• Informacje na temat:

    makaron ze szpinakiem zapiekany serem

Przepisy na temat: makaron ze szpinakiem zapiekany serem
  • Cannelloni ze szpinakiem

    Sposób przygotowania 1. Makaron zanurz na 2 minuty we wrzątku, zalej zimną wodą. Na maśle podsmaż szpinak z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodaj pokruszony ser, przyprawy, jogurt. Wymieszaj. Farsz nakładaj do rurek, układaj w naczyniu.  2. Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę podsmaż, dodaj pomidory, duś, przypraw. Ułóż na faszerowanym makaronie. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Posyp startym...

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekany makaron ze szpinakiem"

  • Penne ze szpinakiem

    Składniki: 40 dag makaronu penne 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 15 dag pomidorków koktajlowych 10 dag szpinaku 2-3 gałązki świeżego tymianku 15 dag mozzarelli  sól pieprz Przygotowanie: 1. Makaron penne wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na półtwardo (10-12 minut). Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia. 2. Cebulę oraz czosnek obierz...

  • Zdrowa i smaczna zapiekanka na dobrą przekąskę.

  • Szpinak mrożony; 250 g makaronu typu rurki; główka czosnku; kostka rosołowa; szklanka śmietany, ser pleśniowy (najlepiej bez dodatków)

  • Wymyslilam to bo bardzo lubie szpinak, ale mysle ze warto sprobowac i tym ktorzy nie jadaja szpinaku, moze wlasnie w tej postaci sie do niego przekonaja, najlepiej smakuje podany z piersia z kurczaka, badz z antrykotem

  • Grzyby w parze z makaronem

    ...niewielkie i praktyczne opakowanie. Pasztetowa w pieczarkach na makaronie Składniki: pasztetowa z borowikami firmy Gzella 200g     pieczarki świeże, 8 średnich sztuk ser żółty, 50g masło, 1 łyżka czosnek, 1 ząbek  szpinak świeży młody, 3 garście sól, pieprz do smaku makaron wstążki, 200g oliwa truflowa, 1 łyżka Przygotowanie: 1. Pieczarki umyć i wyciąć...

  • Po Świętach to ja już mam ochotę tylko na proste dania :)

  • Zapiekane gniazdka makaronowe ze szpinakiem

    ...i bulion. Makaron odcedzić i nałożyć do lekko natłuszczonych foremek. W środek nakładać szpinak, z brzegu sos pomidorowy. Posypać startym serem. Zapiekać  w 200 st. C przez 15 minut.(...)Składniki: 200 g mrożonego szpinaku 200 g makaronu 2 cebule 1 łyżeczka masła 75 g śmietany kremówki Sól, pieprz Tarta gałka muszkatołowa 1 łyżeczka oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego...

  • Dzisiaj proponuję muszle zapiekane ze szpinakiem. Przystawka w sam raz na dobrą kolację.

Artykuły na temat: makaron ze szpinakiem zapiekany serem
  • Szpinak zapiekany w muszlach

    Skład na 3 porcje: 300 g makaronu duże muszle, 2 łyżki oleju, 500 g szpinaku, 200 g mielonego białego sera, 100 ml mleka, 60 g bułki tartej, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 puszka obranych pomidorów, 4 łyżki masła, sól i pieprz. Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. W tym czasie siekamy cebulę, przeciskamy czosnek przez praskę, myjemy, osuszamy i kroimy...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Daj szpinakowi szansę!

    ...plasterki. 2. Cukinię dusić na łyżce oleju 3 minuty, dodać szpinak,  bazylię i sól. Dno naczynia do pieczenia nasmarować olejem, wyłożyć płatami makaronu. Rozprowadzić krem z ricotty i śmietany(...) blendera. Dodać startą skórkę z limonki, soki, czosnek  i poszatkowaną bazylię. 4. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachować 2/3 szklanki wody  z gotowania. Wlać ją do blendera...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Tort makaronowy ze szpinakiem

    Każdy rząd makaronu można przesypać startym żółtym serem, wtedy kluski w trakcie pieczenia skleją się ze sobą. By sos nie wypłynął z formy, owiń ją folią aluminiową.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Cannelloni ze szpinakiem

    Przed przygotowaniem cannelloni sprawdź na opakowaniu, czy makaronu nie trzeba obgotować przed faszerowaniem. Przed polaniem sosem posyp rurki krojonymi pomidorami.

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Cudeńka z makaronu

    Są proste do przygotowania, przepyszne i efektowne. Dania z makaronem nie mogą się nie udać.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...