• Informacje na temat:

    makowiec anny starmach

Przepisy na temat: makowiec anny starmach
  • Smaczny pomysł na "Tort urodzinowy Anny Starmach"

  • Pierniczki zyskały wiele pochlebnych recenzji na blogu autorki. Postanowiłam wypróbować przepis. Co prawda lekko go zmodyfikowałam. Po upieczeniu były mięciutkie, potem lekko stwardniały. Ogólnie przepis uważam za świetny. Moja rodzina pierniczki bardzo chwali.

  • MAKOWIEC - 2 STRUCLE

  • Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam.

  • Domowy makowiec długo utrzymuje świeżość przechowowany w folii w lodówce.

  • Makowiec na spodzie z mąką krupczatką - pełen maku, pełen smaku:)

  • Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Przepis na to ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do pękających rolad makowych.

  • pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt

  • Wspaniałe ciasto do kawki.

  • Bardzo makowe ciasto.

Artykuły na temat: makowiec anny starmach
  • Makowiec

    ...z papieru, posmaruj je lukrem. (dla 6 osób) Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję"

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Święta muszą być pełne tradycji

    .... Zalewamy to miodem. Na koniec wkładamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Święta zawsze w rodzinnym domu w Krakowie! Ania Starmach (29 l.) jurorka w programie MasterChef, absolwentka szkoły Le Cordon Bleu w Paryżu, autorka wielu książek kulinarnych i portalu Aniastarmach.pl Jestem wielkim łasuchem, więc cały rok czekam na święta Bożego Narodzenia, bo to w naszym domu czas rozpusty...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, prezentuje przepisy na doskonałe domowe obiady, łatwe do przygotowania dla każdego. Na początek gorące, aromatyczne zupy. Jako danie główne zrumieniona pierś z kaczki podana z pomarańczami, soczysty stek z masłem czosnkowym lub risotto z dojrzałymi zielonymi szparagami. I wreszcie idealny deser: delikatna tarta z owocami albo, jeśli mamy naprawdę wielką ochotę na łakocie, kawałek pysznego czekoladowego sernika. Obiad powinien być...

  • Tak przygotowane trufle można sprezentować komuś bliskiemu. Gwarantujemy, że osoba obdarowana będzie zachwycona! Surowe ciasto250 g mąki pszennej225 g masła220 g brązowego cukruszczypta waniliiszczypta soli2 łyżki mleka Farsz 125 g startej białej czekolady skórka starta z połowy cytryny1 łyżeczka soku z cytryny200 g białej czekolady Farsz 2100 g solonych orzeszków ziemnych 2 szczypty chili2 szczypty soli 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Farsz 310 g liofilizowanych truskawek10 g...

  • Słodkie ciasto przełamane kwaskowatą frużeliną z jeżyn. Ciasto400 ml wody250 g masła300 g mąki pszennejszczypta soli9-10 jaj Krem1 l mleka 3,2%3 jaja4 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru1 laska wanilii250 g masła2-3 łyżki kakao Złożenie1 słoik frużeliny jeżynowej1 tabliczka gorzkiej czekolady2 garście prażonych orzechów włoskich CiastoZagotować wodę z masłem, dodać mąkę i sól. Podgrzewać na małym ogniu przez około dwie minuty, energicznie mieszając. Wystudzić....

  • Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, dzieli się swoimi najlepszymi pomysłami na wyjątkowe kolacje! „Pyszne kolacje" to zestaw kulinarnych pewniaków. Przepisów, dzięki którym szybko i z łatwo dostępnych składników wyczarujesz wspaniały posiłek dla siebie i swoich bliskich.W książce znajdziesz też praktyczne porady, jak dobrać odpowiednie wino do potrawy, jak je smakować i przechowywać, aby móc w pełni cieszyć się jego walorami. Książka ukaże się nakładem Wydawnictwa Znak....

  • Anna Wyszkoni to znana i utalentowana wokalistka, kompozytorka i autorka tekstów. Teraz w radiu można usłyszeć piosenkę "Odnajdziemy się", którą śpiewa z Markiem Jackowskim. Artystka zdradziła Smakerowi swoje kulinarne sekrety. fot. Marlena Bielińska Niewiele osób wie, że Anna Wyszkoni to nie tylko utalentowana artystka, ale także miłośniczka dobrej literatury, dobrej muzyki i dobrego sushi. Jest fanką tenisa ziemnego; potrafi obudzić się w środku nocy, żeby obejrzeć mecz, który odbywa się...