• Informacje na temat:

    makaron z szynka i brokulami i serem feta

Przepisy na temat: makaron z szynka i brokulami i serem feta
Artykuły na temat: makaron z szynka i brokulami i serem feta
  • Rozmaitości z pieca

    ...makaron, rybę, brokuły i pomidory. Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką, masą zalać warzywa, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika (170ºC) na 30-40 minut(...), drobno posiekać i wymieszać z tartym serem. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek pociąć w kostkę. Naczynie żaroodporne starannie posmarować olejem. Na dnie naczynia ułożyć plastry ziemniaków. Na...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Więcej energii w siedem dni!

    Mówimy: "Zima, więc trzeba solidniej jeść". Sięgamy po grzanki z żółtym serem, tłuste mięso, słodkie bułeczki... Liczymy na to, że będą nas rozgrzewać, ale często daje to efekt odwrotny. Bo są to(...) ŚNIADANIE: Kolorowy twarożek 200 g serka homogenizowanego wymieszaj ze szczypiorkiem, rzodkiewkami i kiełkami. Do tego dwie kromki razowca. II ŚNIADANIE: Sałatka z makaronem Do szklanki ugotowanego...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Nasyć się latem

    ...podczas pieczenia ciasta Makaron z serem, kalafiorem i orzechami (dla 4 osób) Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności: 2 Składniki: 50 g masła, 50 g mąki pszennej, 500 ml letniego mleka, 120 g startego sera cheddar + garść do posypania, 1,5 łyżki drobno posiekanego tymianku, 1 łyżka musztardy Dijon, 250 g makaronu, 1 kalafior podzielony na różyczki, 40 g okruchów z czerstwego...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • 7-dniowy plan diety odchudzającej

    ...(1/3 dużej), surówka polana jogurtem. Podwieczorek: Szklanka kefiru, kiwi. Kolacja: Sałatka grecka z serem feta (2 pomidory, sałata, ogórek, 10 oliwek, plaster fety, jogurt). Środa Śniadanie(...) rzodkiewek, jabłko lub kiwi. Obiad: Talerz zupy pomidorowej (ugotowanej na włoszczyźnie, zabielonej mlekiem), 2 łyżki makaronu; 10 dag dorsza z rusztu, 3 ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...