezę francuską i dodać płynne żółtko. Połączyć z płynnym masłem. Dodać sypkie składniki. Rozsmarować na blasze do pożądanej grubości. Posypać pokruszonymi, zamrożonymi malinami. Piec w temperaturze 170 st C. Warstwa chrupka50...