• Informacje na temat:

    makowki tradycyjne

Przepisy na temat: makowki tradycyjne
  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...i one powinny mieć udział w tej radości. Myśli Siostra, że Polacy chętnie kultywują stare zwyczaje? Dziś często ludzie zastępują niektóre tradycyjne potrawy nowymi. "Menu" wigilijne ewoluuje(...) narodzin Jezusa. Ulubiona wigilijna potrawa Siostry to... - To są potrawy, które pamiętam z dzieciństwa. Myślę, że dla każdego z nas smaki tradycyjne, domowe - zwłaszcza w okresie świąt - są...

  • Wigilijne makówki, nigdy nie może ich zabraknąć na naszym wigilijnym stole.

  • Jedna z tradycyjnych potraw Wigilijnych na Śląsku

  • Być może dla innych tradycyjne to z kapustą kiszoną, ale dla mnie ze słodką takie są.

  • Dzisiaj coś w sam raz dla moich chłopaków zarówno dla tych Małych jak i tego Dużego. Może u siebie w domu też macie takich łasuchów. :) Zapraszam zatem na tradycyjne kopytka. Zazwyczaj kupowałam je już gotowe, ale jednego razu zostało mi sporo ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, więc postanowiłam zrobić je sama. Wyszły rewelacyjnie. A najbardziej zaskoczyło mnie to, że robi się je dosyć szybko. Pewnie teraz będę je robić o wiele częściej. :)

  • Sezon na szparagi powoli się kończy, więc trzeba go jeszcze wykorzystać. Ja najbardziej lubię te z wody, tradycyjnie podane z masełkiem i bułką tartą :)

  • Naleśniki są uniwersalnym daniem. Mogą być podane jako drugie danie lub na deser. U mnie w domu naleśniki są jak kameleon. Raz podawane na drugie danie z mięsnym farszem , innym razem przygotowuję je na deser z waniliowym serkiem lub owocami. Przepis tradycyjny , nie wymaga smażenia na oleju. Więc są zdrowsze :)

  • Gołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest to potrawa, którą można zrobić wcześniej i doskonale smakuje odgrzewana.

  • Pyszny gulasz warzywny rodem z Prowansji, który równie dobrze sprawdza się jako danie główne, jak i dodatek do potraw.

  • U nas karnawałowych słodkości ciąg dalszy;)....

Artykuły na temat: makowki tradycyjne
  • Marta Manowska o świętach w rodzinnym domu

    ..."Moje święta zawsze są tradycyjne, zawsze są na Śląsku. Ja sobie nigdy nie wyobrażam, żeby było inaczej. Sianko pod stołem, uroczysta kolacja, pasterka - normalnie, klasycznie i dlatego te święta są wyjątkowe i nie zmieniają nigdy" powiedziała Marta Manowska. W tym roku Manowska planuje przyjechać do rodzinnego domu do Katowic wcześniej i włączyć się aktywnie w świąteczne rodzinne...

  • Obejrzyj film, odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj jeden z trzech Multicookerów firmy Philips! Multicooker to wspaniałe, wielofunkcyjne urządzenie, które z powodzeniem zastępuje garnek, piekarnik, parowar i patelnię. Dzięki niemu będziesz w stanie przygotować smaczne i zdrowe dania główne oraz desery bez najmniejszego wysiłku. O zaletach Multicookera dowiesz się więcej czytając nasz Temat specjalny. Obejrzyj poniższy film, a następnie za pomocą formularza konkursowego odpowiedz na...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli z tradycyjnego menu wykluczymy karpia, to mamy doskonały fundament do przygotowania kolacji w stylu wegetariańskim, zachowując jednocześnie należyty szacunek do tradycji. Uczta wegetariańska Zacznijmy zatem...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...mnie to nieprawda. Wielu młodych ludzi odkrywa teraz dla siebie stare pieśni i tradycyjne nabożeństwa. Wracając do kuchni - co jeść, żeby zachować postny charakter tego czasu? Siostra Anastazja(...) nam nie powinna. W Wielkim Poście można przygotowywać dania zachowujące charakter tego czasu, czyli skromniejsze, mniej wyszukane, ale jednocześnie zdrowie i smaczne. Takie są np. potrawy tradycyjne...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Święta to czas dla rodziców

    ...tradycyjne, ze wszystkimi potrawami, a na stole królować będzie karp. Ma Pani ulubioną potrawę? Tak. Są to makówki, które mogłabym jeść przez cały rok. Ale tylko te świąteczne smakują tak wyjątkowo(...), dlaczego pytają? Pochodzę z tradycyjnej rodziny. Tato 40 lat pracował w hucie, a mama gotowała w domu obiady. Nie mogli więc zrozumieć tego mojego wędrownego trybu życia, nie akceptowali tego i nie...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • Ich święta

    Anna Popek: Opłatek, którym się dzielimy, polewamy miodem - bo, jak mawiała moja babcia Małgorzata, przynosi to słodkie spełnienie życzeń.

  • Hiszpania kulinarnie kojarzy się przede wszystkim z paellą i oliwkami, choć nie tylko. Na talerzach Hiszpanów pojawiają się też inne, mniej oczywiste dania. My nie umiemy żyć bez pierogów, a bez czego Hiszpanie i Katalończycy? Jaką historię ma kuchnia hiszpańska i czego warto spróbować, wyjeżdżając na Półwysep Iberyjski? Fot. Adobe Stock Od zawsze kuchnia danego regionu wiąże się z jego położeniem geograficznym, historią oraz, chcąc nie chcąc, sytuacją polityczną. Na kuchnię hiszpańską...