• Informacje na temat:

    makaronu vermicelli

Przepisy na temat: makaronu vermicelli
  • Święta po włosku

    ...grupy znajdziemy też linguine - języczki, płaskie i cienkie wstążki, vermicelli - długie, bardzo cienkie okrągłe nitki i fideo - krótki, cienki, lekko kręcony makaron.   Sosy : pomidorowy(...) wyczarować doskonałe danie bazujące na makaronie, w dodatku bardzo energetyczne. Średnia wartość kaloryczna 100 g makaronu wynosi 350 kcal. Porcja taka zawiera: 11 g białka, 1,4 g tłuszczu, 79

  • Zapiekany makaron z marchewka i szpinakiem

  • Pyszne, szybkie w przygotowaniu kotleciki. Takie resztkowe, gdyż można wykorzystać makaron pozostały po zjedzeniu rosołu.

  • Jakiś czas temu wpadł mi w ręce przepis na te kotlety.Mojej rodzince smakują a wykorzystuję go wtedy gdy przesadzę z ilością ugotowanego makaronu "spaghetti"

  • Ciekawy sposób na wykorzystanie pozostałego makaronu. Więcej na blogu

  • poprawiacz humoru , szczególnie dla spragnionego lasu grzybiarza

  • Te kotlety są rewelacyjne, wiecie dlaczego? Bo możemy do nich dodać co tylko chcemy i czym akurat dysponujemy. Mogą to być pieczarki, ulubiona szynka, kiełbasa lub kawałki kurczaka lub innego mięsa, w wersji wege wykorzystać możemy ulubione warzywa, dlatego uważam, że to pyszne i bardzo ekonomiczne jedzonko :)

  • Szybki obiad

  • pomysl na obiad

  • szybka sałatka na imprezkę lub kolację

Artykuły na temat: makaronu vermicelli
  • Awantura o makaron

    ...mistrz kuchni, który w książce "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani" (co można przetłumaczyć jako "Sztuka gotowania wermiszelu i sycylijskiego makaronu") zawarł przepis na pastę (księga(...). Pośród zachowanych artefaktów znalazła się szczelnie oblepiona zaschniętym błotem czarka, wypełniona długimi na 50 cm nitkami makaronu. Naukowcy ustalili, że został zrobiony z prosa i w chwili...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Makaron ryżowy smaczny i zdrowy

    ...). Dodawany do sałatek i mięs. Szerszy stosowany do potraw smażonych, węższy do zup. Nitka (Rice Vermicelli) cieniutkie, półprzezroczyste nitki. W czasie smażenia znacznie się powiększa, tworząc splątane, lekkie pasma: tradycyjny składnik chińskiej sałatki z kurczaka Nitka z ryżu brązowego (Brown Rice Vermicelli) cienkie, brązowe nitki. Wyprodukowany z mąki ryżowej, bogaty w witaminy, błonnik oraz...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

  • Chiński, japoński i indyjski

    Półwyspie Apenińskim, ale w chińskiej miejscowości Lajia nad brzegiem Rzeki Żółtej. Podczas prac archeologicznych odkryto tam wazę pełną długich na 50 cm nitek makaronu, które mają ponad 4 tys. lat. Dokonane w 2000 roku odkrycie potwierdziło to, co Chińczycy wiedzieli od dawna - ojczyzną makaronu są Chiny. Okazuje się, że do dziś w krajach takich jak Chiny, Japonia czy Korea makaron jest podstawowym...

  • Specjalnie z tej okazji ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz przygotował przepis na błyskawiczną sałatkę, oczywiście z makaronem! Fot. 123RF/Picsel Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi Składniki: - Makaron Lubella Muszelki Morskie (1 op.)- Pomidorki koktajlowe (200g)- Miękkie awokado (1 szt.)- Boczek wędzony (8 plastrów)- Majonez (2 łyżki)- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)- Sok z połowy cytryny- Sól, pieprz Sposób przygotowania:   Makaron gotujemy wg...

  • Gotuj razem z Sophią Loren

    Trenette z pesto czyli tranette col pesto Składniki dla 6 osób: 600 g trenette (lub vermicelli ), 50 g listków świeżej bazylii, 3 łyżki startego sera pecorino, 3 łyżki startego parmezanu, 3 ząbki czosnku, ok. ½ szklanki oliwy z oliwek, sól gruboziarnista. Czas: niecałe pół godziny. Trenette to rodzaj długiego, płaskiego, cienkiego makaronu (znanego też pod nazwą linguine), który...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Musisz zrobić zakupy. Na liście produktów znajduje się makaron o dziwnie brzmiącej nazwie "farfalle", czy jesteś w stanie rozpoznać go jedynie po wyglądzie? Sprawdź! Pochwal się swoim wynikiem i rzuć wyzwanie znajomym.

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...