• Informacje na temat:

    makowce ciasta z serem

Przepisy na temat: makowce ciasta z serem
  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na domowe pierniczki, które z pieczołowitością przygotowujemy już miesiąc wcześniej… To świąteczne pewniaki! A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które...

  • Fajne bo nie trzeba czekać aż wyrośnie.

  • Czarno-biały duet

    Łączy zalety sernika i makowca.

  • Pyszne ciasto z wieloma pysznymi warstwami. Tu wykorzystałam gotową masę makową przez co skraca się czas robienia tego ciasta, masę na sernik mieszamy za pomocą rózgi. Prosty, łatwy i pyszny. Idealny na wszelkie imprezy lub święta :)

  • MAKOWIEC - 2 STRUCLE

  • Domowy makowiec długo utrzymuje świeżość przechowowany w folii w lodówce.

  • pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt

  • Makowiec na spodzie z mąką krupczatką - pełen maku, pełen smaku:)

  • Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Przepis na to ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do pękających rolad makowych.

  • Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam.

Artykuły na temat: makowce ciasta z serem
  • Internet oszalał na punkcie tego ciasta!

    ...może być przyrządzone na nawet na słono, jak w wersji z pesto, czy serem i szynką.  Ponieważ największą atrakcją jest forma ciasta (nie tylko ładnie wygląda, ale z łatwością można oderwać kawałek) i cały sekret tkwi w odpowiednim nacięciu i zawinięciu ciasta, można w ten sposób serwować tradycyjne smaki. Jeśli zamiast nutelli użyjemy masy makowej - uzyskamy efektowny makowiec. Internauci...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • ...zapieczoną masę makową. Piecz przez 35 - 40 minut w temp. 220 stopni C. Lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, dodając go tyle, by lukier miał konsystencję ciasta naleśnikowego. Czekoladę...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    ...tych tradycyjnych dań. Makowce - zamrożone do 3 miesięcy Świąteczne wypieki z powodzeniem można zamrażać i delektować się nimi już po świętach.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    ..., puszyste i lekko lepiące się do rąk.  2. Aby farsz nie wypływał podczas gotowania, dodaj do ciasta jajko. Wtedy będzie ono bardziej zwarte.  Kolorowy lukier do dekoracji Chcesz zrobić...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • ​Kuchenne zapachy - jak się ich pozbyć

    ...usunąć nieprzyjemną woń. Mycie, nawet dokładne, niestety, nie zawsze wystarcza.  Aby nie upiec ciasta o zapachu cebuli, przekręć przez oczyszczoną wstępnie maszynkę surową marchew. Potem jeszcze raz umyj...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...