• Informacje na temat:

    makarony z brokuła

Przepisy na temat: makarony z brokuła
Artykuły na temat: makarony z brokuła
  • Szybkie makarony

    Z kuchni włoskiej do polskiej.

  • Siostra Salomea fantastycznie gotuje. Uwielbiam jej kuchnię! Siostra Anastazja FDC O makaronach wiemy prawie wszystko. Każdy przecież od czasu do czasu gotuje spaghetti, penne, świderki czy łazanki. Ale czy rzeczywiście jesteśmy takimi specjalistami? Nikt nie wie o makaronach tyle co Włosi. I to właśnie w słonecznej Italii, w przepięknym miasteczku Grottaferrata, położonym niedaleko Rzymu, Siostra Salomea przez wiele lat zgłębiała tajniki odpowiedniego przygotowywania makaronów. Dania z...

  • Co gotować... przyszłemu tacie?

    ...na jakość męskiego nasienia - ruchliwość plemników oraz ich DNA. 1. Nieprzetworzone ziarna Odstaw białą mąkę w każdej postaci, a polub pieczywo i makarony pełnoziarniste. Unikaj słodyczy i słodkich(...) mung. 4. Kiełki, oleje, orzechy Witaminy C i E dostarczą Ci kiełki fasoli, rzodkiewki, brokuła, zaś kwasów omega-3, też ważnych dla płodności, szukaj w oleju rzepakowym i orzechach.

  • Sportowcy, na co dzień wydatkujący więcej energii niż przeciętny człowiek, mają większe zapotrzebowanie na węglowodany, które tę energię dostarczają. Fot. 123RF Organizm osoby uprawiającej sport wyczynowo przystosowany jest do gromadzenia większych zapasów glikogenu, który w czasie wysiłku rozkłada się do węglowodanów. Są one bezpośrednim źródłem energii, a ich dobre źródło stanowią makarony. Nie da się ukryć, że zdaniem większości dietetyków, węglowodany są najważniejszym źródłem energii...

  • Drażliwe jelito da się ułagodzić!

    .... A jeśli na gluten, odstaw makarony i pieczywo (poza ryżowym i kukurydzianym). Dozwolony jest błonnik rozpuszczalny (to m.in. jęczmień, owies, awokado, marchewka, ziemniaki, jabłka bez skórki. Nie łącz...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • Nadciśnienie? Spróbuj diety DASH!

    ...spożywać 6-8 porcji dziennie produktów pełnoziarnistych. To m.in. razowe pieczywo i makarony, brązowy i czarny ryż, gruboziarniste kasze (np. bulgur, gryczana, jęczmienna) i płatki owsiane. Jedna...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Kiepsko się czujesz? Pomoże ryba

    ...ten składnik jak najczęściej staraj się także jeść rośliny strączkowe. Dieta na zwiększenie poziomu serotoniny powinna zawierać również pełnoziarniste pieczywo i makarony ze zboża z pełnego prze(...), podrobach, kiełkach oraz zielonych warzywach (np. w brokułach, szczawiu i fasolce). Udany seks niczym terapia Badania wskazują jednoznacznie: poziom hormonów szczęścia nawet dwukrotnie mogą zwiększyć...

  • Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw – nie tylko tych włoskich! Od czasu premiery książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Według aktorki, zakochanej w swoim kraju i jego smakach, gotowanie to nie tylko codzienny rytuał - to przede wszystkim sposób na okazanie miłości naszym bliskim oraz wszystkim, dla których gotujemy.Jej wyjątkowa...