• Informacje na temat:

    makowiec placek

Przepisy na temat: makowiec placek
  • Mam dla Was kolejny świąteczny przepis na coś słodkiego. Tym razem jest to makowiec królewski, który gości na moim rodzinnym stole odkąd pamiętam. Wszyscy go uwielbiają! Ten placek to prawdziwa kwintesencja świąt bo zawiera wszystkie świąteczne smakołyki. Mianowicie mamy w nim oczywiście mak, aromatyczne orzechy i adwokat.

  • Jak przygotować domowy makowiec - przepis krok po kroku. Z myślą o tych, którzy od czasu do czasu lubią połasuchować ...:) Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe. Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Polecam pięknie :)

  • Łatwy i szybki w przygotowaniu placek

  • przepyszny szybkie w wykonaniu,mój syn je uwielbia pychotka

  • Przepis wart wypróbowania: "Szybki makowiec"

  • Smaczny pomysł na "Makowiec"

  • szybkie i tanie ciasto :)

  • Cześć!!! Pokażę Wam dzisiaj , jak zrobić pyszne, drożdżowe ciasto z masą makową. Ciasto będzie niezwykłe, bo będzie miało kształt gwiazdy, dlatego wyjątkowo pięknie będzie prezentowało się na świątecznym stole.

  • Jest to wyjątkowo smaczne ciasto. Popisuję się nim przed rodziną i znajomymi.

Artykuły na temat: makowiec placek
  • Strucla makowa czyli MAKOWIEC

    ...prosto... podzielic ciasto na pol, rozwlakowac na placek wielkosci formy, rozsmarowac mase makowa, zwinac w rulon, posmarowac zoltkiem i do pieca... nagrzanego do 180°C na okolo 40 minut... makowiec to(...). Oczywisce sa lepsze przepisy na makowiec, wiecej jajek w niektorych wiecej skorki pomaranczowej w innych ale ten jest moj , daze go wielkim sentymentem. We Francji maku prawie wcale nie ma. Francuzi...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • No jak zwykle, ale w lodówce jeszcze  pełno, miłe to. I szyneczka, galareta, jedyne co to zjedzone cztery placki. Nic się nie zmarnuję,dzieciom smakowała baba, i makowiec a mnie i mężowi sernik na zimno i biszkopt z ananasem polany pomarańczową galaretką. A mała wynegocjowała jeszcze jeden dzień w domu. Idziemy zaraz nadwór, musi tylko się najeść. Pozdrawiam poświątecznie.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...spełniały się życzenia. Jeśli nie karp, to co?   - W domu na wigilię obowiązkowo podawano u nas karpia, rybę faszerowaną, kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec(...) podczas świąt stół z deserami musi wyglądać imponująco. Zwykle stoi na nim kilka ciast i tortów. Obowiązkowo jest tort makowy, a oprócz niego tradycyjny makowiec. I nawet Caroline, która bardziej obeznana...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Zima w kuchni pięciu przemian

    Ponad 100 przepisów nie tylko wzbogaci twój zimowy jadłospis, ale będzie także idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian.

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Łakocie króluje na wigilijnym stole

    ...w takim samym stopniu jak karp czy barszcz z uszkami. Makowiec królewski, z serem, czy z biszkoptem, a może tradycyjna strucla makowa z dużą ilością maku, rodzynek i śnieżnobiałej polewy? Nie ulega wątpliwości, że makowiec na wigilijnym stole musi się pojawić, o czym świadczy też szeroki wybór tego ciasta na sklepowych półkach.     „W okresie przedświątecznym notujemy znaczący wzrost sprzedaży...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....