• Informacje na temat:

    makowiec świąteczny z biszkoptem

Przepisy na temat: makowiec świąteczny z biszkoptem
  • Makowców nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zawsze przygotowuję ich kilka i zamrażam. Po odmrożeniu smakują jak świeże.

  • Łatwy i szybki w przygotowaniu placek

  • świąteczne i pyszne :)

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego makowca własnego wypieku. Dzięki zastosowaniu gotowych składników, możemy przygotować go bardzo szybko.

  • co zrobić z makiem, który został po pieczeniu świątecznego makowca? - bułeczki na drugie śniadanie, przekąskę :) przepis na 16 bułeczek wielkości rynkowej :)

  • Mam dla Was kolejny świąteczny przepis na coś słodkiego. Tym razem jest to makowiec królewski, który gości na moim rodzinnym stole odkąd pamiętam. Wszyscy go uwielbiają! Ten placek to prawdziwa kwintesencja świąt bo zawiera wszystkie świąteczne smakołyki. Mianowicie mamy w nim oczywiście mak, aromatyczne orzechy i adwokat.

  • Bardzo makowe ciasto.

  • MIęciutki makowiec na spodzie biszkoptowym z kokosem i orzechami.

  • Idealny na święta, wilgotny i nie za słodki. Puszysty biszkopt i domowa masa makowa z bakaliami.

  • Jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia polecam...

Artykuły na temat: makowiec świąteczny z biszkoptem
  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Święta tuż tuż, zaczynamy pierwsze przygotowania... Co oprócz zajączków, kurczaków i jajek kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi? Rzeżucha oczywiście! To ona będzie głównym tematem naszego konkursu. Co zrobić by wygrać? Wystarczy, że: - Wyhodujesz rzeżuchę i stworzysz z niej niepowtarzalną, świąteczną kompozycje - Wyślesz zdjęcie rzeżuchy wraz ze swoim Nickiem na adres redakcji: smaker@firma.interia.pl W ten sposób stworzysz niepowtarzalną dekorację na świąteczny stół, a także staniesz...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Jak co roku, oddajemy w wasze ręce wielkanocny e-book, w którym znajdziecie mnóstwo świątecznych inspiracji i przepisów. Tym razem, przygotowaliśmy go wspólnie z marką Florina i Piotrem Sajdakiem. E-book "Wielkanoc z Floriną" składa się z różnorodnych przepisów na świąteczne dania przygotowanych przez Piotra Sajdaka oraz naszą redkację. Jednak to nie wszystko! W końcu nadchodzące święta to nie tylko okazja do przygotowania pysznych (i długo wyczekiwanych) potraw dla całej rodziny. Mogą być...

  • Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Mówi się, że świąteczny obiad jest tak samo ważny, jak wigilijna wieczerza. Jeśli zachodzisz w głowę, czym zaskoczyć gości w te święta, nasi czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Święta Bożego Narodzenia to czas niezwykłych spotkań, podczas których nie może zabraknąć wykwintnych potraw przygotowywanych specjalnie dla naszych gości. O ile doskonale znamy kanon potraw wigilijnych, często pojawia się problem ze świątecznym obiadem. Warto...

  • Wielkanoc to czas kiedy na naszych stołach królują jaja oraz domowe wędliny i pasztety. Tym razem postanowiliśmy skupić się na tych ostatnich. Oto najciekawsze przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Wbrew pozorom własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziliby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Oto kilka przepysznych propozycji...