• Informacje na temat:

    makaron żytni z pełnego przemiału

Przepisy na temat: makaron żytni z pełnego przemiału
  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    W tradycyjnym polskim jadłospisie produkty mączne plasują się zdecydowanie na prowadzeniu. Najczęściej spożywanym zbożem jest pszenica, choć w ostatnich latach można zauważyć coraz większe zainteresowanie żytem, jęczmieniem, owsem i gryką. Chleb powszedni to zazwyczaj pieczywo białe, pszenne, czasem pszenno-żytnie...

  • żytni chleb wieloziarnisty na zakwasie

  • Tradycja i magia przy wspólnym stole

    ...z pełnego przemiału, która zawiera jeszcze więcej wymienionych, cennych składników. Ciasto powinno zawierać również miód, który wspiera naszą odporność, a przyprawy takie jak: cynamon, imbir, gałka(...) przepis na ich przygotowanie opiera swój skład na mące pszennej i żytniej, które poddaje się procesowi dojrzewania. Mąka pszenna jest źródłem witamin: z grupy B, D, E, K, PP oraz składników mineralnych...

  • Zakwas żytni Robię z mąki żytniej razowej typu 2000 gdyż jest bardziej wartościowa dla zdrowia, ale można także zrobić zakwas z mąki żytniej jasnej typu 720.

  • Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej sycący i sprzyja odchudzaniu. Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach, zachęcam do wypróbowania:-)

  • Zdrowe i długo trzymające świeżość pieczywo

  • Do wypieku chleba

  • Chleb ten przygotowuję, na mące żytniej razowej z dodatkiem chlebowej oraz musu z dyni. Chleb zachowuje długo świeżość i jest wilgotny. Dodatek dyni powoduje fajny smak i lekko pomarańczowy odcień. Wodę wedle gustu można zastąpić maślanką lub serwatką.

  • Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Smacznego!

  • Nie ma jak domowe pieczywo, które ostatnio dość często piekę, bo jesteśmy od niego uzależnieni. Dzisiaj proponuję Wam przepis na chlebek z mąki pszennej na żytnim zakwasie, ale takim bardzo dojrzałym, który nadaje całości wspaniałego aromatu i lekko kwaskowatego smaku.

Artykuły na temat: makaron żytni z pełnego przemiału
  • Makaronowa dieta odchudzająca

    Zjadamy go coraz więcej. I dobrze! Makaron dostarcza łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych, robiących furorę w dietetyce. Zdaniem ekspertów powinno z nich pochodzić aż 70 proc. dziennej dawki energii. Na co warto zwracać uwagę podczas zakupów?

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Zdrowe elementy fit fast foodu

    ...wzrosnąć nawet dwukrotnie w przypadku zwiększonej potliwości. Mąka pełnoziarnista Mąka pełnoziarnista powstaje z przemiału pełnego ziarna, dzięki czemu charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą(...) wartości odżywczej dla naszego organizmu. Dlatego o tym, czy mąka jest zdrowa, nie decyduje głównie jej rodzaj (jaglana, żytnia, gryczana, pszenna), a stopień przetworzenia. Dlatego znacznie lepszym...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Chleb nie tuczy

    ...przemiału (czyli zawierającej okrywę nasienną) będzie zawierało więcej błonnika, niż mąka z niższego przemiału. Klasyczny chleb razowy jest wypiekany z mąki żytniej z pełnego przemiału, podczas gdy chleb(...) długi czas - minimum 2 -3 miesiące). Dlaczego wysokoenergetyczny posiłek sprzyja spadkowi wagi? Węglowodany zawarte w owocach, warzywach, makaronie, ryżu i pieczywie są dobrymi "wypełniaczami...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Dieta bogata w błonnik

    ...zawierające włókno niefermentujące (nierozpuszczalne), czyli produkty zbożowe z pełnego przemiału oraz zawierające włókno fermentujące (rozpuszczalne), czyli warzywa i owoce. Jest to podział uproszczony(...), graham, grube kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak), brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty, płatki zbożowe (pszenne, owsiane, żytnie, jęczmienne), otręby pszenne i owsiane. Produkty zbożowe zawierają głównie...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz. Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów...