• Informacje na temat:

    małe naczynia do zapiekania do zupy

Przepisy na temat: małe naczynia do zapiekania do zupy
  • Jednogarnkowe dania z botwinką i młodą kapustą

    .... Jogurt połącz z resztą musztardy i sporą szczyptą soli. 1/2 sosu jogurtowego posmaruj dno naczynia do zapiekania. Nałóż ziemniaki, resztę sosu, kawałki kapusty na przemian ze sznyclami. Oprósz czosnkiem(...) kawałki i wrzuć do zupy. Zieleninę opłucz, zwiąż bawełnianym sznurkiem, dołóż do gotującej się zupy.  3. Po 10 minutach dorzuć pokrojoną w kostkę pieczeń. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Wyjmij gałązki...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Hity wiosennego menu

    ...z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min. Podawać posypane listkami(...), doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dodać do zupy oczyszczony i pokrojony na mniejsze części groszek cukrowy i posiekana natkę. Zupę zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i gotować...

  • Szybkie do zrobienia a dodają zupie wyjątkowy smak

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Niewątpliwie najlepszym tego przykładem jest kuchnia. Wyśmienite "orientalne" słodycze i desery, zawiesiste "rosyjskie" zupy, delikatne tokánye, jak też wszechobecne mămăligă - wszystko to znaleźć(...), spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można...

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • szybkie i smaczne

  • Bardzo smaczne bułeczki do zup-kremów:)

  • salami pokroić w drobną kosteczkę, żółty ser utrzeć na tarce ..

  • Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:)

Artykuły na temat: małe naczynia do zapiekania do zupy
  • Lekki obiadek pełen słodyczy

    ...końcem zapiekania usuń pokrywę z naczynia, jeśli chcesz, by zapiekanka miała chrupiący wierzch. Przygotowanie: 75 minut Porcja: 190 kilokalorii Zupa morelowa Składniki na 5 porcji: 1/2 kg moreli(...), 3 jajka, 2 małe jabłka, 4 łyżeczki porzeczek lub żurawin (może to być niskosłodzony dżem lub konfitura z całymi owocami), 10 dag cukru, 10 dag masła, 1/2 torebki cukru wanilinowego, szczypta soli...

  • Naczynia ceramiczne są chyba najbardziej zdrowymi, w pełni ekologicznymi i uniwersalnymi naczyniami. Poza tym ceramika znana i wykorzystywana jest już od pokoleń. Starożytni Grecy jako pierwsi zaczęli wytwarzać z niej naczynia, a w Polsce znana jest od 6 tysięcy lat. Fot. Informacja prasowa Jeżeli szukamy uniwersalnego naczynia, które posłuży nam przez długi czas warto postawić na tradycję i wybrać właśnie te wykonane z ceramiki. Firma Neoflam wprowadziła na rynek garnki NatureCook, które...

  • Na rozgrzewkę

    Gdy za oknem śnieżyca, a słupek rtęci na termometrze spada poniżej zera, masz ochotę na coś, co cię natychmiast rozgrzeje. Takie właśnie są węgierskie gulasze i francuskie zupy cebulowe z ostrymi przyprawami. Do popicia doskonałe będą herbatki z cytrusami.

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Dwa w jednym

    ..., 3 szklanki bulionu wołowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 kg żeberek wołowych pokrojonych w małe porcje, 1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, pieprz sól do smaku(...) jeszcze 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu (lub najwyższych obrotach wolnowaru), aż śliwki zmiękną. Wyjmij z zupy łodygi tymianku. Podawaj ją z dodatkiem świeżego oregano i natki pietruszki...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Fot. 123RF/Picsel Pośród tradycyjnych, wigilijnych potraw nie może zabraknąć aromatycznej zupy. W niektórych domach jest to czerwony barszcz, w innych grzybowa, a w jeszcze innych treściwa zupa rybna. Pierwsza z nich powinna zostać przygotowana na bazie domowego zakwasu,...

  • Pyszny obiad dla Dziadków. Świętujemy Dzień Babci i Dzień Dziadka z marką WINIARY!

    ...szynki wieprzowej nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem, przekładamy do naczynia do zapiekania i skrapiamy odrobiną oleju. Następnie tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym(...) obchodzić w Polsce Dzień Babci i Dzień Dziadka. Co roku odwiedzamy dziadków, składamy im życzenia i siadamy przy dużym drewnianym stole w kuchni wypełnionej zapachem tradycyjnej zupy. Pyszne dania...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...

  • Z szynką w roli głównej

    .... Resztę mleka (125 ml) zmiksować z szynką, połączyć z rosołem. Dolać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Rzeżuchę opłukać, posiekać. Gotową zupę rozlać do(...) i masła. Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku...

  • Podwieczorek w tradycji to lekki posiłek, na który jadało się zazwyczaj drobne przekąski, jak naleśniki, placuszki czy racuchy, bądź owoce. Podawało się też ciepłe napoje, różne herbatki, soki owocowe. W soboty i niedziele stanowił nienaruszalny punkt dnia, będący okazją do spokojnego porozmawiania przy herbatce, chwili relaksu czy spotkań sąsiedzko-towarzyskich. Dzisiaj być może jest to sposób na to, by zwolnić tempo i pocieszyć się chwilę, czyjąś obecnością. Weź udział w konkursie i...